Tetszett a cikk?

Csütörtökön a reggeli órákban kezdi meg munkáját a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség szakértői csoportja a Paksi Atomerőműben az előre egyeztetett témakörökben. A vizsgálat tárgya lesz a hatósági felügyelet, a hatósággal való kapcsolat elemzése is.

"A legfontosabb témakörök között szerepel az erőmű minőségbiztosításának vizsgálata, annak elemzése, hogy az üzemzavar időpontjában megfelelően működött-e, illetőleg az elhárítás folyamán hogyan fog működni" - közölte Kováts Balázs, az erőmű szóvivője, aki szerint a szakértők tisztázni kívánják az üzemzavar alapvető okát, valamint elvégzik az elhárítási folyamat kockázati elemzését.
Vizsgálat tárgyát képezi majd az atomerőmű balesetelhárítási szervezetének az esemény időpontjában történt működése, hogy hogyan járult hozzá az esemény következményeinek elhárításához, a károk mérsékléséhez és a károsanyag-kibocsátás hatásának csökkentéséhez. Az értékelés témája lesz a sugárvédelem, valamint az üzemzavarral kapcsolatos dózishelyzet vizsgálata. "Egy speciálisan szakmai része is lesz a szakértők munkájának, amely a WWR típusú atomerőművek fűtőanyagának jellemzőivel foglalkozik, ezzel kapcsolatosan különböző áramlási, termodinamikai kérdések is napirendre kerülnek" - közölte a kommunikációs vezető, hozzátéve: a szakértők a vegyészet szempontjából is elemzik a történteket, "hiszen a tisztítási folyamatba beékelődött üzemzavarról van szó".
A nemzetközi szakértőknek a négy napon át, jövő hét keddig tartó paksi tevékenységük alatt az említett szempontokon túl minden területen vizsgálódhatnak, minden dokumentumba joguk van betekinteni. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hol áll a Puskás Aréna „Orbán-alagútja“ a világ titkos járatainak mezőnyében?

Hol áll a Puskás Aréna „Orbán-alagútja“ a világ titkos járatainak mezőnyében?

Zaklatás miatt vádat emeltek egy volt rendőr főtiszt ellen

Zaklatás miatt vádat emeltek egy volt rendőr főtiszt ellen

Korrupcióüldözés Szlovákiában: pár másodperccel a szabadulását követően vették őrizetbe a politikust

Korrupcióüldözés Szlovákiában: pár másodperccel a szabadulását követően vették őrizetbe a politikust