Horváth Aladár, az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elnöke vasárnap Mátrafüreden, az OCÖ rendkívüli közgyűlése után kijelentette: új időszak, új időszámítás kezdődik a romapolitikában, mert nem csupán a romák, hanem a szegények érdekképviseletét is el kívánja látni az országos önkormányzat.

A közgyűlésen a Magyarországi Cigányok Fóruma és a Roma Parlament képviselői mellett a Cigány Szervezetek Országos Szövetségének (CSZOSZ) négy képviselője is részt vett. A közgyűlésen határozatot hoztak arról, hogy a következő közgyűlés időpontjáig át kell világítani a korábbi önkormányzat gazdasági és pénzügyi tevékenységét. A testület döntött a szervezeti és működési szabályzat módosításáról, és elfogadta az önkormányzat ez évi költségvetését. Horváth Aladár az MTI-nek elmondta: a jövő hét folyamán kérdőívet juttatnak el Magyarország összes cigány kisebbségi önkormányzatához, amelyben tájékoztatást kérnek a helyi önkormányzatok helyzetéről, tevékenységéről. Hozzátette: egy hónapon belül a romákat érintő kérdésekben a szaktárcákkal egyeztetéseket folytatnak, majd kormányzati szinten kidolgozzák a munkafeladatokat az elszegényedett emberek életkörülményeinek javítása érdekében.
Határozat született arról, hogy ezentúl április 8-án tartják a magyarországi roma közösségek napját, amit eddig április 11-én tartottak, így kapcsolódva a Nemzetközi Roma Naphoz, amelyet jelenleg 66 országban ünnepelnek. A közgyűlés egyhangúlag elfogadta azt is, hogy 2003-tól az elhunyt Balogh Béla néptáncművész születésnapja a cigánytánc ünnepnapja lesz. A közgyűlésen nem sikerült megállapodni a távol maradt CSZOSZ-es képviselők hiányában a kabinetek vezetéséről. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Meghalt a legismertebb orosz jogvédő

Meghalt a legismertebb orosz jogvédő

Széllel és esővel indul a hét, de aztán kisüthet a nap

Széllel és esővel indul a hét, de aztán kisüthet a nap

Rendőrök mentettek meg egy allergiás rohamtól fuldokló nőt Csepelen

Rendőrök mentettek meg egy allergiás rohamtól fuldokló nőt Csepelen

Eldőlt, kik jutottak az X-Faktor döntőjébe

Eldőlt, kik jutottak az X-Faktor döntőjébe

Hosszú Katinka beperelte a FINÁ-t

Hosszú Katinka beperelte a FINÁ-t

A mai tüntetés jelképe a műanyag csalamádés vödör

A mai tüntetés jelképe a műanyag csalamádés vödör