szerző:
Daczi Dóra
Tetszett a cikk?

Izgalmas, játékfilmes elemekkel dolgozó alkotások tárják fel az épített környezet legaktuálisabb problémáit, a világ különböző városainak nagyon is hasonló lakhatási válságát, a civil szerveződések és a politika viszonyát a Budapesti Építészeti Filmnapokon. New York győzött, Berlin elstartolt, felkészül Budapest.

Ilyen szörnyű helyzetbe mi sosem kerülhetünk – mondja az egyszeri néző, ha feláll a moziszékből az ötvenes évek New York-jának haváriáját bemutató „Jane polgár – csata a városért”, vagy a jelenlegi berlini lakásháborút ábrázoló „A zsákmányul ejtett város” megtekintése után.

A túltervezett város halott város

„A zsákmányul ejtett város” főszereplője Berlin, mely most éppen a világ IT-városa, az a hely, melyet a legnagyobb érdeklődés övez. Bérleti díjai, melyek gyakorlatilag budapesti árszínvonalon mozognak, a többi európai fővároshoz, de még a német vidéki nagyvárosokhoz képest is olcsók, a város viszont izgalmas, sokszínű. Érkeznek is sorjában a fejlesztők és befektetők Amerikából, Ázsiából, Európából, és lelakott övezeteket építenek át magasabb presztízsűvé, klienseik között geekek, művészek, celebritások találhatók.

Ahhoz viszont, hogy a krém beköltözzön, el kell távolítani a bérházak jelenlegi, érvényes bérleti szerződéssel rendelkező albérlőit. A cél érdekében a fejük felett renoválják az épületeket, hangoskodó csoportokat küldenek rájuk, eláztatják a lakásukat, vagy csak egyszerűen annyira megemelik a bérleti díjat, hogy ne tudják fizetni. Berlinben egyébként 2010 óta 85 százalékkal tesznek többet zsebre a főbérlők, a befektetők többsége pedig a következő években további díjemelésre készül.

A beruházók elképesztő trükkökkel operálnak: előfordul, olyan közel építik a szomszédos foghíjtelekre a házat, hogy gyakorlatilag befalazzák az épület ablakait, vagy hogy azért nem tesznek le fapadlót, mert a bérlő a laminált esetében reálisabbnak érzi az árat, nem gondolja, hogy a drága parketta költségét vele akarják kifizettetni.

Az elitizált környékek falanszterszerűen sterilek, hiszen a megemelkedett bérleti díjakat a kis üzletek sem engedhetik meg maguknak, egyre-másra zárnak be a boltok, pubok. A dzsentrifikációt szorgalmazó egyik német ingatlanszakértő szerint viszont „nem engedhetjük, hogy a leggyengébbek diktálják, hogy nézzen ki a város”.

A város nem az épületekről, hanem az emberekről szól

„A város csak akkor nyújthat valamit mindenkinek, ha mindenki részt vesz a tervezésében” – írta Jane Jacobs, aki az ötvenes években vette fel a harcot New York nagyhatalmú urával, a Hitlerhez is hasonlított Robert Moses-szel. Moses több fontos tisztséget töltött be a városvezetésben, és gyakorlatilag diktátorként irányította a beruházásokat, elsősorban a fejlesztők érdekeit tartva szem előtt. Véleménye szerint a slumokat egyszerűen ki kell vágni a városból, mint rákos sejteket a testből.

Jacobs szerint viszont a város nem az épületekről, hanem az emberekről szól. Moses nem újjáépítette, hanem kifosztotta a várost azzal, hogy a slumokat felszámolva olyan új lakónegyedeket épített, melyekben nem volt hol sétálni, vásárolni, egyáltalán közösséget építeni, és az a kevés lakó, aki beköltözött, vandalizmusban vezette le dühét, saját tulajdonát, környezetét rongálva. Ilyen lakónegyedek, melyeket a nyolcvanas, kilencvenes években le is bontottak, több amerikai nagyvárosban, Baltimore-ban, Philapdelphiában, Chicagóban is épültek, és felrobbantásukig a városok legveszélyesebb pontjainak számítottak.

Jacobs szerint a járda fontosabb, mint az autó, Moses viszont meghajolt az amerikai gazdaság motorját jelentő autóipar előtt: szétzilálta Bronxot, mikor egy autópályát vezetett át rajta, és ezt tervezte a Manhattan központjában álló Washington Square Parkkal is, melyet épp a Jacobs által szervezett civil mozgalom akadályozott meg.

Budapest időzített bombája, a lakhatási válság

Az eltérő városszerkezet és helyi jellegzetességek miatt Budapest sorsa nyilván másképp alakul majd, mint New York-é vagy Berliné. A magyar főváros azonban nagyon hasonló problémákkal küzd, mint amelyek a két említett világvárosban forrpontra hevítették a lakáspiaci helyzetet: az albérletárak az egekben, sem állami bérlakásrendszer, sem új munkásszállások, sem szociális lakásügynökségek nincsenek. A KSH adatai szerint a fiatalok 60 százalékának nem tud segíteni a család a lakásvásárlásban, a csok viszont csak egy szűk réteget szolgál ki. A diákok, pályakezdők, szegényebbek sokszor kommunákban élnek. Nincs korszerű hitelezési rendszer, ami van, az a kétezres évek eleje óta nagyjából azokat szolgálja ki, akik a sokadik lakásukat veszik. A külföldi befektetők számára vonzó az olcsó, képzett munkaerő, az olcsó lakhatás, a szép városkép, megjelenésük viszont tovább hajtotta az árakat, és turistalátványossággá fokoz le olyan népszerű városrészeket, mint a Király utca vagy a Bazilika környéke, ahonnan lassan, de biztosan kiszorulnak az alacsonyabb és közepes jövedelműek.

Vajon miről fog szólni a film, amit egyszer Budapestről forgatnak majd? Ilyen szörnyű helyzetbe mi sosem kerülhetünk – ugye? 

Budapesti Építészeti Filmnapok, március 8-11., Toldi Mozi. A részletes programot itt tekintheti meg.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!