Csütörtökön a reggeli órákban kezdi meg munkáját a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség szakértői csoportja a Paksi Atomerőműben az előre egyeztetett témakörökben. A vizsgálat tárgya lesz a hatósági felügyelet, a hatósággal való kapcsolat elemzése is.

"A legfontosabb témakörök között szerepel az erőmű minőségbiztosításának vizsgálata, annak elemzése, hogy az üzemzavar időpontjában megfelelően működött-e, illetőleg az elhárítás folyamán hogyan fog működni" - közölte Kováts Balázs, az erőmű szóvivője, aki szerint a szakértők tisztázni kívánják az üzemzavar alapvető okát, valamint elvégzik az elhárítási folyamat kockázati elemzését.
Vizsgálat tárgyát képezi majd az atomerőmű balesetelhárítási szervezetének az esemény időpontjában történt működése, hogy hogyan járult hozzá az esemény következményeinek elhárításához, a károk mérsékléséhez és a károsanyag-kibocsátás hatásának csökkentéséhez. Az értékelés témája lesz a sugárvédelem, valamint az üzemzavarral kapcsolatos dózishelyzet vizsgálata. "Egy speciálisan szakmai része is lesz a szakértők munkájának, amely a WWR típusú atomerőművek fűtőanyagának jellemzőivel foglalkozik, ezzel kapcsolatosan különböző áramlási, termodinamikai kérdések is napirendre kerülnek" - közölte a kommunikációs vezető, hozzátéve: a szakértők a vegyészet szempontjából is elemzik a történteket, "hiszen a tisztítási folyamatba beékelődött üzemzavarról van szó".
A nemzetközi szakértőknek a négy napon át, jövő hét keddig tartó paksi tevékenységük alatt az említett szempontokon túl minden területen vizsgálódhatnak, minden dokumentumba joguk van betekinteni. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Gomez duplával mattolta Dárdaiékat

Gomez duplával mattolta Dárdaiékat

Kivezették és leteperték a saját koncertjéről az énekest (videó)

Kivezették és leteperték a saját koncertjéről az énekest (videó)

ÁSZ: A Momentum és a Párbeszéd nem volt együttműködő

ÁSZ: A Momentum és a Párbeszéd nem volt együttműködő

D. Bányász Gergő: Én még élek, a szakmám már alig!

D. Bányász Gergő: Én még élek, a szakmám már alig!

Évtizedek óta tudhatja a Johnson&Johnson, hogy azbesztes a babahintőpora

Évtizedek óta tudhatja a Johnson&Johnson, hogy azbesztes a babahintőpora

Budapest = Isztambul: a Chelsea kapusának fogalma sem volt, hol játszottak a Vidi ellen

Budapest = Isztambul: a Chelsea kapusának fogalma sem volt, hol játszottak a Vidi ellen