Tetszett a cikk?

A Beatles leghíresebb, élőben soha nem játszott stúdióalbumáról, a Bors őrmesterről három dalt is életre keltett budapesti koncertjén a balkezes basszusgitáros, aki legsikeresebb szerzeményein kívül olyan ritkaságokat is eljátszott, mint a Bolond a hegyen, vagy éppen a Feketerigó. Az évente egy-két koncertet adó, netán évtizedenként csak egyszer föllépő magyar rockerek és énekesek ugyanakkor mintha félnének saját közönségüktől, szinte kizárólag slágereiket játsszák. Így lett hovatovább a legnépszerűbb magyar „rocklegenda” – a Micimackó. Ön szerint ennek mi a magyarázata?

Ha valaki arra számított Paul McCarney budapesti koncertjén az Arénában, hogy valamiféle nosztalgikus egyveleget kap a korai Beatles-slágerekből, amelyet a tábortüzek mellett a gitározni tudó osztálytársak is le tudtak nyomni valahogy annak idején, alaposan tévedett. A műsorhoz sokkal inkább a „Beatles balladák” vagy „A lírai McCartney” cím illenék, hiszen az Eleanor Rigby, a Michelle, a She’s Leaving Home, a Here There And Everywhere vagy éppen a Blackbird-hangulat sokkal inkább jellemző volt, mint a jóval zajosabb Lady Madonna. (A nem nevet jelölő dalok magyar címei – ha már P.M. is több tucatnyi mondatot elmondott magyarul a koncerten, köztük ilyen bonyolultakat is, mint: a következő dalt a feleségemnek ajánlom, vagy: szeretném bemutatni fantasztikus dobosunkat, Abe Laborielt – Elment otthonról, Itt, ott, mindenütt, Feketerigó).
A dupla Fehér album, a Let It Be (Hadd legyen) és az Abbey Road legismertebb dalain kívül olyan, rádiókban ritkán, újabban pedig soha nem játszott dalok is elhangzottak, mint a The Fool On The Hill, a Getting Better vagy a Carry That Weight. Ez utóbbi egyébként harminc éve Moszkvában is megjelent, csak éppen a gyanútlan vásárló nem tudta, hogy Beatles-lemez tart a kezében, mert előadóként mindössze azt írták rá: Vokalno-insztrumentálnij anszambl. Azaz, énekes-zenei együttes… S miután ciril betűkkel tették, P.M. ezt a jogsértést aligha rója föl nekik; bár a Back In The USSR alatt vetített szovjet snittek önmagukban is elrettentő csapást jelentenek a megszűnt világbirodalomra, utólag is.
Páratlan szerencséje van a második világháború utáni baby boom éveiben született s a valamelyest későbbi Ratkó-korosztálynak a rockzenészeivel, és viszont. Együtt öregednek, s a ma is zenészként működő fazonokhoz váltig hű a közönségük. És – legalábbis a Budapest Arénában rendezett koncert tapasztalata alapján – fizetőképes is… Az egykor „nagy generációként” emlegetett rockerek ha máskor nem, legalább idősebb éveikben valamennyi kedvencüket élőben is láthatták-láthatják Budapesten vagy valahol a Kárpát-medencében, a Rolling Stonestól a Pink Floydig, a fél Led Zeppelintől a Colosseumig. (És megint jön a Yes!)
A P.M.-koncert és a három évvel ezelőtti, Népstadionban tartott Illés-Omega-Metró show közönsége, átlagéletkorát tekintve, közel azonos: ötven körüli. Tíz év múlva pedig hatvan körüli lesz. Ami viszont jelentős különbség, az az, hogy P.M. láthatóan sokkal jobban bízik saját magában és szerzeményeiben, mint a hazai mezőny. Az Omegának fontosabb a Petróleumlámpa, mint az elfeledett Halott virágok, az Illésnek a Kéglidal a Téli álomnál, Koncz Zsuzsának a Ha én rózsa volnék a Hajnali lánynál – s a lista tetszés szerint bővíthető. Mintha valamennyien félnének az annak idején a Rádióban (akkor még egy volt csak belőle, a Magyar) is ritkábban játszott dalok műsorra tűzésétől. Vagy tán bizonytalanok, nem züllött-e le időközben a közönségük ízlése? Bár az Aréna nyitóbuliján a Republic-Bródy showban és Koncz Erkel színházban tartott koncertjén is a legnagyobb sikere a Micimackónak volt… az előbbi helyszínen ezrek, az utóbbin százak zikzikeltek együtt az előadókkal.
Paul McCarneyval legalább a Hey Jude-ot énekelték együtt. De nagyon együtt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!