szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Hasnyálmirigy-tumor sejtjeit "normális" sejtekké programozták vissza amerikai kutatók. Hasnyálmirigyrák esetén a betegek átlagosan 6 hónapig tartanak még ki, még kemoterápiás kezelés esetén is csak alig valamivel tovább.

A hasnyálmirigy-tumor sejtjeit programozták vissza "normális" sejtekké amerikai kutatók az E47 fehérje segítségével, amely a sejtnövekedésért és -differenciálódásért felelős géneket kontrollálja. 

A Sanford-Burnham Orvosi Kutatóintézet és a San Diegói Kaliforniai Egyetem tudósainak reménye szerint kísérleteik a rendkívül rossz prognózisú hasnyálmirigyrák kezelésére szolgáló új terápiás eljárások kidolgozásához vezethetnek el. A kutatásról a hasnyálmirigy betegségeivel foglalkozó szaklap, a Pancreas legújabb számában jelent meg tanulmány. 

A hasnyálmirigyrákot néma gyilkosnak is nevezik, mivel a folyamat korai szakaszában a betegség tünetszegény, de a későbbi szimptómák sem specifikusak. A rákos elfajulást ennek következtében nehéz kórismézni, a diagnózis általában már a betegség áttétes állapotában születik meg. Az Egyesült Államokban évente 49 ezer friss hasnyálmirigy-tumoros esetet diagnosztizálnak, s negyvenezren hunynak el a betegség következtében.

A kutatás keretében a pankreász vezetékének mirigyhámjából kiinduló adenokarcinóma sejtvonalait a fiziológiásnál magasabb E47-szint mellett tenyésztettek. Mint megfigyelték, a fehérje hatására a sejtek a növekedés korai fázisában "dermedtek meg", majd visszaalakultak az emésztőenzimeket termelő normális acinus-sejtekké. Amikor az átprogramozott rákos sejtekkel beoltották az egereket, utóbbiak szervezetében a "kezeletlen" rágcsálókhoz képest lényegesen csökkent a daganatképződési képesség. 

"Első ízben sikerült bebizonyítani, hogy egyetlen gén túlzott kifejeződésével csökkenthető a hasnyálmirigy-adenokarcinóma sejtjeinek tumorképző képessége, és elősegíthető visszaprogramozásuk az eredeti sejttípus irányába" – hangsúlyozta Pamela Itkin-Ansari, a Sanford-Burnham Orvosi Kutatóintézet adjunktusa, a tanulmány első szerzője. 

Andrew Lowy, a San Diegó-i Kaliforniai Egyetem sebészprofesszora, a tanulmány társszerzője a kutatásokkal kapcsolatban kiemelte, hogy az adenokarcinóma adja a hasnyálmirigy-tumorok túlnyomó többségét. A diagnózistól számítva a betegek átlagos túlélési rátája 6 hónap, és az alkalmazott kemoterápia csak igen csekély mértékben hosszabbítja meg a páciensek életét. "Biztató, hogy képesek vagyunk visszaprogramozni a rákos sejteket" – mutatott rá Lowy professzor.

Temetés? Hamvasztás? A komposztálás a zöld megoldás

Temetés? Hamvasztás? A komposztálás a zöld megoldás

Közveszélyes módon ijesztgette egy sofőr a többi autóst a Pesti úton – videó

Közveszélyes módon ijesztgette egy sofőr a többi autóst a Pesti úton – videó

Olivia Colman elképesztően tud örülni mások sikerének – és a saját vereségének

Olivia Colman elképesztően tud örülni mások sikerének – és a saját vereségének