Véletlenszerű robbanás történt a budapesti Nyugati pályaudvar előtt, egy 6-os villamos első kocsijában, hétfőn; két ember súlyos, hat pedig könnyebb sérülést szenvedett - közölték a mentők és a rendőrség. A robbanást okozó vegyi anyag aceton-peroxid volt, ami egy fiatalember hátizsákjában lépett heves reakcióba.

Robbanás a Nyugatinál: Dudás Szabolcs képriportja
Házilag készített, aceton alapú elegy robbant fel egy nagykátai fiatalember hátizsákjában - közölte Salgó László országos rendőrfőkapitány a helyszínen. Az elegyet "látványtechnikára szokták alkalmazni", de nagy mennyiségben robbantásra is alkalmas - mondta a főkapitány, aki szerint "nincs ok arra, hogy ezt a sajnálatos eseményt bárki a szervezett bűnözéssel, vagy más megfélemlítéssel összefüggésbe hozza". Az MTI úgy értesült, hogy a hátizsákban acetonperoxid volt, amelyet a fiatalember az interneten talált recept alapján állított elő.
Az elkövető fiatalember, aki még nincs kihallgatható állapotban, egyelőre annyit mondott: attól félt, hogy megtámadják és saját védelmében volt nála az említett szer. A a fiatalember ellen - akit állapota miatt egyelőre még nem hallgattak ki - őrizetbe vétel mellett indították meg a büntetőeljárást. A villamoson találtak egy flóbertpisztolyt is, amely - az országos főkapitány szerint "feltehetően a fiatalemberhez tartozott".
A hátizsák tulajdonosa és a mellette lévő utas szerzett nagy kiterjedésű sebeket a végtagjain - mondta a mentőszolgálat szóvivője, aki szerint a többiek halláskárosodást és karcolásokat szenvedtek. A villamos ablaka kitört a detonáció erejétől.
Az aceton-peroxid rendkívül veszélyes fegyver, és egyszerű előállítani; Magyarországon bűncselekményt követ el, aki propagálja vagy elkészíti ezt a robbanóanyagot - mondta Huszár András vegyifegyver-szakértő. "Bizonyos hőfokon, ha nincs jól elzárva és érintkezik a levegővel, vagy egyszerűen nincs kellően tisztítva, a reakció önmagától is beindul, képes önmagától is berobbanni, mint a nagy tömegben egy helyen tárolt műtrágya" - tette hozzá a szakember. Huszár szerint a heves reakcióban rendkívül nagy a légnyomás-különbség: sok oxigén szabadul fel, ami hirtelen láng-effektust is eredményezhet.
Az aceton-peroxid a hajszőkítésre használt hidrogén-peroxid, a körömlakk-lemosók alapanyagául szolgáló aceton és háztartási sósav elegye. "A hozzávalók nagyon könnyen beszerezhetők: még a leginkább nehezen beszerezhető hidrogén-peroxidot is bárki megvásárolhatja a patikában. Az interneten pedig léteznek olyan német és angol nyelvű oldalak, ahol kísérleteket írnak le ezekkel az anyagokkal, az adatok pedig százalékban vannak megadva" - mondta a szakértő, aki szerint ipari méretekben nem használják a rendkívül robbanásveszélyes anyagot. Az aceton-peroxid tejeskávé-színű túrós csapadék, majdnem olyan, mint a szintetikus Semtex: küllemében hasonlít hozzá, ugyanúgy hajlítható. "A hagyományos detektorok nem mutatják ki a jelenlétét, ezért rendkívül nagy kockázatot jelent. Speciális műszerrel azonban kimutatható" - közölte a szakember. (MTI)

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Norvég cég épít lebegő, napelemes erőművet Albániában

Norvég cég épít lebegő, napelemes erőművet Albániában

Csunderlik Péter: Mindenkihez!

Csunderlik Péter: Mindenkihez!

A németországi bevándorlók majdnem fele megbukik az integrációs tanfolyamokon

A németországi bevándorlók majdnem fele megbukik az integrációs tanfolyamokon

Tejár botrány: Kedden tüntetnek a tejtermelők

Tejár botrány: Kedden tüntetnek a tejtermelők

Katasztrófa lenne a megállapodás nélküli Brexit Hammond szerint

Katasztrófa lenne a megállapodás nélküli Brexit Hammond szerint

Lopott droggal kereskedett négy férfi, lecsapott rájuk a rendőrség - videó

Lopott droggal kereskedett négy férfi, lecsapott rájuk a rendőrség - videó