szerző:
ingatlanmenedzser.hu
Tetszett a cikk?

A Jókai-kert országos jelentőségű természetvédelmi és műemléki védettségű terület, a civil egyesületek székhelyeként...

A Jókai-kert országos jelentőségű természetvédelmi és műemléki védettségű terület, a civil egyesületek székhelyeként szolgáló park ugyanakkor fontos kirándulóhely is. Jókai Mór a maga korában ökológiai szempontból egyedülálló kertet hozott létre, amelyben nem a kor divatos növényeire, hanem a honos fajokra helyezte a hangsúlyt.

A Közép-magyarországi Operatív Program keretében, száz százalékos uniós támogatással megvalósult beruházás során felújították a növényzetet, rózsakertet, szőlőlugast, gyümölcsöst alakítottak ki, helyrehozták a szélfogó erdősávokat, valamint új információs táblákat, madáritatókat, odúkat helyeztek ki a Petőfi Irodalmi Múzeum és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület közreműködésével.

A szak tárca kezdeményezte, hogy a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság vagyonkezelésbe kapja a Jókai-kertet, amelynek tulajdonjogán jelenleg a minisztérium és a XII. kerület osztozik. Ezzel a kertet eddig is gondozó nemzeti park igazgatóság végérvényesen, "bebetonozott" kezelőjévé válik a területnek - hangsúlyozta Rácz András helyettes államtitkár utalva arra, hogy korábban a park kapcsán a privatizáció lehetősége is felmerült. Pokorni Zoltán, a kerület polgármestere arról beszélt, hogyan sikerült megakadályozni öt évvel ezelőtt a kert magánkézbe kerülését Persányi Miklós akkori környezetvédelmi miniszterrel és civil szervezetekkel együttműködve.

A polgármester üdvözölte a minisztérium döntését, hogy átruházza a vagyonkezelői jogokat a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságra, valamint bejelentette, kezdeményezi a kerület tulajdonrészének átadását is. Úgy látják, hogy az igazgatóság eddig is jó gazdája volt a területnek és ezután is az lesz - szögezte le. Üdvözölte a további szőlőtelepítési terveket. Mint fogalmazott, keresik a lehetőségeket, hogy a budai kadarka újra az egykor erről híres területen teremjen.

Jókai Mór öröksége már nemcsak a kert területén található kicsi emlékszobában van jelen, hanem az egész kertben. A parkban számos rendezvényt szerveznek a Petőfi Irodalmi Múzeummal együttműködve, június 25-én például bemutatót tartanak a felújított Jókai-kert látványosságairól. Magyarország területének mintegy harminc százaléka minősül "természetközeli állapotban megmaradt" területnek, ami kiváló arány európai viszonylatban. A helyettes államtitkár hangsúlyozta: a tárca mindent megtesz, hogy az országban található tíz nemzeti park elláthassa feladatát, a Jókai-kertben megvalósult fejlesztésekhez hasonló beruházásokra az idén 540 millió forintot különítettek el.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!