Az Országgyűlés hétfőn a tervek szerint megválasztja az Országos Rádió és Televízió testület (ORTT) elnökét és a Magyar Televízió Közalapítvány kuratóriumi elnökségének hiányzó két tagját, akiket az MDF jelöl. A Fidesz fenntartja álláspontját, miszerint az ellenzéki pártoknak közös jelölteket kell javasolniuk a kuratóriumi elnökségébe, de "semmilyen elvtelen kompromisszumot nem kíván kötni, sem a kormánypártokkal, sem a Magyar Demokrata Fórummal".

Az ORTT elnöki posztjára Mádl Ferenc köztársasági elnök és Medgyessy Péter miniszterelnök Hajdu Istvánt, a Magyar Rádió korábbi elnökét javasolta. Megválasztásához - a rádiózásról és televíziózásról szóló törvény alapján - az összes képviselő több mint felének szavazata szükséges. Hajdu megválasztása azonban kérdéses, mivel a szocialista frakció képviselőinek egy része nehezményezi, hogy Hajdu az előző ciklusban, a közszolgálati rádió elnökeként nem emelt szót többek közt a Vasárnapi újság című műsor ellen. Az MSZP frakcióvezetése nem kezdeményez kötelező szavazást Hajdu István ORTT-elnökségéről - nyilatkozta Lendvai Ildikó frakcióvezető még pénteken. A Fidesz egyelőre nem döntötte el, hogy támogatja-e Hajdu István ORTT-elnökké választását.
Az Országgyűlés várhatóan szavaz a Magyar Televízió Közalapítvány kuratóriumi elnökségének hiányzó két ellenzéki tagjáról is, akiknek személyére a Magyar Demokrata Fórum tesz javaslatot. A parlament legutóbbi ülésén választotta meg a kuratóriumi elnökség hat tagját, akiket az MSZP, az SZDSZ, illetve az MDF delegált. A Fidesz nem állított jelöltet, és kivonult a szavazásról, mert törvénytelennek ítélte az eljárást. Álláspontja szerint az ellenzéki jelölteket - megegyezés hiányában - nem lett volna szabad megválasztani. Szili Katalin házelnök a médiatörvényre hivatkozva felkérte az MDF-et, hogy tegye meg jelölését a két betöltetlen helyre. A törvény ugyanis kimondja: ha valamelyik képviselőcsoport nem vesz részt a jelölésben, az adott oldal másik képviselőcsoportja jelölhet helyette.
A Fidesz fenntartja álláspontját, miszerint az ellenzéki pártoknak közös jelölteket kell javasolniuk az MTV kuratóriumi elnökségébe, de "semmilyen elvtelen kompromisszumot nem kíván kötni, sem a kormánypártokkal, sem a Magyar Demokrata Fórummal". A párt országgyűlési frakciójának elnöksége hétfői közleménye „elgondolkodtatónak tartja, hogy az MDF parlamenti létszámarányát lényegesen meghaladó képviseletet követel magának" az Magyar Televízió kuratóriumi elnökségében. "Hamis az az érvelés, amely szerint az MDF azért nevez meg további két jelöltet, mert a Fidesz nem vesz részt a jelölésben, hiszen a párt időben megnevezte delegáltjait" - szerepel a közleményben. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
7,5 milliárd forintos egészségügyi beszerzés jön a honvédségnél

7,5 milliárd forintos egészségügyi beszerzés jön a honvédségnél

Orbán már a két padsor között támaszkodik – fotó

Orbán már a két padsor között támaszkodik – fotó

Két órát dolgozunk azért a pénzért, amiért Ausztriában egyet

Két órát dolgozunk azért a pénzért, amiért Ausztriában egyet

A strasbourgiak nem hagyják magukat megfélemlíteni

A strasbourgiak nem hagyják magukat megfélemlíteni

Christian Bale: Trump azt hitte, én vagyok Bruce Wayne

Christian Bale: Trump azt hitte, én vagyok Bruce Wayne

Botrány a Parlamentben: Gyurcsány lesből támad

Botrány a Parlamentben: Gyurcsány lesből támad