szerző:
ingatlanmenedzser.hu
Tetszett a cikk?

Az 1 millió 400 ezer lakáshiteles alsó 12 százaléka menthetetlen, felső 10 százaléka kijött a hitelből.

Az 1 millió 400 ezer lakáshiteles alsó 12 százaléka menthetetlen, felső 10 százaléka kijött a hitelből. Utóbbiak éltek a végtörlesztéssel, közöttük számos politikus található.

 

Rogán Antal az 57,8 milliós hiteléből egy "tízmillió forint körüli" hitelrész esetében élt a végtörlesztéssel. Az origo kérdésére a politikus elmondta: a banki tartozás nagyobb részét a politikus még 2009-ben átváltotta svájci frankról euróra, de ebben nem élhetett a kedvezményes lehetőséggel, ugyanis a törvényben meghatározott árfolyamszint felett lett euróhitele. A végtörlesztett tízmillió forintnyi hitelrészt bevallása szerint megtakarításból, illetve forinthitelből fizette ki a gazdasági bizottság fideszes elnöke.

 

Kocsis Máté VIII. kerületi polgármester 40 millió forintot fizetett vissza bankjának a kedvezményes konstrukció lehetőségével. Az összeget bevallása szerint két ingatlan eladásából, egy édesanyjától kapott 15 millió forintos kölcsönből és készpénzben lévő megtakarításaiból teremtette elő, a művelettel pedig nem kevesebb, mint 15 millió forintot takarított meg. A tavalyi vagyonbevallásában még 40 milliósként feltüntetett svájcifrank-tartozása ugyanis mostani árfolyamon több mint 55 millió forintra rúgna.

Vadai Ágnes - MSZP-ből kivált Demokratikus Koalíciós - politikus bevallása szerint két forrásból, férje önkéntes nyugdíjpénztári megtakarításából, valamint forinthitelből törlesztette házastársával közös devizahitelét. A tartozás nagyságát nem említette a politikus, de tavalyi vagyonbevallásában 23,9 millió forintos hitelt szerepeltetet.

A legnagyobb adósok - Kósa Lajos, Bárándy Gergely, Tóth József - nem válaszolt az origo megkeresésére.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!