szerző:
ingatlanmenedzser.hu
Tetszett a cikk?

Az Év Háza verseny egyik tavalyi győztese a karcagi üveggyár bontásából származó pecsétes téglából építette fel 29...

Az Év Háza verseny egyik tavalyi győztese a karcagi üveggyár bontásából származó pecsétes téglából építette fel 29 négyzetméteres családi házát Budakeszin, összesen 8,5 millió forintból.

"Nagyjából 12 ezer darab bontott téglát vásároltunk daraboként 20 forintos áron, három éve. A használt hódfarkú cserép költsége 70 ezer forint volt" - mondta lapunknak a tulajdonos, Bártfai-Szabó Gábor építész. Az építkezés legnagyobb költsége a háromrétegű thermo-üvegezés volt, amely anyagáron 350 ezer forintba került. 

Az ingatlan egyetlen közmű kapcsolata az elektromos áram. A négytagú család legnagyobb áramfogyasztója egy villanybojler, ami 4-6 ezer forintból havonta. A házat pelletkályhával fűtik. Kiegészítő fűtésnek - ritkán - elektromos olajkályhát használnak. A pellet költsége a teljes fűtési szezonra 24 ezer forint volt - és még maradt is fűtőanyag a következő szezonra is. 

Tekintse meg videónkat az épületről:

Egy tonna újságpapír

A modul rendszerben épült, 30 négyzetméter alapterületű családi ház környezetbarát módon, újrahasznosított alapanyagokból készült. A ház kétszintes, a tornác fölé nyúló lakótérrel együtt a hasznos terület 90 négyzetméter. Az ingatlan saját szennyvíztisztítóval rendelkezik.

A ház energiavesztesége minimális. Ez - a háromrétegű thermo-üveg mellett - döntően a falba épített 30 centiméter vastag, újságpapírból készült hőszigetelő rétegnek köszönhető. Az egy tonna súlyú beépített újságpapír törmeléket Ausztriából hozatták, mert hazánkban akkor ilyet még nem gyártottak.

A ház bontott téglából épített, vakolatlan, de megfelelően kezelt felülete nemcsak olcsóbb, de jóval esztétikusabb is, mint egy hagyományos családi ház fehérre meszelt felülete (bár ez utóbbi szubjektív vélemény). Ennek kapcsán jártunk utána annak, hogy miként, mennyiért, és hol tudunk bontott téglát beszerezni egy családi ház felépítéséhez.


Az Év Háza 2010 - Budakeszi

4 éve olcsóbb volt

Amíg 4-5 éve magánerőből és rendkívül olcsón - 20-40 forintos darabáron - lehetett bontott téglát beszerezni, ma már ez jóval nehezebb és drágább. Mivel hamar divattá vált a bontott tégla, megugrott a keresletük is. Élelmes vállalkozók egész iparágat teremtettek a bontott építőanyagok kereskedelme köré, amely árfelhajtó hatással járt. A helyzet főként Pest megyében vált kritikussá: a tájékozatlan rózsadombi építkezők boldogan megvették a használt pecsétes téglákat, amelyek alig kerültek kevesebbe, mint az akciós új téglák...

Előnyök, hátrányok…

A régi tégla alapesetben semmivel sem rosszabb minőségű, mint az új. A megfelelőségről azonban valakinek hivatalosan nyilatkoznia kell. Jelenleg felelős tervezők definiálhatják ezt - akár ÉME tanúsítás nélkül is. Legjobb az építész nyilatkozata az építési engedély iránti kérelemben.

A bontott anyagoknál hátrány, hogy beszerzésük egészen biztosan hosszabb ideig tart, mint a hagyományos alapanyagoké. A szállítás is problémásabb és időigényesebb, hiszen az új raklaposan kerül forgalomba, a bontottat meg általában pakolni kell (vagy ha tisztítás után még raklapozzák is, annak ára van). Ha bontottat szeretnénk venni, akár már hónapokkal előre kezdjük el beszerezni a szükséges anyagokat.

Hol lehet bontott anyagot beszerezni?

Számos internetes oldal foglalkozik bontott anyagok kereskedésével. Ilyenek a bontottanyag.lap.hu, nemsitt.hu, megmaradt.hu, de az ismertebb aukciós portálokon is vadászhatunk különböző termékekre. Főleg épületgépészeti elemek közül találhatunk igen olcsó példányokat: alig használtakat, vagy utángyártottakat, sőt gyakran „kamionról leesett” azaz az eladóhoz kétes módon kerül darabokat is. A legjobb és legolcsóbb megoldás természetesen az, ha mi magunk vesszük kézünkbe a bontott anyagok beszerzését. Ismerősi hálón keresztül, építészektől, piacfigyeléssel, vagy csak egyszerűen nyitott szemmel járva az utcán meglepően sokat el lehet érni - ezt a Bártfai-Szabó család példája is bizonyítja, akik szintén önerőből akadtak rá a karcagi alapanyagra.

Mennyibe kerül?

Nagyméretű bontott téglát jelenleg 60-115 forint között vásárolhatunk. Ezek új ára 105-355 forint között van. Kisméretű téglát több helyen kínálnak 40 forintos áron, ám újat akcióban is kaphatunk 49 forintért. Főleg, ha kisebb gyártókhoz fordulunk. De építőanyag telepeken is nyugodtan alkudhatunk nagyobb tételű vásárlásnál, maximum nemet mondanak. Bontott tetőcserép már 40 forintért kapható, az újak ára 110 forintról indul.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!