szerző:
ingatlanmenedzser.hu
Tetszett a cikk?

Míg Karcagon már az 1990-es évek óta meg lehet vásárolni az önkormányzati lakásokat, addig Jászberényben még csak...

Míg Karcagon már az 1990-es évek óta meg lehet vásárolni az önkormányzati lakásokat, addig Jászberényben még csak ezután döntenek a sorsukról. A megyeszékhelyen idén június óta élhetnek a bérlők ezzel a lehetőséggel. A bérlőknek az ingatlan forgalmi értékének 10 százalékát egy összegben kellett befizetniük - számolt be a szoljon.hu.

Az ingatlanok forgalmi értéke függött az ingatlan városon belüli fekvésétől, állagától, komfortfokozatától. A vételárak legtöbb esetben 500 és 600 ezer forint közötti összegekben voltak megállapítva. A bérlők szociális helyzetükre tekintettel igénybe vehettek kedvezményeket (például részletfizetés) — mondta  Csala Anikó, a karcagi polgármesteri hivatal Igazgatási és Szociális Iroda irodavezetője.

©

Az 1990-es években a Karcagon megvásárlásra felajánlott lakások bérlőinek hozzávetőlegesen 70-80 százaléka élt az elővásárlási jogával. Ebben az esztendőben pedig negyvenhat határozatlan időre kötött hatályos lakás-bérleti szerződéssel rendelkezik az önkormányzat. A szolnoki közgyűlés 2011. júniusi ülésén módosította az önkormányzati tulajdonban lévő lakások bérletéről, valamint elidegenítéséről szóló rendeletét. A módosítás érintette többek között az önkormányzati bérlakások elidegenítésének szabályait is.

©

Az önkormányzat idén augusztus elején 272 önkormányzati lakás bérlőjének ajánlotta fel írásban az általa lakott lakás megvételét. A korábbi gyakorlattól eltérően a határozatlan idejű bérleti jogviszonnyal rendelkező bérlők mellett a határozott időre bérbe adott lakások bérlői is élhetnek elővásárlási jogukkal. Mindezt akkor, ha a lakások a 30 százalék alatti önkormányzati tulajdonrésszel rendelkező ingatlanokban találhatók és nem tartoznak azok közé, melyeket kifejezetten nem kíván az önkormányzat értékesíteni — tájékoztatta lapunkat Gyuricska Éva, a polgármesteri hivatal sajtóreferense.

©

A lakások vételára a piaci forgalmi érték 99 százaléka. Amennyiben egy összegben fizetik ki a vételárat, úgy a határozatlan időre bérbe adott lakás vonatkozásában 25, míg a határozott időre bérbe adott lakás esetében 15 százalék árengedmény adható.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!