Tetszett a cikk?

Elutasította hétfőn a marosvásárhelyi fellebbviteli bíróság a székelyudvarhelyi tanács keresetét annak a csereháti gyermekotthonnak az ügyében, amelyben az eredeti tervek szerint a helyi fogyatékos gyermekek számára épült volna lakhely. A nagy vitákat kavaró intézményben a bíróság ítéletével így továbbra is egy görög katolikus apácarend üzemeltet árvaházat, a helyiek közel hat éve tartó tiltakozása ellenére.

A romániai Székelyudvarhelyhez tartozó Csereháton az eredeti tervek szerint a helyi fogyatékos gyermekek számára épült volna otthon a svájci Basel Hilft alapítvány segítségével. Az épület elkészülte után azonban a svájci alapítvány és a bukaresti kivitelező a Szeplőtelen Szív Kongregáció görög katolikus apácarendnek adományozta az otthont. A rend apácái román nyelvterületről származó árvák befogadására szánták az otthont, amit a székelyudvarhelyiek úgy értékeltek, hogy újabb kísérlet történik az etnikai viszonyok megváltoztatására a döntő többségében magyarok lakta vidéken.
A helybeliek heves tiltakozása ellenére 1997-ben az akkori román kormány csendőri segédlettel beköltöztette az apácákat Cserehátra. A városi tanács az intézmény jellegének megváltoztatása miatt visszavonta az otthon felépítéséhez biztosított telek koncessziós szerződését, mostani döntésében a fellebbviteli bíróság azonban a vitában az apácarendnek adott igazat. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!