Tetszett a cikk?

“Annak idején, amikor a déli határaink mentén a konfliktus kialakult, amikor magyarokat lőttek, amikor magyarokat üldöztek el, akkor nagyon-nagyon jó volt, hogy Joe eljött Amerikából nekünk segíteni” - érvelt Juhász Ferenc honvédelmi miniszter amellett, hogy Magyarországnak a kölcsönösség elve alapján kötelessége részt venni az USA vezette nemzetközi katonai akciókban. Juhász keresve sem találhatott volna rosszabb példát a magyar katonai hozzájárulás igazolására.

„Most viszont mintha Joe-ról meg akarnának feledkezni. Én azt gondolom, hogy a kölcsönösség elve alapján, a viszonosság elve alapján nekünk mindenféleképpen kell segítséget nyújtani” - folytatta reagálását Juhász a Napkelte című műsorban arra a műsorvezetői megállapításra válaszolva, miszerint az Egyesült Államok kormánya értetlenséggel szemléli Magyarország hezitálását a nemzetközi terrorizmus elleni harcban. A honvédelmi miniszter érvelése több ponton is sántít.
A NATO 1999-es jugoszláviai katonai beavatkozása a koszovói albánok üldözésének megállítását és Szlobodan Milosevics jugoszláv elnök hatalmának megrendítését volt hivatva megoldani. Az akkori magyar kormány még a légitámadások előtt ígéretet tett arra, hogy Magyarország minimálisra csökkenti részvételét a Jugoszlávia elleni háborúban, a NATO pedig bombázásai során eltekint a vajdasági célpontok támadásától. A légicsapások első heteit követően világossá vált, hogy Orbánék egyik ígéretüket sem tudják tartani, s hamarosan kiderült: a NATO gépei Magyarország területéről indulva is bombázták déli szomszédunkat, a Vajdaság pedig nemhogy kimaradt a szövetséges repülőgépek szórásából, hanem kiemelt célpontja lett a bevetéseknek.
„Minél tovább tart a NATO jugoszláviai beavatkozása, annál inkább megromlik a viszony a szerbek és a Vajdaságban élő magyarok között” - nyilatkozta akkor Józsa László, a Vajdasági Magyar Szövetség alelnöke a HVG-nek. S bár a magyar politikusok szerint - Orbán Viktor akkori miniszterelnök is így gondolta - a vajdasági politikusok a háború alatt nem voltak urai szavaiknak, Józsa mondata mégis jól tükrözte a valóságot. Mert hiába hangoztatta Magyarország és a NATO egyaránt, hogy a háború nem a szerb nép ellen, hanem vezetőjük megbuktatása érdekében folyik, a megtámadott szerbek a háromszázezres magyar kisebbségben ellenségeik beépített ügynökeit látták.
„Joe-ék érkezésével” ilyenformán a vajdasági magyarság helyzete rövid távon nemhogy nem javult, hanem még romlott is: előfordult, hogy szerb menekültek a magyar őslakosok házait követelték, sok magyar fiatalt soroztak be a hadseregbe, templomokat ért incidens. Egyvalami azonban sohasem történt: Juhász szavaival ellentétben ekkor sem vált gyakorlattá az, hogy „magyarokat lőttek”.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Feldmár András: Minden, ami a szülés körül történik, a nők dolga

Feldmár András: Minden, ami a szülés körül történik, a nők dolga

Finnországban már kutyákkal szagoltatják ki a koronavírus-fertőzést

Finnországban már kutyákkal szagoltatják ki a koronavírus-fertőzést

Van a szerelemnek egy előszobája, ahol a józan ész csődöt mond

Van a szerelemnek egy előszobája, ahol a józan ész csődöt mond