Tetszett a cikk?

Az Országgyűlés hétfőn a tervek szerint megválasztja az Országos Rádió és Televízió testület (ORTT) elnökét és a Magyar Televízió Közalapítvány kuratóriumi elnökségének hiányzó két tagját, akiket az MDF jelöl. A Fidesz fenntartja álláspontját, miszerint az ellenzéki pártoknak közös jelölteket kell javasolniuk a kuratóriumi elnökségébe, de "semmilyen elvtelen kompromisszumot nem kíván kötni, sem a kormánypártokkal, sem a Magyar Demokrata Fórummal".

Az ORTT elnöki posztjára Mádl Ferenc köztársasági elnök és Medgyessy Péter miniszterelnök Hajdu Istvánt, a Magyar Rádió korábbi elnökét javasolta. Megválasztásához - a rádiózásról és televíziózásról szóló törvény alapján - az összes képviselő több mint felének szavazata szükséges. Hajdu megválasztása azonban kérdéses, mivel a szocialista frakció képviselőinek egy része nehezményezi, hogy Hajdu az előző ciklusban, a közszolgálati rádió elnökeként nem emelt szót többek közt a Vasárnapi újság című műsor ellen. Az MSZP frakcióvezetése nem kezdeményez kötelező szavazást Hajdu István ORTT-elnökségéről - nyilatkozta Lendvai Ildikó frakcióvezető még pénteken. A Fidesz egyelőre nem döntötte el, hogy támogatja-e Hajdu István ORTT-elnökké választását.
Az Országgyűlés várhatóan szavaz a Magyar Televízió Közalapítvány kuratóriumi elnökségének hiányzó két ellenzéki tagjáról is, akiknek személyére a Magyar Demokrata Fórum tesz javaslatot. A parlament legutóbbi ülésén választotta meg a kuratóriumi elnökség hat tagját, akiket az MSZP, az SZDSZ, illetve az MDF delegált. A Fidesz nem állított jelöltet, és kivonult a szavazásról, mert törvénytelennek ítélte az eljárást. Álláspontja szerint az ellenzéki jelölteket - megegyezés hiányában - nem lett volna szabad megválasztani. Szili Katalin házelnök a médiatörvényre hivatkozva felkérte az MDF-et, hogy tegye meg jelölését a két betöltetlen helyre. A törvény ugyanis kimondja: ha valamelyik képviselőcsoport nem vesz részt a jelölésben, az adott oldal másik képviselőcsoportja jelölhet helyette.
A Fidesz fenntartja álláspontját, miszerint az ellenzéki pártoknak közös jelölteket kell javasolniuk az MTV kuratóriumi elnökségébe, de "semmilyen elvtelen kompromisszumot nem kíván kötni, sem a kormánypártokkal, sem a Magyar Demokrata Fórummal". A párt országgyűlési frakciójának elnöksége hétfői közleménye „elgondolkodtatónak tartja, hogy az MDF parlamenti létszámarányát lényegesen meghaladó képviseletet követel magának" az Magyar Televízió kuratóriumi elnökségében. "Hamis az az érvelés, amely szerint az MDF azért nevez meg további két jelöltet, mert a Fidesz nem vesz részt a jelölésben, hiszen a párt időben megnevezte delegáltjait" - szerepel a közleményben. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!