szerző:
ingatlanmenedzser.hu
Tetszett a cikk?

Néhány napja hiába várják a 3-as metro utasai, hogy a Kálvin tér vagy a Klinikák felől érkezve azt hallják:...

Néhány napja hiába várják a 3-as metro utasai, hogy a Kálvin tér vagy a Klinikák felől érkezve azt hallják: „Következik a Ferenc körút”. Új név, a „Corvin negyed” hallható – már amikor a szerelvény vezetője ezt engedi, több esetben ugyanis leállította a bemondást és a Ferenc körutat konferálta be. Az állomáson eközben semmi nem utal az átkeresztelésre, a nem budapestiek és más idegenek teljes káoszban vannak.

 

A Ferenc körúti csomópont, majdnem itt lett az Elvis Presley tér
©

A változtatás okairól és költségeiről, esetleges további átkeresztelésekről a BKV sajtóosztályán érdeklődtünk, de ott először „még nem hallottak róla”, majd a Vitézi Dávid vezette Budapesti Közlekedési Központhoz irányítottak minket. Végül az onnan kapott gyors levélben visszadobták a válaszadást a BKV-nak, a cég végül hosszú válaszban közölte a nyilvánosság elé még nem került részleteket és megerősítette, hogy a névváltoztatásokról a Fővárosi Önkormányzat illetékes területe döntött.

BKV: a Futureal állja a számlát

Kiderült, hogy nem csupán a Ferenc körút tűnik el, de több más változtatás is lesz július elsejétől, (egyebek között Puskás Ferenc Stadion lesz a Stadionok megállóból), azok költségének viselőjéről azonban semmit nem közöltek, vélhetően a Főváros fizet majd. (lásd a táblázatot).

 

A Combinok megállóinál a következő napokban végzik el az átalakításokat
©

Az egész kiindulópont, a Ferenc körúti csomópont ügye, aminek az átnevezését a BKV szerint a közelben építkező Futureal Csoport kérte. Az ingatlanfejlesztő eredeti javaslata Corvin Sétány névről szólt. A tárgyalások folyamán végül a Corvin-negyedre esett a szakmai választás, mert ezzel utalnak a történelmi Corvin közre, a Corvin filmszínházra, a Corvin bevásárlóközpontra és a sétányra egyaránt – fogalmazott a közlekedési vállalat.

Tavaly ősszel adták át a Corvin bevásárlóközpontot, ami jól működik
©

Az átnevezés a BKV szerint összhangban van a cég törekvéseivel, hogy az adott csomópontban lévő összes megálló könnyen beazonosítható nevet kapjon. Korábban a felszínen lévő villamosmegállók Üllői út, míg az Üllői úton közlekedő buszok és a metró megálló Ferenc körút néven szerepeltek. Ezek a megnevezések nem segítik elő a könnyű tájékozódást, hiszen az adott csomópontban lévő metrómegálló és a felszíni megállók különbözőek. Szintén zavaró volt, hogy Ferenc körút (Mester utca) néven a közelben, de másik csomópontban végállomásozik az 51, 51A villamos. "2008 óta egységesen Ferenc körút M (metróállomás) néven jelöltük a felszíni megállókat, de ez a megoldás sem túl szerencsés, hiszen nem utal konkrétan az adott területre" – érvelt a BKV. Ezt megerősítette Tatár Tibor, a Futureal Development zrt. vezérigazgatója is, közölve: a cégtől 20 millió forintot kértek az összesköltségre és ezt a Futureal elfogadta.

A Corvin Sétány egyik irodaháza, mellette már két nagy lakótömb is felépült többszáz lakással
©

A bevezetés időpontja többször módosult, hiszen korábban a főváros szavazás keretében kérdezte ki a lakosok véleményét az Elvis Presley tér elhelyezkedéséről, amelyek között a Ferenc körúti kereszteződésben található teresedés is szerepelt. Miután a Fővárosi Közgyűlés 2011 áprilisában meghozott döntésével elfogadta a közterület átnevezéseket, a BKV ütemezetten elkezdte a végrehajtást. Hozzá kell tenni, hogy a Futureal előzőleg nettó 60 millió forintos költséggel elvégeztette a csomópont felszíni átkelőinek kialakítását, s ezzel kényelmesebbé és kulturáltabbá tette a gyalogos közlekedést, aminek egy része éppen a Corvin Sétány felé irányul.

A táblák cseréje már megkezdődött
©

Az átnevezés vonatkozik az összes felszíni megállóra is. A tájékoztató eszközök cseréje folyamatos, a következő napokban a metróban, Combino vonalcsíkon, adatállományban,illetve a menetrendi tájékoztató eszközökön is meg fog jelenni az új elnevezés. Szarkasztikus megállapítást is belevett a BKV az Ingatlanmenedzser-hu-nak írt levelébe. Eszerint az Árpád híd HÉV megálló hamarosan Szentlélek tér megállóhelyre fog változni, így ”annak Index negyed megállóra történő módosítására kevés az esély”. A javaslatokat a Fővárosi Önkormányzathoz kell benyújtani, mert ők dönthetnek az átnevezésről.

Átkeresztelések miatt érintett BKV-megállók
(2011 július 1-től, nem teljes lista)

Eddigi név                                    új név                                 busz              villamos      HÉV, Metró
Margit híd H                       Margit híd, budai hídfő H     86, 91, 191,          4, 6, 17           H5
Árpád híd H                       Szentlélek tér H                     29, 34, 106,          1, 1A                H5
Üllői út/Ferenc körút        Corvin negyed M                    914, 914A,             4, 6                 M3
Baross u./József krt.       Harminckettesek tere            9, 109, 83,             4,6 
Fehérvári út                      Újbuda-központ                       53, 150, 86          4, 18, 41         M4
Budafoki út (4-es vill.)     Szerémi sor                             86, 212, 33,           4 
Budafoki út (6-es vill.)     Budafoki út (Karinthy F. út)         86, 33                6 

A BKV emberei most lázasan dolgozhatnak, ugyanis a metró területén található összes statikus és elektronikus tájékoztatási eszközöket le kell cserélni. „Az átvezetéshez több időre van szüksége társaságunknak” – közölte a BKV, amely eddig már frissítette az összes menetrendi laptáblát, autóbusz- és  villamos oldaliránytáblát, valamint az elektronikus adatállományt. A cég szerint az utasoknak nem okoz gondot az új megállóhely nevek használata, ilyen jellegű panaszok nem érkeznek a BKV-hoz. A jegyellenőröktől is mindössze néhány esetben kértek felvilágosítást a korábbi Moszkva tér (ma már Széll Kálmán tér) névváltozásával kapcsolatban.

Jön a „Westend környék” és a „CBA-tér”?

E mostani névváltoztatási forradalmi időkben a jövőben nem zárható ki, hogy más cégek, szervezetek is felbuzdulhatnak. Előfordulhat, hogy nagy áruházláncok vagy más beruházók hasonló lépéseket fontolgatnak. Például miért ne lehetne a Nyugati helyett „Westend környék” (anno volt ott egy rossz életű Westend ház is – a szerk.) vagy a Keleti helyett „Arena plaza”, netán a Déli helyett „CBA-tér”. Lehet, hogy Dózsa, Árpád, Arany és Lehel még megmenekülhet. Viszont Deák már nem lehet ilyen biztonságban. Elvégre ő is Ferenc.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!