szerző:
ingatlanmenedzser.hu
Tetszett a cikk?

Magyarokat szidalmazó, obszcén feliratot festettek tüntetők a kolozsvári Mátyás király szoborcsoport talapzatára.

Magyarokat szidalmazó, obszcén feliratot festettek tüntetők a kolozsvári Mátyás király szoborcsoport talapzatára. Anca Purdea, a Kolozs megyei rendőrkapitányság szóvivője szerint négy fiatalt állítottak elő, akiket fejenként 200 lejre (mintegy 15 ezer forintra) bírságoltak meg a felirat miatt.

A fiatalok tagjai voltak annak a néhány száz fős tüntetőcsoportnak, amely kedden este ismét Kolozsvár főterére vonult, és az államfő, valamint a kormány lemondását követelte. A rendőrség szerint a fiatalok felmásztak a román és a magyar állam finanszírozásával restaurált szoborcsoport talapzatára, és fekete színű festékkel ráfújták a feliratot a fehér színű talapzatra.

A román Mediafax hírügynökség úgy tudja, hogy a fiatalok tagjai a Kolozsvári Universitatea futballcsapat szurkolótáborának, amely magyarellenes skandálásairól hírhedt. László Attila, Kolozsvár alpolgármestere közölte, hogy a köztisztasági vállalat munkatársai eltüntették a feliratot.

A cselekedetet Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke és Gergely Balázs, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) alelnöke is elítélte. Kelemen az MTI bukaresti irodájához eljuttatott közleményben kifejtette, hogy az RMDSZ határozottan elítéli a "vandál" tettet, amelynek célpontja az erdélyi magyarság és Kolozsvár jelképe, a Mátyás király szoborcsoport volt.

©

Kelemen szerint egy demokratikus országban a tüntetések rendjén valók, viszont nincs helye annak, hogy "felelőtlen" emberek köztéri szobron, féltve őrzött műemléken töltsék ki bosszújúkat. "Nincs helye annak, hogy egyesek békés tiltakozást használjanak fel egy egész nemzeti közösség megalázására" - olvasható a közleményben.

Az EMNP elnöksége nevében Gergely Balázs kifejtette: határozottan elítélik, felforgató jellegű provokációnak minősítik a szoborcsoportot meggyalázó akciót. Szerintük ennek célja a figyelem elterelése az utóbbi napokban kirobbant kormányellenes tüntetésekről.

Gergely szerint megalapozott a gyanú, hogy a kormányellenes tüntetésen történt szoborgyalázás a rendőrség és a csendőrség hallgatólagos hozzájárulásával történt meg, hiszen a rendfenntartó erők "rég nem látott jelenléttel biztosították" a tüntetést.

"Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy a kormányzattal szemben felgyülemlett elégedetlenségnek, valamint a kormány és ellenzéke között zajló állóháborúnak az erdélyi magyar közösség legyen a bűnbakja, egyetemes értékű műemlékeink pedig csata színhelyévé váljanak" - olvasható a dokumentumban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Két nap alatt 48 óvodában és 34 iskolában kellett rendkívüli szünetet bevezetni

Két nap alatt 48 óvodában és 34 iskolában kellett rendkívüli szünetet bevezetni

106 újabb áldozata van a koronavírusnak

106 újabb áldozata van a koronavírusnak

Olyan műkezet tervezett gyerekeknek egy afrikai cég, amely együtt nő használójával

Olyan műkezet tervezett gyerekeknek egy afrikai cég, amely együtt nő használójával