szerző:
ingatlanmenedzser.hu
Tetszett a cikk?

Mielőtt az első kifizetés megtörténik, a bérbeadó köteles tájékoztatni a bérlőt, hogy a 10 százalékos költségátalány...

Mielőtt az első kifizetés megtörténik, a bérbeadó köteles tájékoztatni a bérlőt, hogy a 10 százalékos költségátalány elszámolását, vagy a tételes költségelszámolást választja az szja szempontjából. A tételes költségelszámolás választása esetén a tényleges költségarányról kell nyilatkoznia a bérbeadónak, hiszen bérbevevő csak így tudja levonni az adót – közölte Héhn Miklós, az RSM DTM tanácsadó cég partnere, a számviteli üzletág vezetője.

A bérbeadónak a 10 százalékos költségátalány esetében nem kell rendelkezni a költségeket alátámasztó bizonylatokkal, míg a tételes elszámolás esetében szükségesek ezen bizonylatok, és az elévülési időn belül meg is kell őrizni őket (5 év). Az eho miatt továbbra is fogják nyilatkoztatni, ahogyan eddig is.

A magánszemélyek adhatnak egy az adott évre visszavonásig érvényes nyilatkozatot a kifizetőnek, vagy akár minden kifizetés előtt nyilatkozhatnak a költségszázalékról/hányadról. Általában az a tapasztalat, hogy a tételes költségelszámolással jobban járni a bérbeadó. Itt azonban fontos megjegyezni, hogy a rezsinek a bevétellel szemben történő elszámolásához névre szóló áfás számlával kell rendelkeznie.

Héhn Miklós

A tényleges készhez kapható jövedelmet több tényező is befolyásolja. Ha az adott évben az összes ingatlan-bérbeadásból származó jövedelem (egyszerűsítve jövedelem=bevétel-költség) meghaladja az 1 millió forintot, 14 százalékos ehót kell fizetni. Az adóelőleget majd a tényleges jövedelemre kell kiszámolni, és a kifizető felé kell nyilatkozni az eho miatt is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
ingatlanmenedzser.hu Ingatlan

Mi legyen a lakással váláskor?

A házasság felbontásakor az egyik legfontosabb dolog a közös vagyon megosztása, ezen belül is a legfontosabb a közös...