A Magyar Honvédségnél nem rendeltek el magasabb készültséget az Irak ellen csütörtök hajnalban kezdődött katonai akció miatt, a kormány nemzetbiztonsági kabinetje a reggeli órákban ülést tart, amelyen eldől, szükséges-e bármilyen intézkedés Magyarországon.

George W. Bush amerikai elnök közép-európai idő szerint csütörtök hajnalban jelentette be, hogy megkezdődött a katonai művelet Irak leszerelése érdekében. "A magyar kormány illetékesei természetesen időben értesültek az Irak elleni katonai akció megkezdéséről, és ennek megfelelően alakítják mai programjukat" - közölte az MTI-vel a kormányszóvivő a washingtoni bejelentést követően. Gál J. Zoltán elmondta: várhatóan a reggeli órákban ülést tart a kormány nemzetbiztonsági kabinetje, amelyen eldől, szükséges-e bármilyen intézkedés Magyarországon.
Matyuc Péter, a Honvédelmi Minisztérium kommunikációs főigazgatója elmondta, a Magyar Honvédségnél nem rendeltek el magasabb készültséget az Irak elleni katonai akció miatt, a Honvéd Vezérkar és a katonai titkosszolgálat folyamatosan figyelemmel kíséri és elemzi a helyzetet. A Határőrség Országos Parancsnokságán operatív törzs állt fel, amelynek a kora reggel kezdődő tanácskozásán derül ki, hogy elrendelnek-e bármiféle intézkedést a magyar államhatár őrzésével kapcsolatban.
Tóth András közlése szerint semmilyen konkrét információ nem utal arra, hogy Magyarország biztonsága szempontjából bármifajta fenyegetettséget jelentenének a csütörtök hajnalban elkezdődött Irak elleni katonai műveletek. A Miniszterelnöki Hivatal polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat felügyelő politikai államtitkára elmondta: nincs olyan fejlemény, amely a korábbi nemzetbiztonsági bizottsági értékeléshez képest változtatást tenne szükségessé.
Az Országos Rendőr-főkapitányságon (ORFK) szerda óta működik az az operatív szerv, amelynek feladata az iraki háború miatt az országos és megyei rendőr-főkapitányságok, illetve a városi kapitányságok számára megfogalmazott preventív intézkedések koordinálása. Garamvölgyi László, az ORFK kommunikációs igazgatója elmondta, hogy a korábban elkészített intézkedési tervnek megfelelően megerősítették a taszári amerikai katonai bázis, a stratégiai jelentőségű szállító, hírközlési és energetikai vállalatok, a diplomáciai épületek, fontosabb közintézmények és a Ferihegyi repülőtér védelmét. Itt a repülőtér biztonsága mellett fokozottan ellenőrzik a térségből érkezőket is.
Felkai György, a Mol Rt. kommunikációs igazgatója jelezte, az olaj- és olajtermék-piacon várhatóan azonnali áremelkedést okoz a katonai akció. Az igazgató elmondta: a piaci elemzők véleménye szerint ez a hatás rövid, átmeneti ideig tart, és a helyzet normalizálódásával az árak csökkenni fognak. Missura Gábor, a Magyar Nemzeti Bank szóvivője hangsúlyozta, a jegybank folyamatosan őrködik a hazai pénzforgalom, a pénzellátás és a bankrendszer működésének zavartalansága felett; az MNB folyamatosan figyeli a devizapiac mozgását és mindent megtesz annak érdekében, hogy a forint árfolyamának stabilitását biztosítsa.
A Malév törölte Tel Aviv-i járatát csütörtökön hajnalban az Irak elleni katonai támadás megindítását követően. Péter Gyöngyi, a Malév szóvivője elmondta: az utolsó járat éjfélkor indult el, rendben megérkezett Tel Avivba és felkészítését követően hajnali öt óra előtt visszaindult Budapestre. A többi, a térségbe közlekedő járat sorsáról egyelőre nem született döntés. A szóvivő megerősítette: a Malévnél a támadás megindítását követően válságstábot hívtak össze; ez a testület dönt a háborús térséget érintő járatok sorsáról. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Mi jobb a bolygónak, az igazi vagy a mű karácsonyfa?

Mi jobb a bolygónak, az igazi vagy a mű karácsonyfa?

"Utoljára a harctéren akadályozták így a munkánkat" - A HVG adventi kalendáriumában ma: Molnár János

"Utoljára a harctéren akadályozták így a munkánkat" - A HVG adventi kalendáriumában ma: Molnár János

Huawei-ügy: Kína az igazgató szabadon bocsátását követeli

Huawei-ügy: Kína az igazgató szabadon bocsátását követeli

Nemrég még startup volt, most a tőzsdére készül a Magyarországon is ismert buszos cég

Nemrég még startup volt, most a tőzsdére készül a Magyarországon is ismert buszos cég

Putyin erőt mutat, de egyre jobban fáj neki

Putyin erőt mutat, de egyre jobban fáj neki

Magyarország nem szolgáltatja vissza a zsidó műkincseket

Magyarország nem szolgáltatja vissza a zsidó műkincseket