szerző:
ingatlanmenedzser.hu
Tetszett a cikk?

Két-három plazán kívül nincs most megvásárlásra érdemes Budapesten.

Két-három plazán kívül nincs most megvásárlásra érdemes Budapesten. Elfordultak az intézményi befektetők a magyar piacról, köztük az üzletközpontokétól is. Túl nagy a kockázat és kicsi a növekedés esélye.

„A budapesti kiskereskedelmi piac többek között azért lett kevésbé vonzó piac, mert Magyarország csak nehezen kapaszkodik vissza az intézményi befektetők térképére. Az Európába vetett bizalom csökkenése a hazai ingatlanpiacra is hatással van. Jelenleg kevés a kiemelkedő minőségű ingatlan a piacon, illetve a felek közötti árazási elképzelés sincs mindig összhangban.” – tette hozzá Maksay Anna, a DTZ elemzője.

©

„Egy viszonylag erősebb negyedév után az európai ingatlanok iránt az elhúzódó gazdasági-és pénzügyi válság következtében megcsappant az érdeklődés. Kevesebb attraktív befektetési lehetőséget találunk a kontinensen, a makrogazdasági helyzet az előrejelzéseinkre is kihatottak, melynek következtében csökkent a bérleti díjszint várható növekedési üteme és az elvárható becsült hozamok.

Ugyanakkor, egy gyenge lábakon álló gazdasági helyzetben, az ingatlanok által kínált szolid megtérülés még mindig vonzóbbá teszi ezt a szektort a többi befektetési lehetőséghez képest. ”- emelte ki Czifra Balázs, a DTZ magyarországi ügyvezető igazgatója.

A 98 európai piac több mint fele a vonzó (forró vagy meleg) piaci kategóriában található továbbra is. 2011 harmadik negyedévében 26 piac került más kategóriába az előző negyedévhez képest: 19 piac kerül melegből fagyosba, 5 piac forróból melegbe, kettő pedig hidegből melegbe. A változások döntően a bérleti díjszint növekedés lassulása és a befektetők által elvárt magasabb hozamok miatt következtek be. Emellett megfigyelhető, hogy a befektetők kockázatkerülőbbek lettek; egyre inkább az alacsonyabb hozamú, biztonságosabb befektetések felé fordulnak.

Európa ma kevesebb vonzó befektetési lehetőséget kínál, mint az előző hónapokban. Ennek fő oka a várható bérleti díjszint növekedés lassulása, amely tompítja az elkövetkező öt évre szóló elérhető becsült hozamelvárásokat.

A jelenlegi gazdasági helyzetben a bérlők halogatják vagy visszafogták expanziós tervüket, a fogyasztók pedig csökkentik a vásárlásukat. Mindent összevetve, az európai kiemelt piacokon a befektetők által elvárt hozamok stabilak, míg a periférikus és KKE piacokon jelentősen emelkedtek, a két hatás együttesen érte el az európai indexérték csökkenését.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!