szerző:
ingatlanmenedzser.hu
Tetszett a cikk?

Az elmúlt ciklus tisztázatlan ügyeit vizsgáló testület elnöke, Sveiczer Sándor Péter szerint a jogi felülvizsgálat...

Az elmúlt ciklus tisztázatlan ügyeit vizsgáló testület elnöke, Sveiczer Sándor Péter szerint a jogi felülvizsgálat alapján vélelmezhető, hogy a közgyűlési felhatalmazástól eltérő beruházás valósult meg 2010 tavaszára a megye pénzén közel 420 millió forintból. Az épület jelenleg is csupán ideiglenes használatbavételi engedéllyel rendelkezik – tudósított a Heves Megyei Hírlap. Miután újabb kérdések is felmerültek a beruházással kapcsolatban, a bizottság a következő, július 5-én tartandó ülésén ismét a Buttler-házról tárgyal.

A felújított Buttler-ház
©

A lap szerint a több száz éves barokk épületnél két alapvető követelménynek kellett harmonikus egységben megvalósulnia az átformálás során, a korszerűség igényének, illetve a hitelesség elvárásának. A megyei önkormányzat által megvásárolt épületben a Nemzeti Közlekedési Hatóság regionális szervezete kap helyet, és ide költözik a Heves Megyei Europe Direct Információs Pont is. A tervek szerint a földszinti Megyegaléria kiállító- és közösségi tér is vonzó látnivalókkal várja majd az ide betérő érdeklődőket.

Aprólékos felújítás

A felújítás során minden apró részletre ügyeltek. A szabadon álló, téglalap alaprajzú, egyemeletes, csonkaoromzatos lakóház utcai homlokzatához kelet felől klasszicista gyalogkapu és kocsi behajtó csatlakozik. Utóbbi bejárót az összedőlés előtt sikerült megmenteni. A földszinti kőkeretes ablakai cseppdíszesek, füles és szalagkeretesek. A földszinti helyiségei boltozatosak, az emeletiek síkfedésűek. Belül üvegborítású padló alatt láthatók a megvilágított eredeti alapfalak.

Grófi múlt

A XVIII. századi barokk stílusú épület nevét egykori tulajdonosáról, gróf Buttler János egri városparancsnokról kapta. A Buttler család 1711–1796 között volt az ingatlan birtokosa. A ház volt a Keglevich grófoké, majd Barkóczy püspöké lett, és 1835-től városi tulajdonba került. Az 1835-től 1887-ig katonai laktanyaként működő épület a XIX. században nyerte el mai formáját. Siketnéma intézet, internátus működött benne, azután 1949-től 1957-ig az egri városi múzeum, s a Dobó István Múzeum épülete. Az 1970-es években átalakították, a tetőterét beépítették. Az 1980-as évek végéig turistaszálló volt. Több mint húsz év lakatlan enyészet, s többszöri, hamvába holt kísérlet után jött el végre az újjászületés pillanata.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ami a cinkéknek jó, az a vízi madarakra veszélyes – itt a téli etetési útmutató

Ami a cinkéknek jó, az a vízi madarakra veszélyes – itt a téli etetési útmutató

Nem minden boltban lesz az időseknek fenntartott idősáv

Nem minden boltban lesz az időseknek fenntartott idősáv

Kínában rálicitáltak a 7-es BMW hatalmas hűtőrácsára is

Kínában rálicitáltak a 7-es BMW hatalmas hűtőrácsára is