Spanyolországban 790 és fél év börtönbüntetésre ítélték a Baszk Haza és Szabadság (ETA) szeparatista szervezet két volt vezetőjét, Santiago Arrózpide Sarasolát (alias Santi Potrost) és Rafael Caride Simont. Az ítélet szerint ők voltak a fő bűnösei az ETA valaha elkövetett legvéresebb, gyújtóbombás merényletének.

A spanyol bűnügyi igazságszolgáltatás legfelsőbb testülete előtt június vége óta folyt az ETA korabeli vezetőjének, Santiago Arrózpide Sarasolának, (alias Santi Potrosnak) és Rafael Caride Simonnak, mint a merénylet felbujtójának, illetve egyik elkövetőjének pere. Mindkettőjük bűnlajstromán 21 merénylet végrehajtása szerepel.
A 1987. június 19-én a barcelonai Hipercor bevásárlóközpont parkolójában végrehajtott merénylet 21 ember halálát okozta és 45 embert sebesített meg, s ez volt a terrorszervezet minden idők legvéresebb merénylete. Az ítélet szerint Santi Potros szerezte be a robbanó szerkezetet, s adott utasítást az elhelyezésére, amit a terroristák Caride Simon vezetésével hajtottak végre. A célpontot viszont Caride Simon választotta ki, aki akkoriban az ETA Katalóniában (Spanyolország észak-keleti részén) működő "barcelonai kommandójának" a vezetője volt.
Santi Potrost és Caride Simont 1987-ben, illetve 1993-ban tartóztatták le Franciaországban, s 2000 decemberében, illetve márciusában adták ki Spanyolországnak. Előbbit azóta több ízben is bíróság elé állították és elítélték, számos különböző ETA-merénylet ügyében. Legutóbb, idén július 9-én 1920 évi börtönre ítélték őt az 1986-os, 12 rendőr halálát és 77 sebesülését okozó madridi pokolgépes merényletért.
Spanyolországban 30 év a letöltendő szabadságvesztés felső határa. A parlament jelenleg vitatja azt a törvénymódosítást, amely 40 évi börtön kiszabását tenné lehetővé terrorcselekmények ügyében. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
"Az oroszok gyakorlatilag megismételték a Watergate-adatlopási botrányt"

"Az oroszok gyakorlatilag megismételték a Watergate-adatlopási botrányt"

Borókai nélkül, de újraindul a „Heti Válasz”

Borókai nélkül, de újraindul a „Heti Válasz”

A Queen-film katasztrófa lett volna Sacha Baron Cohennel

A Queen-film katasztrófa lett volna Sacha Baron Cohennel

Katonai géppel repül Orbán Viktor

Katonai géppel repül Orbán Viktor

Kína krumplit fog termeszteni a Hold árnyékos oldalán

Kína krumplit fog termeszteni a Hold árnyékos oldalán

Brüsszelt nem lehet megállítani

Brüsszelt nem lehet megállítani