Tetszett a cikk?

Használhatják a magyar légteret azok a repülőgépek, amelyek az Irakkal szembeni ENSZ-határozatok kikényszerítését hajtják végre - foglalt állást a kormány vasárnap. A Fidesz továbbra is NATO- vagy uniós felhatalmazást tart szükségesnek a magyar légtér és utak átengedéséhez egy esetleges iraki akcióval összefüggésben, az MDF alkotmánysértőnek tartja a kormány lépését.

Az Egyesült Államok és Nagy-Britannia a magyar légtér és a kijelölt repülőterek átengedését szombaton kérte Magyarországtól, hogy "kikényszeríthesse az ENSZ Irakkal kapcsolatos határozatainak végrehajtását". Vasárnap pártközi egyeztetést tartottak az ügyben, amelyen a Fidesz nem vett részt. A lovasberényi informális ülésén ezután a kormány arra az álláspontra jutott, hogy ma is érvényben van az az 1998-as országgyűlési határozat, amely felhatalmazta a magyar légtér használatára azokat az országokat, amelyek az Irak ügyében hozott ENSZ-határozatok végrehajtás érdekében lépnek fel. Ennek megfelelően a kabinet tudomásul vette, hogy "az érvényben lévő parlamenti felhatalmazás alapján az illetékes hatóságok engedélyezik a magyar légtér és a kijelölt repülőterek igénybevételét az ENSZ határozatainak végrehajtása érdekében".
Áder János fideszes frakcióvezető esti sajtótájékoztatóján elmondta: pártja továbbra is NATO- vagy uniós felhatalmazást tart szükségesnek a magyar légtér és utak átengedéséhez egy esetleges iraki akcióval összefüggésben. Közölte, hogy 1998-ban, amikor az Országgyűlés általános felhatalmazást adott a légtér átengedésére az Irak ellen fellépő államoknak, volt ENSZ biztonsági tanácsi határozat is ebben az ügyben. A frakcióvezető emlékeztetett: Magyarország eddig minden alkalommal, amikor légterét külföldi csapatok rendelkezésére bocsátotta, parlamenti felhatalmazással tette.
Karsai Péter, az Országgyűlés Honvédelmi Bizottságának MDF-es alelnöke, aki alkotmánysértőnek tartja, hogy a kormány teljesen más történelmi és politikai környezetben egy 1998-as határozatra hivatkozik, hiszen 1998-ban az ENSZ BT kérésére, az iraki kérdés békés megoldása érdekében hozta meg határozatát az Országgyűlés a magyar légtér átengedéséről, most viszont nincs érvényes biztonsági tanácsi határozat az Irak elleni fellépésre. Valki László nemzetközi jogász álláspontja szerint az Országgyűlés gyakorlatilag biankó felhatalmazást adott 1998-ban azzal a döntéssel, amellyel lehetővé tette az Irak elleni ENSZ-határozatok végrehajtásához a magyar légtér használatát.
Az 1998-as határozat szerint az Országgyűlés előzetes hozzájárulását adta ahhoz, hogy az Irakra vonatkozó ENSZ-határozatok érvényesítését célzó nemzetközi fellépésben részt vevő országok harci- és szállító repülőeszközei a Magyar Köztársaság légterét, valamint szükség szerint a kijelölt magyar repülőtereket igénybe vegyék. A határozati javaslat indoklásában szerepelt, hogy Irak nem tartja be az ENSZ több határozatát, és ezzel veszélyezteti a térség stabilitását és biztonságát. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!