A parlament ismét tárgyalta és az ellenzék kivonulása után 192 igen és 2 nem szavazat mellett elfogadta a kórháztövényt. Az Országgyűlés másodszor szavazott a jogszabályról, miután Mádl Ferenc köztársasági elnök megfontolásra visszaküldte a szöveget a parlamentnek.

Az ellenzék által benyújtott 14 módosító javaslatot a képviselők nem szavazták meg, így a törvényt ugyanabban a formában fogadták el, mint június 16-án. A szavazáson két kormánypárti képviselő, Páva Zoltán (MSZP) és Kis Zoltán (SZDSZ) voksolt (hírek szerint tévedésből) nemmel.
A parlament rendkívüli, hétfő esti ülését Szili Katalin házelnök azért hívta össze, mert az államfő hétfőn délután – jogával élve - megfontolásra visszaküldte az Országgyűlésnek az egyszer már elfogadott tervezetet, a kormány azonban még a törvényhozási szünet előtt el akarta fogadtatni a törvényt, és a hétfői volt az utolsó paralmenti ülés a nyári szünet előtt.
Az egészségügyi bizottság szerint a Mádl Ferencnek nem voltak alkotmányossági aggályai a törvénnyel, a köztársasági elnök mindössze általánosságban fogalmazott meg ellenvetéseket.
Kunzce Gábor (SZDSZ) úgy véli, mivel a köztársasági elnök az általános megfogalmazásokon kívül egyetlen törvényi helyet sem jelölt meg, nem szakmai, hanem politikai megfontolások alapján küldte vissza a törvényt. Szerinte a kifogások a parlament ülésein már elhangzottak, ugyanígy az azokra adott válaszok is. A pártelnök szerint a befektetők célja az lesz, hogy minél több beteget lássanak el, így egyre jobb szolgáltatást nyújtanak majd. Kuncze utalt Mádl egyik félelmére, mely szerint a gyógyszer- és orvosi műszergyártók jelenlétének árfelhajtó hatása lesz. A szabad demokrata politikus szerint a törvénytől a finanszírozási rendszer nem változik, így az államfő félelmétől nem kell tartani.
Az esti rendkívüli ülésen a napirend elfogadásakor az ellenzék kivonult az ülésteremből, mert elfogadhatatlannak tartották azt, hogy az Országgyűlés - a kormányoldal döntése miatt - még aznap, amikor az államfő azt megfontolásra visszaküldte, szavaz a kórháztörvényről.
Rogán Antal (Fidesz) a rendkívüli ülés összehívását házszabályellenesnek és alkotmányellenesnek nevezte, ezért bejelentette: pártja az ülésen nem vesz részt. Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője szégyenteljesnek és megalázónak nevezte, hogy a törvényt ugyanazon a napon, amikor a köztársasági elnök azt megfontolásra visszaküldte, a kormány változatlan formában előterjeszti.(MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Keresztfiú Somogyban: védelmi pénzt szedett az általános iskolában

Keresztfiú Somogyban: védelmi pénzt szedett az általános iskolában

Ez a cég teljesen fejre állhat, ha nincs egyezség a Brexitről, nincs egyedül

Ez a cég teljesen fejre állhat, ha nincs egyezség a Brexitről, nincs egyedül

2,2 milliárdnyi tao-pénzből építenek egy kézis sportkollégiumot Budakalászon

2,2 milliárdnyi tao-pénzből építenek egy kézis sportkollégiumot Budakalászon

Nem sokon múlt, hogy ma nem térddel kell irányítanunk a számítógépes egeret

Nem sokon múlt, hogy ma nem térddel kell irányítanunk a számítógépes egeret

Olcsóbbak lesznek a játékok, és nem az akciók miatt

Olcsóbbak lesznek a játékok, és nem az akciók miatt

Figyelem, hétfőtől vasúti sztrájk lesz Németországban

Figyelem, hétfőtől vasúti sztrájk lesz Németországban