szerző:
ingatlanmenedzser.hu
Tetszett a cikk?

Elegendő közintézmény van egy esetleges paksi atombaleset miatti kitelepítéshez a megjelölt zónákban, ezért magán...

Elegendő közintézmény van egy esetleges paksi atombaleset miatti kitelepítéshez a megjelölt zónákban, ezért magán ingatlanokat nem vennének igénybe – mondta lapunknak Mácsai Antal, a Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Tolna megyei igazgatója. Megerősítette értesülésünket, miszerint az ezredfordulón még benne voltak az értesítettek körében családi házak tulajdonosai, de a felülvizsgált és az azóta folyamatosan korszerűsített tervek szerint erre már régen nincs szükség.

A paksi erőmű és közvetlen környezete
©

Az igazgató szerint Csámpa település lenne az első legközelebbi, amelynek lakóit mérlegelés nélkül kitelepítenék mégpedig Bonyhádra. Az intézkedési tervben a 30 kilométeres sugarú körben és az azon kívüli településeket is megjelölték, mindenütt megvannak a szóba jöhető középületek, azok alkalmasságát rendszeresen ellenőrzik.

Érdekes módon a helyi ingatlanpiacon az erőműtől távolabb, de a 10-15 kilométeres zónán belül lévő családi házak kevesebbet érnek a jó állapotú paksi lakásoknál. Bölcskén vagy Madocsán a kétszobás, gázfűtéses kockaházakért legfeljebb 7-8 millió forintot lehet elkérni, míg Pakson az átlagos, 50-60 négyzetméteres panelek ára ugyanennyi vagy még egy kicsit magasabb is. Téglából épült lakásokat  12-14 millióért adnak a városban.

Folyamatosan felülvizsgálják a kitelepítési terveket
©

Paks árstabilitását az erőműben folyamatosan cserélődő személyzet miatti kereslet is segíti. Az ott dolgozó ifjú házasok például egyszeri, vissza nem térítendő 3,5 millió forintos támogatást kapnak, a fiatalok pedig előszeretettel veszik a jó állapotú paneleket vagy téglalakásokat, amelyeknél viszonylag alacsonyak a fenntartási költségek.

A szekszárdi megyeháza is alkalmas lehet ideiglenes elszállásolásra

A Paksi Atomerőműnek - a törvénynek megfelelve - káreseményenként mintegy 31 milliárd forint, több káresemény bekövetkeztekor pedig 25 százalékkal több maximált összegű nukleáris felelősségbiztosítása van - írta a Napi Gazdaság.

Megfigyelők szerint ez annak a fényében, hogy a 2011. január 29-ei földrengés nyomán az oroszlányi központú földrengésben keletkezett károkra a magyarországi biztosítók egymilliárd forintot meghaladó kártérítést fizettek, nem nevezhető jelentősnek. A Paksi Atomerőmű biztosítását a Magyar Atompool (MA) nyújtja. Ennek tagjai az Allianz Hungária, a Generali és Groupama Biztosító, valamint külföldi partnerek és viszontbiztosítók.

Jó ára van a paksi paneleknek

Az érvényben lévő kontraktus értelmében a biztosítás több káresemény esetén is maximum 125 millió SDR kártérítést köteles kifizetni évente. A biztosítás díját - amely évi mintegy 350 millió forint - Paks a működési eredménye terhére viseli.  A felelősségbiztosítás kiterjed többek között egy nukleáris balesetből következő környezeti kárra, a nukleáris tevékenységgel kapcsolatos vagyon-, építési-szerelési és vezetői felelősségbiztosítása is van. Az erőmű így tűzkár, robbanás, villámcsapás, légi jármű rázuhanása, nukleáris reakció miatti magas hőmérséklet és radioaktív szennyeződés káros hatása, valamint földrengés ellen is biztosítva van - írta a lap.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
ingatlanmenedzser.hu Ingatlan

Ki nyer a japán földrengésen?

A japán katasztrófa sorozatnak vannak nyertesei is, ezek között biztosan ott vannak az építőipari és az...