szerző:
ingatlanmenedzser.hu
Tetszett a cikk?

A mázolt felületeken a festés élettartama az alapanyagtól, a festék minőségétől és annak felhordásának...

A mázolt felületeken a festés élettartama az alapanyagtól, a festék minőségétől és annak felhordásának szakszerűségétől függően 5-8 év. Kültéren ez kevesebb is lehet, szobában pedig jóval több, ha nem túl nagy igénybevételnek tesszük ki a tárgyat. E felületek, általában néhányszor újrafesthetők, ám egyszer eljön az az idő, amikor olyan vastag lesz már a festékrétegek átmérője, hogy nem lehet több réteget ráhordani. A felújítás lépései:

1. A festék eltávolítása

Ilyenkor először a festéket kell eltávolítani a felületről, amit két módszerrel is végezhetünk. Ha nincs szerencsénk, akkor ez nem választás kérdése, hanem mindkettőt alkalmaznunk kell. A festék eltávolítható hőlégfúvóval, ami leégeti azt a felületről, és egy kaparóvassal távolíthatjuk el a felhólyagosodott rétegeket. Másik lehetőség a festékmaró szer, vagy paszta alkalmazása, amit csak szabad térben alkalmazzunk, és hagyjunk bőven hatásidőt a szernek. Ha lehozta a festéket, a maró anyagot szódavizes lemosással közömbösítsük.

 

2. Csiszolás

A már repedezett festék alatt a felületen esélyes, hogy kissé korhadt a fa, amit kezelnünk kell. A száraz, már festékmentes felületet csiszolással tisztítsuk meg a korhadt részektől. Ezt ne feltétlenül látványosan korhadtnak képzeljük el, épp csak nem elég szilárd a felület, ami miatt a festék nem lesz tartós rajta. A csiszolópapírt tekerjük egy lécdarabba, és azzal dörzsöljük át a fát.

Ha vibrációs, vagy szalagcsiszolót használunk, ne nyomjuk rá túlzottan a faanyagra, „hogy gyorsabban haladjunk”, mert az ellenkezőjét érjük el. A csiszolópapír a nyomás hatására eltömődik fűrészporral, és sokkal kisebb hatékonysággal dolgozik majd, mintha épp csak nyomnánk.

3. Portalanítás

Csiszolás után portalanítsuk a felületet, majd ha kell javító pasztával takarjuk el az egyenetlenségeket. A pasztát ne kenjük fel több milliméter vastagon, mert repedni fog! Ha nagyok az egyenetlenségek, akkor vékony fatapaszt kenjünk föl, miután megszáradt csak akkor vigyünk rá újabb réteget, Végül száradása után csiszoljuk, és újra portalanítsuk a tárgyat.

4. Alapozás

Mire idáig eljut valaki, akkor kezdi unni a munkát, és rossz döntést hoz azzal, hogy jó lesz ez alapozó nélkül is festve. Ezzel akár évekkel is megrövidíthetjük a festésünk élettartamát! Mindig használjunk alapozót!

5. Az új szín(ek) és a lakk kiválasztása

A festékek választása terén kicsit kisebb a mozgásterünk felújított felületek esetén, mint újaknál. A színtelen lakkok, vagy a lazúrok nagyon szépek, hiszen a fa rajzolata megmarad. Ilyet azonban nem érdemes használnunk akkor, ha sok és látható helyen használtunk fatapaszt, mert ezek a hibajavítási foltok is meglátszanak majd. Ha ezekből sok van, akkor teljesen fedő festéket kenjünk a felületre.

Jó megoldás az antik hatású festék, vagy repesztő lakk abban az esetben, ha nem túl sikeres volt a felújításunk, de ez a stílus beleillik a lakásunkba: mert ez az antik hatás szinte minden hibát eltakar.

Az antikoló-, vagy más néven repesztő lakk használatával érdekes, repedezett hatás érhető el. A felület olyan lesz, mintha már nagyon régi volna a festés. Leginkább képkereteknél alkalmazott eljárás, de máshol is egyre terjed. A felületet először fessük be vizes bázisú hobby festékkel. Ez adja az alapszínt.
Hagyjuk megszáradni a festéket, ezután kenjük be a repesztő lakkal, majd hagyjuk a lakkot teljesen megszáradni. Végül fessük le az egész felületet egy, az alapszíntől eltérő tónusú vizes bázisú hobby festékkel. Száradás közben a felső festékréteg összezsugorodik, megrepedezik és e repedéseken keresztül láthatóvá válik az alapszín.

Árkörkép: nézzünk szét, mert óriási a választék

Festékeltávolító szerből 100 ml-t 700 forintért, pasztát 1 kilogrammos kiszerelésben 2300 forintért kaphatunk. A csiszolópapírok darabja 50-110 forint, ami 6-10 négyzetméterre elegendő. 125 milliliteres fatapaszt már 450 forintért beszerezhetünk. Alapozó festékeket 1500 forint körül vásárolhatunk dobozonként (0,75l), ez 8-10 négyzetméternyi felületre elegendő. Antik hatású festék 2500 Ft egy 7,5 deciliteres dobozzal, a többi általános, teljesen fedő típusnak is hasonló az ára. Lazúrokat 1300-1800 forintért kapunk a szaküzletekben literenként. Érdemes az internetről rendelni, sokszor nagyobb a választék egy internetes szakboltban, mintha 3-4 hagyományos üzletet végigjárunk. 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!