szerző:
hvg.hu

A lakás árán felül még egyéb költségekkel is számolni kell, és ezeket be kell építeni a kalkulációba.

Használt lakás esetén az alábbi költségek szoktak még felmerülni.

Illeték

Mértéke 15 millió forint alatt 2, egyébként 4 százalék, vagyis egy 20 millió forintos ingatlan után 800 ezer forintot kell fizetni az adóhatóságnak. Ha egy korábbi ingatlanunkat egy éven belül adtuk el, vagy a következő egy évben válunk meg tőle, csak akkor kell illetéket fizetnünk, ha régi otthonunk kevesebbért kel el, mint a megvásárolt lakást.

Ügyvédi és banki költségek

Az ügyvédi díjat jellemzően a vevő fizeti egy adásvétel során, általában a vételár 1 százalékának megfelelő összeggel érdemes számolni.

Felújítás

Egy használt lakás ritkán van olyan állapotban, hogy egyáltalán semmihez nem kell hozzányúlni a beköltözés előtt. Ha mást nem is, de egy tisztasági festést általában meg szoktak tenni az új tulajdonosok még egy újszerű lakás esetében is.

Berendezés

A beépített bútorok, mint a konyhabútor, beépített szekrények, fürdőszobabútorok egy része biztosan marad a régi lakásban, de elképzelhető, hogy egyes különálló szekrények sem férnek el, vagy nem segítik elő az optimális helykihasználást. A költözésre is érdemes 50 ezer forint körüli összeget félre tenni.

Új lakásoknál pedig (az illeték és az ügyvédi-banki költségek mellett):

Garázs, beálló, tároló

A legtöbb fejlesztés esetében a lakáshoz kötelező tárolót, illetve garázst vagy kocsibeállót vásárolni, melynek összege több millió forinttal megdobhatja az eredeti vételárat.

Burkolatok

Az új lakások ára alapvetően tartalmazza a burkolatok és szaniterek árát, ez azonban általában egy bizonyos típusú terméket takar, ami többnyire – természetesen a projekt pozicionálásától függően – középkategóriát jelent, inkább annak is az alsóbb szintjét. Amennyiben a leendő tulajdonos ettől eltérő szaniterekkel és burkolatokkal képzelte el a lakását, van lehetősége a változtatásra, ennek árát azonban bele kell kalkulálni a vételáron felüli költségekbe. A fejlesztő ezért plusz munkadíjat is felszámíthat.

Falak megváltoztatása, konnektorok áthelyezése

Az építkezés bizonyos fázisában még arra is van mód, hogy akár a lakás elosztásán változtassunk – természetesen bizonyos keretek között – például, hogy itt vagy ott egy-egy beépített szekrényt még pont elhelyezhessünk. Ennek pluszköltségeit azonban a vásárló viseli. A plusz kapcsoló, illetve konnektor kérése szintén drágítja a lakást.

Egyéb műszaki tartalom

Projektenként jelentős különbségek lehetnek abban, hogy pontosan mi van benne az árban. Redőnyt már a sok helyen építenek be a lakás vételárának részeként, de akadnak azért olyan projektek, ahol ezek nem alaptartozékai a lakásnak, és utólag kell róla gondoskodnia a tulajdonosnak. Szintén jellemző, hogy a legtöbb esetben csupán a légkondicionáló vagy riasztó előkészítését tartalmazza a vételár, de van arra is példa, hogy még ezek sincsenek benne az alap műszaki tartalomban.

Berendezés

A fentieken kívül az új lakások esetében is kell számolni bizonyos berendezési költséggel, egy konyhabútorra például biztosan szükségünk lesz, ami nem kevés pénzbe kerül gépekkel együtt, és szintén 1-2, vagy akár ennél is több millió forinttal növelheti a vásárlás költségét.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Segítségnyújtás helyett sokan inkább fotózták az Allee-ban lezuhant férfit

Segítségnyújtás helyett sokan inkább fotózták az Allee-ban lezuhant férfit

Két jobbikos győzelmével a Fidesz elveszítette a többségét Püspökladányban

Két jobbikos győzelmével a Fidesz elveszítette a többségét Püspökladányban

És akkor az Apple belép a videojátékos világba: 100 új játékkal jön az Arcade

És akkor az Apple belép a videojátékos világba: 100 új játékkal jön az Arcade

Gulyás Gergely szerint Orbán megkapta a felhatalmazást az "önkéntes" felfüggesztésre

Gulyás Gergely szerint Orbán megkapta a felhatalmazást az "önkéntes" felfüggesztésre

Legendás szálloda lebontása ellen tiltakoznak Tunéziában

Legendás szálloda lebontása ellen tiltakoznak Tunéziában

Rossi: Nagy Ádám lenyűgöz

Rossi: Nagy Ádám lenyűgöz