szerző:
ingatlanmenedzser.hu
Tetszett a cikk?

A továbbiakban a Synergy a francia EDF Csoporttal közös projekt keretében a dél-franciaországi Cadarache-ben tervezi...

A továbbiakban a Synergy a francia EDF Csoporttal közös projekt keretében a dél-franciaországi Cadarache-ben tervezi tesztelni a berendezést. A projekt 2011 szeptemberében fog megkezdődni és kilenc hónapon keresztül vizsgálják a helyi vízerőmű tározójában felépített napelemek teljesítményét és környezeti hatásait.

A vízen úszó napelemek a klasszikus fotovoltaikus cellák két főbb hiányosságát igyekeznek ellensúlyozni. Egyrészt fontos szempont, hogy az új rendszerek nem vesznek el földterületet más alkalmazásoktól. Kiépítésüket elsősorban ipari tározókon tervezik, ahol elvileg nincs tájromboló hatásuk. Másrészt a mesterséges tavakra telepített rendszerek hűtését ipari víz elpárologtatásával oldják meg, ami több szempontból előnyös.

A szárazföldi napenergia rendszerek üzemeltetése során nagy problémát jelent a napelemek túlhevülése. Így nagy vízfelhasználással jár hűtésük, továbbá olyan félvezetőkből kell építeni a paneleket, amelyektől gyártásuk lényegesen drágább lesz, valamint csökken a hatásfokuk. Ezek a napelemek nagyobb hőingadozásnak is vannak kitéve, mint a vízre telepítettek, amitől csökken élettartamuk. Az úszó napelemek így elvileg jobban használnák ki a területet és gyártásuk, valamint üzemeltetésük is olcsóbb lenne.

A Synergy koncepciója szerint kétszáz kilowatt teljesítményű panelekből lehetne összeállítani a jövőben olyan rendszereket, amelyek mérete megfelel az aktuális igényeknek. Dr. Elyakim Kassel, a Synergy projektvezetőjének szavaival: „Manapság minden országnak meg kell határoznia azokat a természeti erőforrásokat, amelyek leginkább alkalmasak tiszta energia előállítására. Például: vízenergia jó ott, ahol vannak vízesések, a geotermia termelékeny termálforrásokkal rendelkező országokban és a napenergia nagyon hatékony ott, ahol van nap. A mi rendszerünk nagyon hasznos lehet olyan helyeken, ahol van elegendő napsütés, de nem feltétlenül áll rendelkezésre elegendő természetes víz. Még a száraz országoknak, mint Izrael vagy az észak-afrikai országok is vannak ipari vizeik, amik nem függenek az esőzésektől. Ennek a ténynek köszönhetően az úszó naperőművek egy megbízható módját jelentik a megújuló energia termelésének ezekben az országokban”

Forrás: kitekinto.hu

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Bors lényegében megtrollkodta a Szájer-ügyet

A Bors lényegében megtrollkodta a Szájer-ügyet

Drónvideón látni, mekkora építkezés zajlik az Orbán-család birtokán

Drónvideón látni, mekkora építkezés zajlik az Orbán-család birtokán

Életfogytig tartó börtönre ítélte a bíróság az Iszlám Állam korábbi tagját, Hasszán F.-t

Életfogytig tartó börtönre ítélte a bíróság az Iszlám Állam korábbi tagját, Hasszán F.-t