Tetszett a cikk?

Véletlenszerű robbanás történt a budapesti Nyugati pályaudvar előtt, egy 6-os villamos első kocsijában, hétfőn; két ember súlyos, hat pedig könnyebb sérülést szenvedett - közölték a mentők és a rendőrség. A robbanást okozó vegyi anyag aceton-peroxid volt, ami egy fiatalember hátizsákjában lépett heves reakcióba.

Robbanás a Nyugatinál: Dudás Szabolcs képriportja
Házilag készített, aceton alapú elegy robbant fel egy nagykátai fiatalember hátizsákjában - közölte Salgó László országos rendőrfőkapitány a helyszínen. Az elegyet "látványtechnikára szokták alkalmazni", de nagy mennyiségben robbantásra is alkalmas - mondta a főkapitány, aki szerint "nincs ok arra, hogy ezt a sajnálatos eseményt bárki a szervezett bűnözéssel, vagy más megfélemlítéssel összefüggésbe hozza". Az MTI úgy értesült, hogy a hátizsákban acetonperoxid volt, amelyet a fiatalember az interneten talált recept alapján állított elő.
Az elkövető fiatalember, aki még nincs kihallgatható állapotban, egyelőre annyit mondott: attól félt, hogy megtámadják és saját védelmében volt nála az említett szer. A a fiatalember ellen - akit állapota miatt egyelőre még nem hallgattak ki - őrizetbe vétel mellett indították meg a büntetőeljárást. A villamoson találtak egy flóbertpisztolyt is, amely - az országos főkapitány szerint "feltehetően a fiatalemberhez tartozott".
A hátizsák tulajdonosa és a mellette lévő utas szerzett nagy kiterjedésű sebeket a végtagjain - mondta a mentőszolgálat szóvivője, aki szerint a többiek halláskárosodást és karcolásokat szenvedtek. A villamos ablaka kitört a detonáció erejétől.
Az aceton-peroxid rendkívül veszélyes fegyver, és egyszerű előállítani; Magyarországon bűncselekményt követ el, aki propagálja vagy elkészíti ezt a robbanóanyagot - mondta Huszár András vegyifegyver-szakértő. "Bizonyos hőfokon, ha nincs jól elzárva és érintkezik a levegővel, vagy egyszerűen nincs kellően tisztítva, a reakció önmagától is beindul, képes önmagától is berobbanni, mint a nagy tömegben egy helyen tárolt műtrágya" - tette hozzá a szakember. Huszár szerint a heves reakcióban rendkívül nagy a légnyomás-különbség: sok oxigén szabadul fel, ami hirtelen láng-effektust is eredményezhet.
Az aceton-peroxid a hajszőkítésre használt hidrogén-peroxid, a körömlakk-lemosók alapanyagául szolgáló aceton és háztartási sósav elegye. "A hozzávalók nagyon könnyen beszerezhetők: még a leginkább nehezen beszerezhető hidrogén-peroxidot is bárki megvásárolhatja a patikában. Az interneten pedig léteznek olyan német és angol nyelvű oldalak, ahol kísérleteket írnak le ezekkel az anyagokkal, az adatok pedig százalékban vannak megadva" - mondta a szakértő, aki szerint ipari méretekben nem használják a rendkívül robbanásveszélyes anyagot. Az aceton-peroxid tejeskávé-színű túrós csapadék, majdnem olyan, mint a szintetikus Semtex: küllemében hasonlít hozzá, ugyanúgy hajlítható. "A hagyományos detektorok nem mutatják ki a jelenlétét, ezért rendkívül nagy kockázatot jelent. Speciális műszerrel azonban kimutatható" - közölte a szakember. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Közel 9,5 milliárd forint ment el a madárinfluenza miatti kártérítésekre idén

Közel 9,5 milliárd forint ment el a madárinfluenza miatti kártérítésekre idén

Őrizetbe vette a NAV egy milliárdos állami támogatást szerző cégcsoport vezetőjét

Őrizetbe vette a NAV egy milliárdos állami támogatást szerző cégcsoport vezetőjét

Megfertőződött Pápán egy kisgyerek, bezárták az óvodát

Megfertőződött Pápán egy kisgyerek, bezárták az óvodát