Megérkezett az orosz TVEL és a Framatome ANP francia-német konzorcium ajánlata a Paksi Atomerőműhöz; mindkét cég hasonló megoldással képzeli el az április 10-11-i üzemzavar során megsérült fűtőelemek darabonkénti eltávolítását - közölte Kocsis István vezérigazgató. Az 1-es blokk július 5-én leáll, hogy a négyévente esedékes főjavítást megkezdhessék; ez várhatóan két hónapot vesz majd igénybe.

Az elképzelések szerint víz alatti műveletek során manipulátorokkal emelik át a darabokat hermetikusan lezárható kapszulákba, amelyeket ezt követően a reaktor melletti pihentető blokkba tesznek; ezen a héten várhatóan elkészítenek egy animációs filmet, amely bemutatja a műveletet. Az elhárításra pályázó két cég tervdokumentációját jelenleg szakértők tanulmányozzák; a program többszintű értékelést követően augusztusban kerülhet a Paksi Atomerőmű Rt. igazgatósága elé - mondta Kocsis István.
A tartály belsejéről készült három kamerás vizsgálat eredményei szerint kihullott uránpasztillák előfordulnak, de nem jellemzőek; a tartály alsó keresztlemezén cirkónium-törmeléket észleltek, ez azonban csak akkor jelentene veszélyt, ha a hűtési viszonyok nem lennének megfelelőek. Az 5-10 centiméter vastag törmelék eltávolítása víz alatti porszívózással történik majd, és hasonlóan a fűtőelem-darabokhoz, a törmeléket hermetikus kapszulákba zárják. Az erőműnek vannak hermetikus tokjai, amelyek azonban nem alkalmasak erre a műveletre, ezért vállalkozók fogják szigorú hatósági engedélyeztetés alapján legyártani a tokokat.
Egy-két héten belül a tartály közepén is leengedik a csőkamerát, amellyel eddig csak a tartályfal közeli állapotokat rögzítették. Újabb neutron fluxusmérő beszerzése is folyamatban van, hogy a meglévő két műszert egy harmadikkal is kiegészíthessék.
A június 10-16. között elvégzett, a Paksi Atomerőmű Rt. által megrendelt reprezentatív közvélemény-kutatás eredménye szerint az áprilisi üzemzavar miatt a magyar állampolgárok bizalma jelentősen csökkent az erőmű biztonsági előírásai és azok betartatása iránt. "Ennek ellenére az erőmű társadalmi elfogadottsága nem változott, a megkérdezettek 73 százaléka igennel válaszolt a tovább működtetésére" - mondta a vezérigazgató. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Elkészült a Brexit-film Benedict Cumberbatch főszereplésével

Elkészült a Brexit-film Benedict Cumberbatch főszereplésével

"Értékünk a sokszínűség" - A HVG adventi kalendáriumában ma: Daczi Dóra

"Értékünk a sokszínűség" - A HVG adventi kalendáriumában ma: Daczi Dóra

Betörtek Quentin Tarantinóhoz

Betörtek Quentin Tarantinóhoz

Így szaval Majka Varró Danit (videó)

Így szaval Majka Varró Danit (videó)

Nem lehet bejegyeztetni azt a weboldalcímet, hogy orbanegygeci.hu

Nem lehet bejegyeztetni azt a weboldalcímet, hogy orbanegygeci.hu

Hihetetlen, de bejelentették: megvan a gén, amit ha kikapcsolnak, bármennyit ehetünk, nem fogunk elhízni

Hihetetlen, de bejelentették: megvan a gén, amit ha kikapcsolnak, bármennyit ehetünk, nem fogunk elhízni