Tetszett a cikk?

Spanyolországban 790 és fél év börtönbüntetésre ítélték a Baszk Haza és Szabadság (ETA) szeparatista szervezet két volt vezetőjét, Santiago Arrózpide Sarasolát (alias Santi Potrost) és Rafael Caride Simont. Az ítélet szerint ők voltak a fő bűnösei az ETA valaha elkövetett legvéresebb, gyújtóbombás merényletének.

A spanyol bűnügyi igazságszolgáltatás legfelsőbb testülete előtt június vége óta folyt az ETA korabeli vezetőjének, Santiago Arrózpide Sarasolának, (alias Santi Potrosnak) és Rafael Caride Simonnak, mint a merénylet felbujtójának, illetve egyik elkövetőjének pere. Mindkettőjük bűnlajstromán 21 merénylet végrehajtása szerepel.
A 1987. június 19-én a barcelonai Hipercor bevásárlóközpont parkolójában végrehajtott merénylet 21 ember halálát okozta és 45 embert sebesített meg, s ez volt a terrorszervezet minden idők legvéresebb merénylete. Az ítélet szerint Santi Potros szerezte be a robbanó szerkezetet, s adott utasítást az elhelyezésére, amit a terroristák Caride Simon vezetésével hajtottak végre. A célpontot viszont Caride Simon választotta ki, aki akkoriban az ETA Katalóniában (Spanyolország észak-keleti részén) működő "barcelonai kommandójának" a vezetője volt.
Santi Potrost és Caride Simont 1987-ben, illetve 1993-ban tartóztatták le Franciaországban, s 2000 decemberében, illetve márciusában adták ki Spanyolországnak. Előbbit azóta több ízben is bíróság elé állították és elítélték, számos különböző ETA-merénylet ügyében. Legutóbb, idén július 9-én 1920 évi börtönre ítélték őt az 1986-os, 12 rendőr halálát és 77 sebesülését okozó madridi pokolgépes merényletért.
Spanyolországban 30 év a letöltendő szabadságvesztés felső határa. A parlament jelenleg vitatja azt a törvénymódosítást, amely 40 évi börtön kiszabását tenné lehetővé terrorcselekmények ügyében. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Több Alaptörvény-sértést talált az Ab a 2019-es köznevelési törvénymódosításban

Több Alaptörvény-sértést talált az Ab a 2019-es köznevelési törvénymódosításban

A brit vírusmutációnál 64 százalékkal magasabb a kórházba kerülés kockázata egy tanulmány szerint

A brit vírusmutációnál 64 százalékkal magasabb a kórházba kerülés kockázata egy tanulmány szerint

Kiakadtak a lakók Mészáros Lőrinc cégének az építkezésére

Kiakadtak a lakók Mészáros Lőrinc cégének az építkezésére