szerző:
ingatlanmenedzser.hu
Tetszett a cikk?

Megéri jó minőségű, „A" és „B" energiacímkéjű kompakt fénycsövet vásárolni, hiszen 6-8-szor tovább bírja, és negyedét...

Megéri jó minőségű, „A" és „B" energiacímkéjű kompakt fénycsövet vásárolni, hiszen 6-8-szor tovább bírja, és negyedét fogyasztja, mint egy hagyományos izzó. A 100 W-os hagyományos izzót 23 W-os kompakt fénycső helyettesítheti, a 60 W-osnak a 15 W-os felel meg –hívják fel a figyelmet az Energia Klub szakértői.

Az energiatakarékossági lehetőségeket taglaló összefoglalójuk szerint az első lépés, hogy sose égjenek feleslegesen a lámpák. Használjuk ki a természetes fényt a szoba berendezésekor! Ezek régi tanácsok, de még mindig érvényesek, ezért nem árt megint hangsúlyozni.

Az előszobába, közlekedőkbe elegendő a kisebb fényerő, tévénézéshez szintén elég a szerény háttérvilágítás. A nagyobb fényerejű lámpákat használjuk ott, ahol valóban szükség van az erősebb megvilágításra: az olvasósarokban, az íróasztalnál vagy a konyhapulton. Olvasáshoz inkább helyi megvilágítást használjunk. Azokban a helyiségekben, ahol kisebb-nagyobb megszakításokkal ugyan, de több időt töltünk, kerüljük a lámpák gyakori ki-bekapcsolását. A gyakori felkattintás csökkenti a lámpák élettartamát.

A táblázatra kattintva nagyobb méretben láthatja a teszt eredményeit !

Használjuk számítógépünk energiatakarékos üzemmódját! Így akár 90 százalékkal kevesebb áramot fogyaszt, mintha csupán képernyővédőt használnánk.Ha huzamosabb ideig vagyunk távol a számítógéptől, kapcsoljuk ki a gépet és a monitort is! Nyomtató, szkenner stb. vásárlásakor figyeljünk arra, hogy mennyit fogyasztanak standby üzemmódban.

A laptopok energiahatékonyabbak, mint a PC-k, hiszen míg egy takarékosnak tekinthető síkképernyős PC akár 100 W-ot is fogyaszt működés közben, a laptopok megelégszenek 30 W-tal vagy ennél is kevesebbel. Érdemes tehát inkább laptopot vásárolni, amennyiben nincs szükségünk nagy teljesítményre, illetve sok speciális funkcióra.

Először gondoljuk át, valójában mire akarjuk használni a gépünket. A nagyobb teljesítmény természetesen nagyobb fogyasztással is jár - a számítógép energiafelhasználásának 75 százalékáért ugyanis az alaplap, a processzor és a grafikai kártya felelős! PC-nkhez válasszunk síkképernyőt, mert az LCD és TFT monitorok akár 75 százalékkal kevesebb áramot fogyasztanak, mint a hagyományos képernyők!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!