Tetszett a cikk?

A parlament ismét tárgyalta és az ellenzék kivonulása után 192 igen és 2 nem szavazat mellett elfogadta a kórháztövényt. Az Országgyűlés másodszor szavazott a jogszabályról, miután Mádl Ferenc köztársasági elnök megfontolásra visszaküldte a szöveget a parlamentnek.

Az ellenzék által benyújtott 14 módosító javaslatot a képviselők nem szavazták meg, így a törvényt ugyanabban a formában fogadták el, mint június 16-án. A szavazáson két kormánypárti képviselő, Páva Zoltán (MSZP) és Kis Zoltán (SZDSZ) voksolt (hírek szerint tévedésből) nemmel.
A parlament rendkívüli, hétfő esti ülését Szili Katalin házelnök azért hívta össze, mert az államfő hétfőn délután – jogával élve - megfontolásra visszaküldte az Országgyűlésnek az egyszer már elfogadott tervezetet, a kormány azonban még a törvényhozási szünet előtt el akarta fogadtatni a törvényt, és a hétfői volt az utolsó paralmenti ülés a nyári szünet előtt.
Az egészségügyi bizottság szerint a Mádl Ferencnek nem voltak alkotmányossági aggályai a törvénnyel, a köztársasági elnök mindössze általánosságban fogalmazott meg ellenvetéseket.
Kunzce Gábor (SZDSZ) úgy véli, mivel a köztársasági elnök az általános megfogalmazásokon kívül egyetlen törvényi helyet sem jelölt meg, nem szakmai, hanem politikai megfontolások alapján küldte vissza a törvényt. Szerinte a kifogások a parlament ülésein már elhangzottak, ugyanígy az azokra adott válaszok is. A pártelnök szerint a befektetők célja az lesz, hogy minél több beteget lássanak el, így egyre jobb szolgáltatást nyújtanak majd. Kuncze utalt Mádl egyik félelmére, mely szerint a gyógyszer- és orvosi műszergyártók jelenlétének árfelhajtó hatása lesz. A szabad demokrata politikus szerint a törvénytől a finanszírozási rendszer nem változik, így az államfő félelmétől nem kell tartani.
Az esti rendkívüli ülésen a napirend elfogadásakor az ellenzék kivonult az ülésteremből, mert elfogadhatatlannak tartották azt, hogy az Országgyűlés - a kormányoldal döntése miatt - még aznap, amikor az államfő azt megfontolásra visszaküldte, szavaz a kórháztörvényről.
Rogán Antal (Fidesz) a rendkívüli ülés összehívását házszabályellenesnek és alkotmányellenesnek nevezte, ezért bejelentette: pártja az ülésen nem vesz részt. Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője szégyenteljesnek és megalázónak nevezte, hogy a törvényt ugyanazon a napon, amikor a köztársasági elnök azt megfontolásra visszaküldte, a kormány változatlan formában előterjeszti.(MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Facebookról és az Instagramról is kitiltották a mianmari hadsereget

A Facebookról és az Instagramról is kitiltották a mianmari hadsereget

Idén már 18-an haltak meg lakástűzben Magyarországon

Idén már 18-an haltak meg lakástűzben Magyarországon

Majdnem mindenhol előre sorolják a tanárokat az oltási tervben, nálunk nem

Majdnem mindenhol előre sorolják a tanárokat az oltási tervben, nálunk nem