szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Háromdimenziós nyomtatóval készült modellen mutatták be tudósok, hogy milyen hatékonyan segíti a fogazatszerű bőrlapocskák borította cápabőr a ragadozó úszását.

Közelebbről megszemlélve látszik, hogy a cápa bőrét apró "fogacskák" borítják, amelyek segítenek a ragadozónak az úszásban. A szakemberek úszóruhák, sőt versenyautók tervezésénél is sikereket értek el a cápák bőrének imitálásával. A fogacskákat azonban még soha nem sikerült olyan jól reprodukálni, mint a most a 3D-s nyomtatással – írja a BBC. A Journal of Experimental Biology folyóiratban publikált tanulmány szerint George Lauder és kollégái egy makócápa bőrét szkennelték be, és megépítették egy fogacska háromdimenziós modelljét, amely mindössze 0,15 mm hosszú. Ezután következett a neheze: el kellett készíteni a szintetikus bőrt a kis fogacskák ezreinek beágyazásával egy sima, rugalmas membránba.

A cápa bőrének "kinyomtatásához" két eltérő anyagot használtak, egyet a kemény fogazathoz és egy másikat a rugalmas alaphoz. A fogacskák különleges alakja is bonyolította a kivitelezést. "Mivel kinyúlnak, a háromdimenziós printereknek egy olyan kísérőanyaggal együtt kellett azokat kinyomtatni, amelyet aztán később el lehetett távolítani" – idézte fel a Harvard Egyetemen dolgozó Lauder professzor.

©

A mesterséges cápabőr Oliver Crimmen, a londoni Természettudományi Múzeum halszakértőjének figyelmét is megragadta, aki korábban a Speedo úszóruháinak tervezésében adott tanácsokat. A cápabőr hatékonyságával kapcsolatban rámutatott: a cápáknak nincs úszóhólyagja, szinte egész életükben folyamatosan mozognak.

Mivel a 3D-s nyomtatók felbontóképessége korlátozott, a mesterséges fogacskák mintegy tízszer nagyobb méretben készültek el, mint a makócápa valódi bőrének fogacskái. A mesterséges bőr tulajdonságait egy víztartályban tesztelték. A kísérlet azt mutatta, hogy a "cápabőrrel" bevont evező sebessége 6,6 százalékkal nagyobb volt egy olyan evezőénél, amelyet csak a sima membránnal vontak be. Lauder szerint ugyanakkor nem várható, hogy mostanában ilyen mesterséges cápabőr úszóruhák jelennének meg, erre még évtizedeket kell várni. De ha egyszer sikerül legyártani, az drámai hatással lehet az úszók teljesítményére.

Szeretettel Bécsből: Hatalmas botrány lett az úgynevezett "iszlám térképből"

Szeretettel Bécsből: Hatalmas botrány lett az úgynevezett "iszlám térképből"

A szakdolgozók több mint fele arra készül, hogy elhagyja az egészségügyet

A szakdolgozók több mint fele arra készül, hogy elhagyja az egészségügyet

Erdogannal tárgyalt Orbán a NATO-csúcs előtt

Erdogannal tárgyalt Orbán a NATO-csúcs előtt