szerző:
ingatlanmenedzser.hu
Tetszett a cikk?

A New York-i rohamrendőrség keddre virradóra felszámolta a Wall Street-ellenes tüntetést.

A New York-i rohamrendőrség keddre virradóra felszámolta a Wall Street-ellenes tüntetést. Michael Bloomberg polgármester az éjszaka a Twitter-en jelentette be, hogy a tüntetőknek "ideiglenesen" el kell hagyniuk a helyszínt.

 A New York Times kommentárja szerint Bloomberg elsősorban a helyi üzletek nyomásának engedve rendelte el a kéthónapos demonstrácó felszámolását. A parkot több száz rendőr vette körül, hogy más civilek kívülről ne mehessenek oda. A hatóságok közölték, hogy tüntetők visszatérhetnek, miután táborukat eltakarították.

Az intézkedés megkezdésekor egy rendőr bejelentette, hogy a város vezetése szerint a Zuccotti Park további használata egyre nagyobb járványügyi és tűzvédelmi kockázatot jelent. Az ellenszegülőket gumibottal és borsszprével próbálták jobb belátásra bírni.

©


A New York-i demonstráció online közvetítésén nyomon követhetők voltak az események. A tüntetők a rendőrsorfal által körülvéve próbálták tartani magukat, de a pajzsos-sisakos karhatalmisták végül kiköltöztették a demonstrálókat a parkból. Végül több mint 70 embert vettek őrizetbe. A hatóságok közölték, hogy a tüntetők visszatérhetnek a tábor felszámolása után, de sátrak és hálózsákok nélkül.

Az Occupy Wall Street (Foglald el a Wall Street-et) újbaloldali tüntetéssorozat résztvevői szeptember 17-én kezdtek tüntetni a gazdasági egyenlőtlenségek és a nagyvállalatok politikai befolyása ellen. A demonstrációk azóta több tucatnyi amerikai, illetve külföldi nagyvárosra is átterjedtek.


A New York-i nem az első Occupy-tüntetés, amit felszámolnak az USA-ban. Korábban Oaklandben, Portlandben és Vermontban is közbeavatkoztak a rendőrök. Európában Zürichben került sor rendőri fellépésre.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!