szerző:
ingatlanmenedzser.hu
Tetszett a cikk?

A világgazdasági válság egész Európa építőiparát megrázta, s mivel kulcságazatról van szó, nem közömbös, hogy mikor...

A világgazdasági válság egész Európa építőiparát megrázta, s mivel kulcságazatról van szó, nem közömbös, hogy mikor kezdődik meg a fellendülés. A tanácskozás bevezetőjeként Gáspár Anna, a Buildecon tanácsadója ismertette a 19 országot tömörítő Euroconstruct prognózisát.

Az országelemzések alapján idén az európai építési piacon 0,1 százalékos csökkenés várható, ami lényegében stagnálást jelent, s azt, hogy sikerül tartani a 2010-es évi szintet. Ez már jó hírnek számít, hiszen az előző években az Euroconstruct-országokban az építési teljesítmény jelentősen csökkent – 2009-ben például 8,8 százalékkal – így az idei stagnálás a lejtmenet végét jelentheti. Az előrejelzés 2013-ig szerény, összesen 4,6 százalékos növekedéssel számol – ez évi egyszázalékos növekedés (!) –, amely országonként eltérő mértékű lehet. Európa építési teljesítménye 2013-ban 1341 milliárd euró körül várható, s ez jóval elmarad a 2007-es, 1506 milliárd eurós szinttől. Gáspár Anna hozzátette, 2010-ben a hazai építési piacon is nagy volt a visszaesés. Az idei évre tavaly októberben 5 százalékos növekedést jósoltak – mivel alacsony a bázis, ez nem jelent túl nagy emelkedést –, de az első három hónap adatai ezt az optimista előrejelzést sem igazolták.

Gáspár Anna

Az európai építési piac három nagy alágazata közül a válság éveiben a mélyépítés bizonyult a legstabilabbnak, a legkevésbé sérülékenynek. Az előrejelzések szerint várható, hogy a közlekedési infrastruktúra eddigi túlsúlya némiképp csökkenni fog, és csak remélni lehet, hogy nagyobb szerepet kapnak majd az energetikai és a vízügyhöz kapcsolódó beruházások.

A recesszió által leginkább sújtott lakásépítési piacon idén Európában mindössze 1,9 százalékos növekedés várható. A bővülés ebben a szektorban lassú lesz, és 2013-ban a lakásépítés és -felújítás teljesítménye nem éri el a 2008-as szintet sem. Változást jelent, hogy nagyobb hangsúlyt kap (60 százalék) a felújítás.
Az előrejelzések szerint a nem lakáscélú magasépítés lábalhat ki a leglassabban a válságból, az alágazat teljesítménye 2013-ban várhatóan a 2000-es évek elejének szintjét érheti el. A közösségi célú beruházások sorsa sok esetben bizonytalan, amíg a magánberuházók – a kereskedelmi befektetéseket kivéve, ahol kismértékű élénkülés tapasztalható – kivárnak.

A hazai építési projektekről szólva Gáspár Anna elmondta, 2007-hez képest tavaly nem volt érzékelhető csökkenés, az összetételben azonban jelentős változás figyelhető meg. A megvalósított projektek többségét közpénzekből fedezték, a magánberuházások jószerével elfogytak. A 100 millió forint alatti projektek száma nőtt, amíg a nagyberuházások száma csökkent. Az 500 millió forintos határt meghaladók esetében némiképp kiegyensúlyozottabb az arány a magán-, illetve közpénzekből megvalósuló beruházások között.

Valkó Dávid

Valkó Dávid: Stagnáló piac

Az OTP Jelzálogbank ingatlanpiaci vezető elemzőjének, Valkó Dávidnak a szavaiból kiderült, nemcsak kevesebb lakás épül, hanem a használt lakások piaca is jelentősen szűkült; a jellemző az, hogy az eladók és a vevők is kivárnak. Az új építésű lakásállományról elmondta, hogy ma Budapesten mintegy háromezer átadott, de eladatlan új építésű lakás van, ugyanakkor ez a készlet utánpótlás hiányában folyamatosan szívódik fel. Amíg 2010-ben 1800 új lakást adtak el a fővárosban, 5 évvel ezelőtt ennek a hatszorosát. De ebben az időszakban a használt lakások forgalma is kevesebb mint harmadára csökkent.

Tapasztalata szerint a lakáskorszerűsítésnél a tulajdonosok főleg arra összpontosítanak, hogy a felújításra fordított összeg mennyi idő alatt térül meg. Kevésbé veszik figyelembe, hogy a korszerűsítést követően az ingatlan értéke akár 20–30 százalékkal is nőhet, s nem utolsó szempont az sem, hogy a bent lakók komfortérzete is jelentősen javulhat. Jövőre már a használt lakások eladásakor is csatolni kell az energetikai tanúsítványt, s ez is hozzájárulhat a lakásállomány minőségének javulásához. Többen kifogásolták az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló 7/2006. Tárcanélküli Miniszteri rendeletet. Balogh Attila elmondta, mivel EU-s rendelet szigorítást ír elő, azzal összhangban, a szakmai szervezetek bevonásával már folyik a hazai rendelet módosításának előkészítése. Patzauer Gábor hozzátette, nem az épület elemeire, hanem az egész épületre kellene meghatározni a követelményeket.

Miközben minden hozzászóló a komplex felújítás támogatását jelölte meg célként, felvetődött az is, hogy kifizetődő-e a jelenlegi gázár-támogatási rendszer fenntartása. Sokan úgy vélik, hogy helyette az energiahatékonyságot szolgáló korszerűsítéseket kellene ösztönözni.

Gáspár Anna zárszóként elmondta, szerinte gondot jelent, hogy az építtetők sok esetben tájékozatlanok, s nincsenek tisztában azzal, hogy a kivitelezőkkel szemben milyen igényeik lehetnek. Széman György erre válaszolva elmondta, a KÉK-programban szerepel az úgynevezett mentori rendszer is, s már vannak mérnökirodák, amelyek foglalkoznak ezzel a feladattal, úgyhogy a „szellem kiszabadult a palackból”.

A teljes cikket elolvashatja a Bautrend oldalán.

Hargitai Éva–Timaffy Lilla

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hamilton rajt-cél győzelmet aratott a Brit Nagydíjon

Hamilton rajt-cél győzelmet aratott a Brit Nagydíjon

Zsámbéki Gábor 41 év után felbontotta a szerződését a Színművészetivel

Zsámbéki Gábor 41 év után felbontotta a szerződését a Színművészetivel

Tizenegy embert ölt meg a felborult daru

Tizenegy embert ölt meg a felborult daru