szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Ha a hitelfelvevő nem mutatja be a kijelölt határidőre a számlákat, elveszítheti a támogatást, az igénybe vett összeget pedig vissza kell fizetnie.

Megjelent a kamattámogatott otthonfelújítási hitelről szóló kormányrendelet a legfrissebb Magyar Közlönyben, illetve újabb részletek derültek ki a lakásfelújítási támogatásról is.

A lakásfelújítási hitelnél a maximálisan felvehető összeg hatmillió forint, a futamidő és ezzel együtt a kamattámogatás hossza pedig maximum tíz év lehet. Az ügyleti kamat a kamattámogatás ideje alatt nem haladhatja meg a 3 százalékot.

A Bank360.hu elemzésében rámutat, hogy az igényelhető kölcsön jelzáloghitel lesz, vagyis az igényléshez ingatlanfedezet bevonására is szükség lesz, a hitelintézet az igénylőnek nem számíthat fel előtörlesztési díjat vagy más egyéb költséget, a lakásfelújítási támogatásból történő előtörlesztés után a bank tíz napon belül újraszámolja a havi törlesztőrészletet (változatlan futamidő mellett), és tájékoztatja az igénylőt az új összegről.

Ha a támogatott személy nem mutatja be a kijelölt határidőre a számlákat, vagy a kincstár által megállapított otthonfelújítási támogatás összege nem éri el az otthonfelújítási kölcsön összegének 25 százalékát, vagy részére az otthonfelújítási kölcsönből megvalósított felújítással kapcsolatban kiállított számlák közül az utolsó számla kifizetésének napjától, de legkésőbb 2022. december 31-étől számított 150 napon belül az államkincstár nem állítja ki a támogatói okiratot, akkor a kamattámogatás megszűnik, az addig igénybe vett kamattámogatást pedig egy összegben vissza kell fizetni.

Ha viszont teljesülnek a feltételek, az otthonfelújítási támogatás folyósítását követően a hitelintézet az otthonfelújítási támogatást 4 napon belül egy összegben, előtörlesztésként a támogatott személy hitelintézetnél vezetett hitelszámláján jóváírja, legfeljebb a fennálló otthonfelújítási kölcsöntartozás összegéig.

A lakásfelújítási támogatás feltételei is megváltoztak. Eszerint, ha a szülők lakóhelye nem azonos, akkor az a szülő jogosult a támogatásra, akinél legalább egy közös gyermek lakóhelye van, ha a másik szülőnél egyetlen közös gyermeknek sincs lakóhelye, vagy mindkét szülő a támogatási összeg felére jogosult, amennyiben külön-külön mindkettejük lakóhelye megegyezik legalább az egyik gyermekük lakóhelyével.

A támogatás a korábban már ismertetett munkálatok mellett felhasználható lesz lámpák vagy világítótestek beépítésére vagy cseréjére, használati melegvíz rendszer kialakítására, korszerűsítésére vagy elemeinek cseréjére, ideértve a megújuló energiaforrások alkalmazását is. Ezenkívül a lakásfelújítási támogatás kombinálható lesz a csok keretein belül elérhető tetőtér-beépítéssel, bizonyos feltételek mellett.

* * * FÉLMILLIÓ FORINTOT IS MEGTAKARÍTHAT EGY KÉTMILLIÓ FORINTOS HITELEN

THM-plafon ide vagy oda, havonta több ezer forintot is spórolhat, ha megfontoltan választ személyi kölcsönt. A hvg.hu és a Bank360 Személy Kölcsön Kalkulátorával könnyedén, mindössze néhány kattintással összahasonlíthatja különböző bankok ajánlatait. Ha kétmillió forintot igényel 72 hónapra, akkor egy kedvező kölcsön kiválasztásával akár félmillió forintot is spórolhat a hitel teljes futamideje alatt. Ide kattintva szabadon kalkulálhat, akár magasabb összegre vagy rövidebb futamidőre is összehasonlíthatja az ajánlatokat. Ha meglévő hitelét rendezné egy adósságrendező személyi kölcsönnel, akkor kattintson ide, ha pedig autóvásáráshoz keres kölcsönt, akkor pedig ide!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Gazdaság

Ezen az 5 buktatón is múlhat a lakásfelújítási támogatás

A hétvégén és hétfőn újabb részletek derültek ki a 2021-től igényelhető lakásfelújítási támogatásról, illetve egy ahhoz kapcsolódó hitelkonstrukcióról. A Bank360.hu elemzői öt olyan helyzetet vettek górcső aló, amelyek meghiúsíthatják a támogatás igénybevételét.