szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A budapesti Blaha Lujza tér teljes felújítása valószínűleg másfél évig tart, de már 2021 végén jöhetnek a részműszaki átadások.

Aláírták a vállalkozási szerződést a budapesti Blaha Lujza tér felújítására – jelentette be a Budapesti Közlekedési Központ (BKK). A közbeszerzési eljárást a STR Mély- és Magasépítő Kft. nyerte, ők dolgoznak majd a téren.

A projekt keretében átépítik a tér felszíni részét, de a főutak és járdák ottani szakasza sem marad érintetlen. Vakvezető taktilis sávokat alakítanak ki, új közművezetékeket fektetnek le, illetve az aluljáró födémszigetelése és a fölötte lévő útpálya burkolata is megújul.

A beruházás összesen nagyjából 3,47 milliárd forintba kerül, amit nagyobb részben a Fővárosi Önkormányzat fizet. A kormány 1 milliárdot ad a közlemény szerint, azzal a feltétellel, hogy azt csak 2021 végéig lehet felhasználni. A BKK szerint emiatt várhatóan 2021 decemberében részműszaki átadásokra kerülhet sor. A teljes felújítást másfél évesre becsülik.

Ahogy korábban írtuk, a BKK forráshiány miatt kénytelen volt megnyirbálni a térfelújítást, és csökkentett tartalommal írta ki a közbeszerzést a kivitelezésre. Bár a projekt fapados verzióban valósulhat meg, de még így is hatalmas előrelépés lenne.

Lecsupaszították a Blaha Lujza tér felújítását, de így is csúszhat a megvalósítás

Ötszöri módosítás után április 16-ig lehetett beadni az ajánlatokat a Blaha Lujza tér felújítására. A régóta akadozó projekt pénz híján végül fapados verzióban valósulhat meg, de még így is hatalmas előrelépés lenne a kialakult áldatlan állapotokhoz képest.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!