szerző:
ingatlanmenedzser.hu
Tetszett a cikk?

A GKI ingatlanindexének értéke immár kisebb a kétezres évek átlagánál is.

A GKI ingatlanindexének értéke immár kisebb a kétezres évek átlagánál is. A jelen megkérdezés során kapott eredmény mintegy 13 ponttal alacsonyabb a válság kitörése előtt mért értéknél, bár 8 ponttal magasabb a bő két évvel ezelőtti „történelmi” mélypontnál.

Az ingatlanpiaci szegmenseket vizsgálva a kétezres évek átlagos helyzetéhez viszonyítva a lakás- és a raktárpiac erősen, míg az iroda- és az üzlethelyiség-piac enyhén negatív tartományban van.

A GKI fővárosi ingatlanpiaci indexének értéke 2011 októberében 92,0, ami 11 százalékponttal alacsonyabb az előző, 2011. júliusi megkérdezés során kapott értéknél (102,8). Három hónappal ezelőtt alapvetően kedvezőek voltak a megkérdezett ingatlanfejlesztők, - forgalmazók és - tanácsadók kilátásai.

E viszonylagos derűlátás nem is volt indokolatlan, hiszen – az európai adósságválság negatív hatásai ellenére – a külső és belső környezet nem volt negatív. Július végén azonban a svájci frank folyamatos erősödésbe kezdett, majd erős szinten ragadt, a befektetői hangulatot megrázta az USA leminősítése és az euró-zóna válságának kiéleződése.

Emellett a magyar kormány szeptember közepén úgy döntött, hogy lehetővé teszi az adósok számára a lakáscélú devizahitelek piaci árfolyamnál jóval kedvezőbb árfolyamon történő, a bankok számára veszteséget okozó végtörlesztését. Ez jelentős változásokat indukált, s számottevő mértékben rontotta hazánk külső befektetői megítélését.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!