Érdemes megtámadni a kilakoltatási határozatot?

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Másfél hónap múlva lejár a kilakoltatási moratórium, kezdődik ismét a hadakozás a végrehajtókkal, ám úgy fest, érdemes megtámadni a végrehajtási határozatokat. Az azénpénzem kilakoltatási összefoglalója.

Április 30-át követően a végrehajtó az eredményes árverést követően minden további nélkül kilakoltathatja azokat az adósokat, akiknek tartozását semmis szerződés, illetve semmis szerződési feltétel alapján látták el a közjegyzők záradékkal – írja az azénpénzem lakossági pénzügyi portál. A hitelsikerek.hu oldalra már feltett ítéletek alapján is az látszik, hogy a végrehajtást érdemes lehet az adósoknak megtámadni.

Abban az ügyben, amit egy ügyfél egyedül vitt végig az Intrum Justitia az Erstétől vett tartozásának behajtása ellen az adós, ellentmondással élt, így per lett az ügyből. A felperes követeléskezelő a bíróság felszólítása ellenére nem terjesztette elő a bizonyítékait, nem fizette meg az illetéket. A bíróság a pert megszüntette.Kritikusan megjegyezte, hogy a közjegyzők a semmis kölcsönszerződés, illetve semmis szerződési feltétellel rendelkező kölcsönszerződés aláírását közvetlenül követően „kötelezettséget elismerő” vagy „tartozáselismerő” nyilatkozatot iratnak alá az adóssal, majd ezt a közokiratot használják később a végrehajtást kérő bankok.

Léhmann György siófoki ügyvéd a portálnak úgy nyilatkozott, hogy amennyiben fizetési meghagyás vagy ítélet alapján rendelték el a végrehajtást, már nem lehetséges a végrehajtás megszüntetése iránti peres eljárás. Ott sem javasolja ezt, ahol többen is kértek már végrehajtást. Abban az esetben azonban, ha elindítható a per, nagy esély van a végrehajtás felfüggesztésére.

További részleteket itt lehet olvasni.