szerző:
ingatlanmenedzser.hu
Tetszett a cikk?

A határoló falak hőszigetelése nyílászárócsere nélkül nem csak gazdaságtalan, de a kialakuló nagy hőmérsékletkülönbség...

A határoló falak hőszigetelése nyílászárócsere nélkül nem csak gazdaságtalan, de a kialakuló nagy hőmérsékletkülönbség miatt számolni kell az ablakok körül kialakuló hőhidakkal is. A hőhidak következménye pedig páralecsapódás, majd penészesedés. Ezért ha lakásunk energetikai korszerűsítésére adjuk a fejünket, a megfelelő minőségű hőszigetelés mellett kellő figyelmet kell fordítanunk a nyílászárók szigetelésére is.

Mikor éri meg?

A régi, többnyire egyrétegű üvegezéssel ellátott nyílászárók szinte akadálytalanul engedték ki a lakás hőjét a szabadba. Az ilyen ablakok szerkezete ráadásul idővel el is vetemedik, így nem záródnak pontosan, vagyis amúgy is csekély hőszigetelő képességük még tovább romlik. Amennyiben a ház korszerűsítésekor a falakat hőszigeteléssel látjuk el, ezektől a nyílászáróktól mindenképp meg kell szabadulnunk, és helyettük megfelelő hőszigetelő képességű ablakokat beépíteni.

Ha anyagi lehetőségeink nem teszik lehetővé a nyílászárók cseréjét, akkor élhetünk egy alternatív lehetőséggel, ami ugyan nem ideális, de mégis jobb, mintha hozzá sem nyúlnánk az ablakokhoz. A régi nyílászárók felújítása nagyságrendekkel növelheti azok szigetelő képességét. Ma már minden városban találunk kifejezetten erre a munkára szakosodott mestert, aki némi asztalos munkával megszünteti a vetemedést, gumitömítéssel látja el az ablakokat, valamint ha szükséges, kicseréli a vasalatot. Ezzel az eljárással körülbelül 15-20 százalékkal javíthatjuk az ablakok hőszigetelését.  

Tisztítják az újonnan beépített műanyag nyílászárókat egy panelházon

Milyen nyílászárót vegyünk?

A panelprogram elindulása óta Magyarországon is gomba módra szaporodnak a nyílászárókat gyártó és forgalmazó cégek. Ma már kevesen ragadnak le a „fa vagy műanyag” kérdésnél, szerencsére ennél mélyebbre ásnak a leendő vásárlók. Fából készült nyílászárót gyakorlatilag csak a módosabb réteg vásárol, akik az esztétikát előbbre helyezik a néhány évenkénti felújítás költségénél. Mivel hőszigetelő képességükben már nem mutatkozik különbség a műanyag és a fa nyílászárók között, így a többség az olcsóbb és könnyebben karbantartható műanyagot részesíti előnyben. Ám műanyag és műanyag között is óriási lehet a különbség mind ár, mind minőség tekintetében.

Az üveg szigetelését a rétegek közti argon, vagy krypton gáz biztosítja, ami ha évek alatt elszökik, csökken a hőszigetelő képesség is


Az egyik leggyakrabban hangoztatott szempont a légkamrák száma. Mivel a levegő az egyik legjobb hőszigetelő, ezért a műanyag ablakok nem tömörek, hanem különböző nagyságú kamrákra vannak osztva. A legjellemzőbbek az 5, 6 és 7 légkamrás nyílászárók. Néhány éve 3 légkamrás ablakokat is kínáltak a gyárak, ám ma már csak elvétve találkozhatunk ilyenekkel, és gyakorlatilag 5 légkamránál kezdődik a kínálat.

Itt találkozunk az első jellemző hibával. Jól hangzik ugyan, hogy egy nyílászáró 7 légkamrás, de nem szabad figyelmen kívül hagyni azt a tényt, hogy a légkamrák számának növekedésével a profilvastagság is nő. Ha egy gyár az 5 légkamrás nyílászáró profiljába beleszorít még 2 légkamrát olyan áron, hogy ezáltal kisebbek lesznek a kamrák, azzal tulajdonképpen nem ért el hőszigetelőérték-növekedést, ám a hangzatos „7 légkamra” miatt drágábban kínálhatja termékét. Ezért vásárláskor vizsgáljuk meg, hogy a légkamrákkal együtt nő-e a profilvastagság!

Hőátbocsátási tényező

Másik fontos tényező az üvegezés. Az üvegek hőátbocsátási tényezőjét általában „U” értékkel jelöljük; minél kisebb az „U” érték, annál jobb a hőszigetelő képessége az üvegnek. (Régebben „k” értékkel jelölték ugyanezt, a kettő között nincs különbség.) Új ablakoknál az „U” érték 0,7 és 1,4 között változik, manapság 1,1-es nyílászárók a legnépszerűbbek. Ez utóbbi már jónak mondható, ráadásul az ennél kisebb „U” értékű szerkezetek ára nagyságrendekkel magasabb.  Az üveg szigetelését a rétegek közti argon, vagy krypton gáz biztosítja, ám egyes gyártmányoknál ezek a gáznemű anyagok néhány évvel a beépítés után elszöknek, jelentősen csökkentve a hőszigetelő képességet. Vásárláskor feltétlenül tudakoljuk meg, vállal-e garanciát a gyár arra, hogy nem fog a rétegek közti gáz idő előtt eltávozni.

A kiegészítők költségeivel is érdemes számolni: Az alátétfólia elhelyezése ablak beépítésnél


Nyílászáró választásakor a kiegészítőknek is érdemes figyelmet szentelni. Ilyen például a gumitömítés, ami a közhiedelemmel ellentétben a víz távoltartásán túl a hő- és hangszigetelés szempontjából is kulcsfontosságú. Jó tudni: a jó minőségű nyílászárókat háromszoros gumitömítéssel látják el. A megfelelő illeszkedés – ezáltal a hőszigetelés – és a biztonság szempontjából fontos még a jó minőségű vasalat.

4 hasznos tipp

1. Amennyiben mód van rá, magával a gyártó céggel végeztessük el a nyílászárók beépítését, ellenkező esetben előfordulhat, hogy később nem sikerül a garanciát érvényesíteni, mert a gyártó és a beépítő cég egymásra mutogat. Minden magára valamit adó gyártó cég elvállalja a beépítést is!

2. Jól tesszük, ha a nyílászáró kiválasztása előtt több helyről kérünk árajánlatot, és az ár/érték arányt figyelembe véve döntünk. Figyeljünk arra, hogy melyik ajánlat milyen munkafolyamatokat tartalmaz. (Benne van az árban a bontási munka, a régi nyílászárók elszállítása, a beépítés és az áfa?)

3. A nyílászárók, valamint a munka megrendeléséről készüljön papír, illetve az ajánlatot is szigorúan csak írásban fogadjuk el! Ne feledkezzünk meg a jótállásról sem, a jelenlegi szabályozás a nyílászárókra minimum 3 év garanciát ír elő. Panelprogramos lakásoknál előfordulhat, hogy a garancialevelet nem is látja a tulajdonos, ugyanis a közös képviselő intézi az ügyeket. Kérjük el a jótállás papírját, vagy annak másolatát a képviselőtől!

4. A beépítést feltétlenül kísérje végig valaki a családból, ne a konyhában, vagy a fürdőszobában szöszmötöljünk, miközben a szakemberek dolgoznak, hanem szánjuk rá az időt, és nyugodtan tébláboljunk körülöttük. Ezt ugyan nem szeretik a mesterek, de így elkerülhető, hogy kispóroljanak néhány tokrögzítő csavart vagy némi PUR-habot a beépítés során.

Mennyit takaríthatunk meg?

A jól megválasztott - és megfelelően beépített – nyílászáróval a teljes fűtési energiát 20-25 százalékkal csökkenthetjük. A megtérülés idejét csak egyedileg lehet kiszámolni, ám az teljes biztonsággal kijelenthető, hogy a jelenlegi fűtésárak mellett ez az egyik legkifizetődőbb befektetés.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
ingatlanmenedzser.hu Ingatlan

Jön az energiatermelő ablak

A queenslandi Műszaki Egyetem kutatói nemrég jelentették be, hogy előállították a „Dyesol-t,(DSC) vagyis egy olyan...