szerző:
hvg.hu

A bősi felvízcsatorna alatti vízáteresztő alagutak egy részét másra is lehetne használni az elmúlt évek tapasztalatai alapján: megoldhatnák azokkal a környék közlekedési problémáinak egy részét, ráadásul a biciklisek és a gyalogosok is jól járhatnának.

Megvalósulhat a terv, amely májusban még csak egy merész ötletnek számított a Csallóközben: a szakértői vizsgálatok szerint a bősi felvízcsatorna alatt lévő vízáteresztő alagutak technikailag alkalmasak ugyanis arra, hogy közúti forgalom bonyolódjon le bennük – írja a Parameter.sk.

A beruházás mellett érvelők szerint a beruházás megoldaná a Csallóköztől 25 éve elszakított kis-csallóközi települések közlekedési gondjait. A bősi erőműhöz tartozó felvízcsatorna három települést, Bodakot, Vajkát és Doborgazt teljesen elszakítja a Csallóköztől, a lap szerint a tervezők annak idején nem gondoltak ugyanis ezekre a helyekre.

A bősi vízerőmű 1992-es üzembe helyezése óta a felvízcsatornán komppal lehet átkelni, amit Bodak, Vajka és Doborgaz minden lakója, valamint a túlsó oldalon lévő Felbár, Nagyszarva és Keszölcés egyes lakói ingyen használhatnak.  A Parameter videót is készített a helyszínről, amelynek segítségével még könnyebben megérthető, miért lenne nagy előre lépés az alagutak megnyitása.

A vízáteresztő csatornák Vajkától 2,5 kilométerre Bős felé, a vajkai tó szomszédságában találhatók. Összesen öt ilyen csatorna van egymás mellett, de az utóbbi 25 év tanulságai alapján biztosnak látszik, hogy három bőven elég a szivárgó víz felfogásához, elvezetéséhez. A maradék kettőt építenék át alagúttá, az egyiket az autóknak, a másikat bicikliseknek és gyalogosoknak.

Hétfőn Sólymos László szlovák környezetvédelmi miniszter és Daniel Kvocera, a Vízgazdálkodási Építővállalat vezérigazgatója a helyszínen ismertették a vállalat és a szakértők vizsgálatainak eredményeit.

A szakemberek megvizsgálták a csatornákat, és arra jutottak, hogy még egy robbanás sem bontaná meg azokat, olyan jó állapotban van a betonszerkezetük. Az aljzatuk is stabil. 

Az alagutakat védő- és tűzálló bevonattal kell ellátni, figyelni kell majd a rezgéseket, szivárgásokat. Az engedélyeztetési eljárás jövő tavasszal indulhat, a kivitelezés pedig jövő év végén vagy 2019-ben. A beruházás értéke 20 millió euró körül mozoghat, és a Vízgazdálkodási Építővállalat költségvetéséből fedezik. Ez annyi pénz, amennyit az állam 12-13 év alatt kifizet a két és fél évtizede működő komp üzemeltetésére – jegyzik meg a cikkben.

Előírás, hogy egy ilyen alagút annak mindkét oldalán lennie kell egy tűzoltó- és mentőállomásnak is. Ez a környezetvédelmi miniszter szerint szintén az itt élők javára válik majd. A komp sorsáról még nincs döntés.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Aggasztóan lassan halad a kútba zuhant spanyol kisfiú mentése

Aggasztóan lassan halad a kútba zuhant spanyol kisfiú mentése

Polgári robbanóanyag használata miatt jelentették fel a Momentum politikusát

Polgári robbanóanyag használata miatt jelentették fel a Momentum politikusát

Az EU utolsó előtti helyén állunk robothasználatban

Az EU utolsó előtti helyén állunk robothasználatban

Józan érveléssel nem lehet megfékezni a populisták által is heccelt sárgamellényeseket

Józan érveléssel nem lehet megfékezni a populisták által is heccelt sárgamellényeseket

“56 befolyásolta az egész életemet" – így készült Andy Vajna személyes mozifilmje

“56 befolyásolta az egész életemet" – így készült Andy Vajna személyes mozifilmje

Emlékeznek még a Ford Pumára? Visszatér, persze SUV-ként

Emlékeznek még a Ford Pumára? Visszatér, persze SUV-ként