“Annak idején, amikor a déli határaink mentén a konfliktus kialakult, amikor magyarokat lőttek, amikor magyarokat üldöztek el, akkor nagyon-nagyon jó volt, hogy Joe eljött Amerikából nekünk segíteni” - érvelt Juhász Ferenc honvédelmi miniszter amellett, hogy Magyarországnak a kölcsönösség elve alapján kötelessége részt venni az USA vezette nemzetközi katonai akciókban. Juhász keresve sem találhatott volna rosszabb példát a magyar katonai hozzájárulás igazolására.

„Most viszont mintha Joe-ról meg akarnának feledkezni. Én azt gondolom, hogy a kölcsönösség elve alapján, a viszonosság elve alapján nekünk mindenféleképpen kell segítséget nyújtani” - folytatta reagálását Juhász a Napkelte című műsorban arra a műsorvezetői megállapításra válaszolva, miszerint az Egyesült Államok kormánya értetlenséggel szemléli Magyarország hezitálását a nemzetközi terrorizmus elleni harcban. A honvédelmi miniszter érvelése több ponton is sántít.
A NATO 1999-es jugoszláviai katonai beavatkozása a koszovói albánok üldözésének megállítását és Szlobodan Milosevics jugoszláv elnök hatalmának megrendítését volt hivatva megoldani. Az akkori magyar kormány még a légitámadások előtt ígéretet tett arra, hogy Magyarország minimálisra csökkenti részvételét a Jugoszlávia elleni háborúban, a NATO pedig bombázásai során eltekint a vajdasági célpontok támadásától. A légicsapások első heteit követően világossá vált, hogy Orbánék egyik ígéretüket sem tudják tartani, s hamarosan kiderült: a NATO gépei Magyarország területéről indulva is bombázták déli szomszédunkat, a Vajdaság pedig nemhogy kimaradt a szövetséges repülőgépek szórásából, hanem kiemelt célpontja lett a bevetéseknek.
„Minél tovább tart a NATO jugoszláviai beavatkozása, annál inkább megromlik a viszony a szerbek és a Vajdaságban élő magyarok között” - nyilatkozta akkor Józsa László, a Vajdasági Magyar Szövetség alelnöke a HVG-nek. S bár a magyar politikusok szerint - Orbán Viktor akkori miniszterelnök is így gondolta - a vajdasági politikusok a háború alatt nem voltak urai szavaiknak, Józsa mondata mégis jól tükrözte a valóságot. Mert hiába hangoztatta Magyarország és a NATO egyaránt, hogy a háború nem a szerb nép ellen, hanem vezetőjük megbuktatása érdekében folyik, a megtámadott szerbek a háromszázezres magyar kisebbségben ellenségeik beépített ügynökeit látták.
„Joe-ék érkezésével” ilyenformán a vajdasági magyarság helyzete rövid távon nemhogy nem javult, hanem még romlott is: előfordult, hogy szerb menekültek a magyar őslakosok házait követelték, sok magyar fiatalt soroztak be a hadseregbe, templomokat ért incidens. Egyvalami azonban sohasem történt: Juhász szavaival ellentétben ekkor sem vált gyakorlattá az, hogy „magyarokat lőttek”.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Új vezetők a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontban

Új vezetők a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontban

Ki a nagyobb keresztény a Kossuth téri karácsonyfa körül: a kormány vagy a tüntetők?

Ki a nagyobb keresztény a Kossuth téri karácsonyfa körül: a kormány vagy a tüntetők?

Letesztelt pár citromot a Nébih, és bizony találtak problémákat

Letesztelt pár citromot a Nébih, és bizony találtak problémákat

Macron szerint nem lehet újratárgyalni a brit kilépési megállapodást

Macron szerint nem lehet újratárgyalni a brit kilépési megállapodást

Kemény legény: 30 millió forint a legdrágább eladó hazai Hummer

Kemény legény: 30 millió forint a legdrágább eladó hazai Hummer

Újra megnyílt a strasbourgi karácsonyi vásár

Újra megnyílt a strasbourgi karácsonyi vásár