Tetszett a cikk?

Horváth Aladár, az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elnöke vasárnap Mátrafüreden, az OCÖ rendkívüli közgyűlése után kijelentette: új időszak, új időszámítás kezdődik a romapolitikában, mert nem csupán a romák, hanem a szegények érdekképviseletét is el kívánja látni az országos önkormányzat.

A közgyűlésen a Magyarországi Cigányok Fóruma és a Roma Parlament képviselői mellett a Cigány Szervezetek Országos Szövetségének (CSZOSZ) négy képviselője is részt vett. A közgyűlésen határozatot hoztak arról, hogy a következő közgyűlés időpontjáig át kell világítani a korábbi önkormányzat gazdasági és pénzügyi tevékenységét. A testület döntött a szervezeti és működési szabályzat módosításáról, és elfogadta az önkormányzat ez évi költségvetését. Horváth Aladár az MTI-nek elmondta: a jövő hét folyamán kérdőívet juttatnak el Magyarország összes cigány kisebbségi önkormányzatához, amelyben tájékoztatást kérnek a helyi önkormányzatok helyzetéről, tevékenységéről. Hozzátette: egy hónapon belül a romákat érintő kérdésekben a szaktárcákkal egyeztetéseket folytatnak, majd kormányzati szinten kidolgozzák a munkafeladatokat az elszegényedett emberek életkörülményeinek javítása érdekében.
Határozat született arról, hogy ezentúl április 8-án tartják a magyarországi roma közösségek napját, amit eddig április 11-én tartottak, így kapcsolódva a Nemzetközi Roma Naphoz, amelyet jelenleg 66 országban ünnepelnek. A közgyűlés egyhangúlag elfogadta azt is, hogy 2003-tól az elhunyt Balogh Béla néptáncművész születésnapja a cigánytánc ünnepnapja lesz. A közgyűlésen nem sikerült megállapodni a távol maradt CSZOSZ-es képviselők hiányában a kabinetek vezetéséről. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!