szerző:
ingatlanmenedzser.hu
Tetszett a cikk?

A költözés attól függően, hogy honnan-hova történik, nagyon jót és nagyon rosszat is jelenthet.

A költözés attól függően, hogy honnan-hova történik, nagyon jót és nagyon rosszat is jelenthet. Az ingatlan az emberek többségnek a legnagyobb értékű vagyontárgya, amik pedig benne vannak egy élet munkája, emlékei lehetnek. Ebből kiindulva a költöztetés egy bizalmi munka.

1. A költöztetési átlagos díja 7000 forint kiállási alapdíjat tartalmaz, és 5000 forintos óradíjat. Ez 3 ember (sofőr és két rakodó) munkájának árát adja a kiállástól a lepakolás végéig. Egy ekkora brigád (ha a sofőr is aktívan pakol) körülbelül 2,5 szobás lakás berendezésének mozgatásához elegendő.

2. Mindenképp előre tisztázzuk az árakat, és a munka idejének a számítási módját! Ha több emberre van szükségünk azt átlagosan fejenként 1200-1400 Ft/óra áron kérhetünk. Az árak között 25-30 százalékos eltérések is lehetnek, melyek leginkább a hétvégi felárból adódnak.

3. A költöztetés csak részben az erre szakosodott vállalkozók feladata, fontos, hogy mindent jól előkészítsünk. Úgy válasszuk meg az időpontot, hogy lehetőleg a ház közelében lehessen parkolni mind a két helyen, melyet érint a munkafolyamat. Gondoskodjunk parkolóhelyről, akár azt előre lefoglalva, és ennek mérete a teherautó rakodófelületének 2-3 szorosa legyen – ha lehetséges.

4. Amennyiben társasházba, vagy abból költözünk, kedves és jó hatású gesztus, ha a ház hirdetőtábláján felhívjuk a lakók figyelmét a költözésre, elnézést kérünk a zavarásért és a lift lefoglalásáért. Sok rossz szomszédi viszony megalapozója, ha már a beköltözéskor vitára kerül sor a költözés miatti felfordulásból eredően.

5. Pakoláshoz dobozokat legolcsóbban – ingyen – a közeli boltokból szerezhetünk be, ám erre akár több hetet is számítsunk, hogy megfelelő mennyiségben és méretválasztékban álljanak majd a rendelkezésünkre. Ruhákat, ágyneműket, függönyöket és egyéb csökkenhető térfogatú tárgyakat inkább zsákoljuk be, ez helytakarékosabb megoldás.

6. Műszaki cikkeket - ha még nem dobtuk ki - az eredeti dobozába csomagoljunk. Antik és értékesebb tárgyakat érdemes körbefóliázni, a sarkokra és a sérülékenyebb részekre hullámpapír szegélyt ragasztani.

7. Az apróbb tárgyainkat is dobozoljuk be, különösen a törékenyeket. Inkább több kis dobozt használjunk, mint néhány nagyot. Figyeljünk rá, hogy a dobozok a tortúra végére is bírják még a teherhordást. A törékenyeket csomagoljuk habfóliába, papírba és így a dobozba.

8. A dobozokra írjuk rá, hogy miben mi található, így a megfelelő helyiségbe kerülhetnek egyből a megfelelő bútordarab mellé.

9. A bútorokból szedjük ki a mozgó polcokat, a törékeny alkatrészeket, tükröket. A fiókokat ragasszuk le szalaggal, hogy ne mozogjanak szállítás, döntés közben.

10. A rakodóknak adjunk használati utasítást a bútorokról, ha szükséges: melyik akar szétesni stb.

11. A kocsiba fordított sorrendbe tetessük a bútorokat, mint ahogy majd ki kell szedni őket. Vagyis utolsónak rakjuk fel azt, amelyik az új helyen a legbelsőbb szobába kerül. Ha elrontjuk a sorrendet, akkor elég nagy káosz alakulhat ki: a már bútorokkal megrakott szobákon kell keresztülhaladni például egy nagyobb darab ággyal…

12. Előre értesítsük a rakodókat, ha valami speciális tárgy is lesz a költöztetendők között. Nem leszünk népszerűek, ha ott szembesülnek, hogy zongora és többmázsás páncélszekrény is van a holmi között „elrejtve”.

13. Viccesen hangzik, de megéri: egy utazótáskát összeállítani, mintha csak elutaznánk. Ebben minden szükséges dolog legyen benne a ruháktól kezdve a fogkeféig, ami pár napra szükséges. Míg nem ér véget a kipakolás egy csomó dolgot nem találunk majd, vagy nem férünk hozzá, mert az alsó doboz legalján van. Így ezt a néhány napot kihúzhatjuk a bőröndből öltözködve…

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!