Az Igazságügyi Minisztérium jelenleg nem tervezi, hogy lehetőséget adjon az egyneműeknek házasodásra, ám az élettársi jogokat nemi hovatartozástól függetlenül jelentősen bővíteni kívánja.

Az új Polgári törvénykönyv (Ptk.) formálódó koncepciója szerint az élettársi kapcsolatból származna például el tartáshoz való és lakáshasználati jog - mondta el az MTI-nek a tárca magát megnevezni nem kívánó szakértője, akit a Legfelsőbb Bíróság tanácselnöki székéből rendelték az IM-be. Ugyanakkor a tervek szerint a gyermek közös örökbefogadása, az egymás utáni törvényes öröklési jog vagy a névviselési jog csak a házastársakat illetné meg a jövőben is.
Az új Ptk. közigazgatási egyeztetésre alkalmas szakértői tervezetének 2005 szeptemberére kell elkészülnie. A tárcaközi egyeztetés pedig további egy-másfél évet is igénybe vehet - vélekedetett a szakember, aki szerint "mire a végére érünk a Ptk. kodifikációjának, a gyors, nemzetközi folyamatokat figyelembe véve még az is elképzelhető, hogy napirendre kerül a többletjogokat rögzítő bejegyzett párkapcsolat intézménye. Mindez politikai döntést igényel, a szakértő csak annyit állapíthat meg, hogy a regisztrált párkapcsolat egyre elismertebb a nemzetközi gyakorlatban".
Magyarországon az élettársak jogait sokáig csak a bírói gyakorlat ismerte el. Jogszabály először 1978-ban rögzítette, hogy a közös háztartásban, érzelmi-gazdasági kapcsolatban élő férfi és nő élettársi kapcsolata többletjogokat keletkeztet - mondta el. Az Alkotmánybíróság (AB) 1995-ben megszületett határozata alkotmányellenesnek ítélte az élettársi kapcsolat különneműekre való leszűkítését. Ennek megfelelően módosították a Ptk. szövegét, a férfi és nő megfogalmazást a személy szóval váltották fel. Azóta ennek megfelelően a magyar jog elismeri az egyneműek élettársi kapcsolatát és az annak révén szerzett jogokat - mondta el a szakember. Ugyanakkor a házasság, a család intézménye kapcsán határozottan leszögezte az AB, hogy az férfi és nő kapcsolatára alapul. Ezt kultúránk hagyományaival, a család intézményének a társadalmi reprodukcióval is összefüggő céljával támasztotta alá az AB - tette hozzá. "Az IM az AB határozatának megfelelően a Ptk. kodifikációja kapcsán nem készül arra, hogy az egyneműek házasságát elismerje" - emelte ki a tárca munkatársa.
A számos nyitott kérdés egyike, hogy mi tekinthető egyáltalán jogokat is keletkeztető élettársi kapcsolatnak. Az egyik elképzelés a bírói gyakorlatra bízná ezt a döntést. A másik szerint amennyiben van közös gyermek, akkor 5 év, ha nincs gyermek, akkor 10 év után állapítható meg az élettársi kapcsolattal összefüggő, tervezett többletjogok fennállása. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A magyarok döntöttek az óraátállításról: legyen a nyári!

A magyarok döntöttek az óraátállításról: legyen a nyári!

Hó, eső, áradások: rendkívüli állapot az USA déli részén

Hó, eső, áradások: rendkívüli állapot az USA déli részén

Így néz ki Harry herceg és Meghan Markle karácsonyfája

Így néz ki Harry herceg és Meghan Markle karácsonyfája

Elmaradhat a Brexit-szavazás a brit parlamentben

Elmaradhat a Brexit-szavazás a brit parlamentben

May cáfolta, hogy elhalasztanák a Brexit-ügyi szavazást

May cáfolta, hogy elhalasztanák a Brexit-ügyi szavazást

Hidegfront, ónos eső, vacak szombat

Hidegfront, ónos eső, vacak szombat