Tetszett a cikk?

Megérkezett az orosz TVEL és a Framatome ANP francia-német konzorcium ajánlata a Paksi Atomerőműhöz; mindkét cég hasonló megoldással képzeli el az április 10-11-i üzemzavar során megsérült fűtőelemek darabonkénti eltávolítását - közölte Kocsis István vezérigazgató. Az 1-es blokk július 5-én leáll, hogy a négyévente esedékes főjavítást megkezdhessék; ez várhatóan két hónapot vesz majd igénybe.

Az elképzelések szerint víz alatti műveletek során manipulátorokkal emelik át a darabokat hermetikusan lezárható kapszulákba, amelyeket ezt követően a reaktor melletti pihentető blokkba tesznek; ezen a héten várhatóan elkészítenek egy animációs filmet, amely bemutatja a műveletet. Az elhárításra pályázó két cég tervdokumentációját jelenleg szakértők tanulmányozzák; a program többszintű értékelést követően augusztusban kerülhet a Paksi Atomerőmű Rt. igazgatósága elé - mondta Kocsis István.
A tartály belsejéről készült három kamerás vizsgálat eredményei szerint kihullott uránpasztillák előfordulnak, de nem jellemzőek; a tartály alsó keresztlemezén cirkónium-törmeléket észleltek, ez azonban csak akkor jelentene veszélyt, ha a hűtési viszonyok nem lennének megfelelőek. Az 5-10 centiméter vastag törmelék eltávolítása víz alatti porszívózással történik majd, és hasonlóan a fűtőelem-darabokhoz, a törmeléket hermetikus kapszulákba zárják. Az erőműnek vannak hermetikus tokjai, amelyek azonban nem alkalmasak erre a műveletre, ezért vállalkozók fogják szigorú hatósági engedélyeztetés alapján legyártani a tokokat.
Egy-két héten belül a tartály közepén is leengedik a csőkamerát, amellyel eddig csak a tartályfal közeli állapotokat rögzítették. Újabb neutron fluxusmérő beszerzése is folyamatban van, hogy a meglévő két műszert egy harmadikkal is kiegészíthessék.
A június 10-16. között elvégzett, a Paksi Atomerőmű Rt. által megrendelt reprezentatív közvélemény-kutatás eredménye szerint az áprilisi üzemzavar miatt a magyar állampolgárok bizalma jelentősen csökkent az erőmű biztonsági előírásai és azok betartatása iránt. "Ennek ellenére az erőmű társadalmi elfogadottsága nem változott, a megkérdezettek 73 százaléka igennel válaszolt a tovább működtetésére" - mondta a vezérigazgató. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Angelina Jolie bocsátotta árverésre, több mint nyolcmillió fontért kelt el Winston Churchill egy festménye

Angelina Jolie bocsátotta árverésre, több mint nyolcmillió fontért kelt el Winston Churchill egy festménye

707 lóerős lett a Rolls-Royce 2,7 tonnás szabadidő-autója

707 lóerős lett a Rolls-Royce 2,7 tonnás szabadidő-autója

Megkérdezték a Fideszt, miért nem vettünk több Moderna-vakcinát, gyurcsányozás lett a vége

Megkérdezték a Fideszt, miért nem vettünk több Moderna-vakcinát, gyurcsányozás lett a vége