szerző:
ingatlanmenedzser.hu
Tetszett a cikk?

A közép- európai befektetési aktivitás tovább javult az év első felében, eddig 2,09 milliárd euró befektetéssel...

A közép- európai befektetési aktivitás tovább javult az év első felében, eddig 2,09 milliárd euró befektetéssel Lengyelországban, Csehországban, Szlovákiában, Magyarországon és Romániában derül ki a Cushman & Wakefield legfrissebb felméréséből. Ez jóval meghaladja a 2010 második félévében befektetett 1,83 milliárd eurót és arra enged következtetni, hogy ebben az évben az összbefektetések mértéke akár a 4,8 milliárd eurót is elérheti.

Nem meglepő, hogy Lengyelország továbbra is a régió legmeghatározóbb szereplője annak ellenére, hogy a régióban csak itt tapasztalhattuk a befektetési volumen 1,27 milliárd euróról (2010 H2) 875 millió euróra történő csökkenését 2011 első hat hónapjában. Ezzel ellentétben, ugyanebben az időszakban, Csehországban és Magyarországon fellendülés volt tapasztalható, a Cseh befektetési volumen 295 millió euróról 744 millió euróra emelkedett, míg a Magyar befektetési volumen 78 millióról 233 millióra. A befektetési aktivitás az összes közép-európai piacon elmarad az 5 évvel ezelőtti átlagtól.

2011. első felében a portfólió tranzakciók domináltak minden piacon és az összes befektetési volumen több mint 60 százalékát tették ki. A tranzakció, melynek során a CA Immo felvásárolta a Europolist 850 millió euróért, a VGP/ AEW Europe joint venture 300 millió eurót ért és a CPI 63 millió euróért vásárolta meg a Family Center kiskereskedelmi portfóliót Csehország és Szlovákia területén. Összesen 69 épület cserélt gazdát 2011 első hat hónapjában.

 

A befektetők érdeklődése az irodaépületek iránt megnőtt, de ez várhatóan hamar változik, hiszen az elmúlt hónapokban folyamatosan növekvő aktivitással a kiskereskedelmi befektetési aktivitás a harmadik és negyedik negyedévben a tranzakciók lezárásával tovább emelkedik majd. A kiskereskedelmi befektetési volumen az év első felében 1,12 Milliárd euróról (2010 H2) 623 millió euróra esett vissza, míg az irodapiaci tranzakciók ugyanezen időszakban 466 millióról 947 millióra emelkedtek. Az ipari ingatlanok befektetési paca is javult az említett időszakban, 128 millió euróról 511 millióra emelkedett főleg a VGP tranzakciónak köszönhetően.

Míg a befektetési kedv Közép- Európában tovább javul, a befektetők és a befektetett tőke eredete változatos marad. A jelentős CA Immo tranzakció mellett a 2011-es év első félévének fő befektetői az AEW Europe, az Atrium, a Deka, a Union, az Invesco, a Pradera ás az ECE. A Cseh/Szlovák és Magyar piacokon továbbra is a CPI és az Erste a legjelentősebb szereplők. Egyre több új befektető jelenik meg ezeken a piacokon, akik magasabb kockázatot vállalva, akik már nem csak a főbb nyugati piacokon tevékenykednek.

A hozamok súlyozott átlaga a kiskereskedelmi szektorban jelentősen 5,5 százalékról (2010 H2) 7,2 százalékra (2011 H1) növekedett, mely a növekvő befektetői aktivitást tükrözi a másodlagos Lengyel városokban. A kiskereskedelmi hozamok az év második felében várhatóan csökkenek, miután több csehországi és Lengyel ingatlan kerül eladásra, várhatóan 6 százalékos elsődleges hozammal. Az irodapiac hozamainak súlyozott átlaga 7,4 százalékról 7,1 százalékra csökkent csakúgy, mint az Ipari piac hozamai, melyek 8,5 százalékról 8,2 százalékra csökkentek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Újabb értékes Balaton-parti ingatlant ad el a Bahart

Újabb értékes Balaton-parti ingatlant ad el a Bahart

Pártot alapított Berki Krisztián, indul a választáson

Pártot alapított Berki Krisztián, indul a választáson

Hann Endre: Nem lepne meg, ha az ellenzék tartana a győzelemtől

Hann Endre: Nem lepne meg, ha az ellenzék tartana a győzelemtől