szerző:
ingatlanmenedzser.hu
Tetszett a cikk?

Bengáziban egy ötcsillagos hotel került veszélybe, Tripoliban a tengerparti apartmanok.

A Corinthia hotel és más toronyházak Tripoliban

Bengáziban egy ötcsillagos hotel került veszélybe, Tripoliban a tengerparti apartmanok. Az első szálloda, amit a felkelők elfoglaltak Tripoliban, az egykori Al Jazira hotel helyén épült 360 szobás, ötcsillagos szálloda volt. Ezt az amerikai érdekeltségű International Investment építette a hetvenes években. Ekkor még az USA jóban volt Kadhafi rendszerével.

De másutt is megjelentek külföldi beruházók. Máltai és kuvaiti vállalatok közösen fejezték be még tavaly a Palm City Residences nevű projektet a tengerparti Janzourban. A Golf News szerint az ötcsillagos luxus körülményeket biztosító létesítményt egészen mostanáig jó kihasználtsággal üzemeltették. A felkelők egy része ide is behatolt.

Kapcsolódó cikkeink:

Videó: mit mondott Kadhafi halálhírére Hillary Clinton a Fehér Házban?

Ilyen luxusbunkerben bújkálhatott Kadhafi, a bukott diktátor

Győzött a forradalom
©

Konferenciákat, exkluzív rendezvényeket lehet ott tartani és egy gyógyászati részleget is üzemeltetnek. A tervek szerint később irodahelyiségeket és üzleteket is létesítenek, így a környék üzletemberek kedvelt helye lehet. A líbiai cégnek sokéves tapasztalata van a közel-keleti és európai szállodaüzemeltetési piacon. Az IHI egyebek között a budapesti Grand Hotel Corinthiához is kapcsolódik, éveken keresztül a fő üzemeltetője volt.

Az Al kendi hotel a fővárosban

Természetesen különféle arab országokból érkező beruházók is fantáziát láttak a líbiai turizmusban, különösen az után, hogy Kadhafi rezsimje rendezte kapcsolatait Nagy-Britanniával és Olaszországgal, s ezért egyre jobbak lettek az idegenforgalom kilátásai. A Financial Times beszámolója szerint a katari állami Barwa Real Estate Co két milliárd dolláros beruházást készít elő a Líbiai Fejlesztési és Befektetési Vállalattal. Tengerparti üdülőhelyeken akarnak szabadidős ingatlanokat, lakásokat és üzleteket felhúzni.

Így nézhet majd ki a Tripoli melletti lakónegyed, ha felépül

A bahreini Tameer ingatlanfejlesztő vállalat például egy 20 milliárd dolláros vegyes hasznosítású komplexumot akart felhúzni Tripoli keleti határában, egy nagyobb völgyben. Az Arab Gazdaság-és Társadalomfejlesztési Alappal közösen tervezett akcióban egy önálló várost építettek volna több száz ezer embernek, iskolákkal, üzletközpontokkal és hotelekkel, lakásokkal. Észak-Afrikai legnagyobb ilyen típusú beruházása lett volna.

Dubai ingatlanfejlesztők – még a 2008 őszi globális ingatlanpiaci összeomlás előtt egy-két hónappal – Tripoliban akartak nagy beruházást indítani. A Tripolis Towers két, egyenként 40 emeletes toronyház lett volna, összesen 275 ezer négyzetméternyi beépített területtel, közvetlenül a tengerparton.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
ingatlanmenedzser.hu Ingatlan

Károly herceg beszólt az araboknak

„Nem erre a környékre való” – indokolta bírósági keresetét Károly herceg, amikor a brit főváros Chelsea negyedébe, a...

ingatlanmenedzser.hu Ingatlan

Araboké lesz a főváros egy része

Katari kézbe került az elmúlt néhány hétben több londoni utca. Egymás után vásárolták fel a luxus házakat és üzleteket.