Tetszett a cikk?

Kormánytisztviselők csütörtök este cáfolták, hogy a gazdasági tárca javaslatára menesztenék az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) vezetését, illetve a Paksi Atomerőmű vezérigazgatóját. Csillag István gazdasági miniszter kijelentette, hogy sem ő, sem az általa elnökölt Országos Atomenergia Bizottság nem döntött személyi kérdésekről a pénteki ülésen.

A tv2 és az RTL Klub televíziók saját értesülésükre hivatkozva adták hírül csütörtökön, hogy leváltják Kocsis Istvánt, a paksi vezérigazgatót, illetve az OAH vezetését. A paksi atomerőmû tulajdonosi jogait az Állami Privatizációs Rt. gyakorolja, amelyet a pénzügyminiszter felügyel, a szakmai felügyeletet viszont a gazdasági miniszter, Csillag István látja el.
A Pénzügyminisztérium szóvivője, Máté Dániel ugyanakkor tegnap este cáfolta az értesülést, s közölte: a gazdasági kabinet csütörtöki ülésén nem foglalkozott személyi kérdésekkel. A pénzügyi tárcánál arra is emlékeztettek, hogy az állami tulajdonban lévő atomerőmű vezetőjének kinevezése, illetve visszahívása nem a tárca jogköre. A paksi atomerőmű vezérigazgatóját a társaság közgyűlése hívhatja vissza, amelynek összehívását az igazgatóság kezdeményezheti 30 napos határidővel. Az MTI szerint azonban csütörtök estig ilyen kezdeményezés nem történt. Pénteki lapértesülések ellenére azonban mégis van esélye a közeli vezetőcserének; a Magyar Hírlap kormányzati forrásból úgy értesült, hogy már keresik is az új vezetőket.
A Paksi Atomerőmű Rt. az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. többségi tulajdonában álló Magyar Villamos Művek Rt. 100 százalékos tulajdona. A gazdasági miniszter bejelentette, hogy az OAB az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) előzetes, május 23-án készített jelentését elfogadta, a végleges jelentéshez azonban néhány javaslatot tett. Csillag István kiemelte: az esemény üzemzavarként minősítése korrekt volt, az a lakosságot, a környezetet, a környező országok lakosságát nem veszélyeztette és nem veszélyezteti. A felelősség kérdéséről a következőket mondta: "Ha a felelősség megállapítása segíti a biztonság fenntartását a paksi atomerőmű üzemzavara következményeinek elhárításakor, akkor ez sem fog elmaradni."

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Szent Imrében "lekapcsolták a villanyt", máshol egy teljes szakrendelő leállt

A Szent Imrében "lekapcsolták a villanyt", máshol egy teljes szakrendelő leállt

Újra lehet darálni a Jóbarátokat, visszatér egy itthon is elérhető streaming-szolgáltatóra

Újra lehet darálni a Jóbarátokat, visszatér egy itthon is elérhető streaming-szolgáltatóra

Telex: Olyan a hangulat a kaszinókban, mintha nem lenne járvány

Telex: Olyan a hangulat a kaszinókban, mintha nem lenne járvány