Tetszett a cikk?

A Fővárosi Főügyészség csütörtökön elutasította a közpénzügyi államtitkár panaszait a Magyar Fejlesztési Bank Rt. (MFB) illetve a martinsalakos házak ügyében. Keller azonban nem hagyja annyiban; kijelentette: az előző kormány idején történt visszaélések további vizsgálatára lehetőséget nyújthat még a pótmagánvád, a polgári per és a parlamenti interpelláció intézménye is.

Keller László szocialista országgyűlési képviselő, közpénzügyi államtitkár az MFB 2001 nyarán történt 450,5 millió eurós kötvénykibocsátása kapcsán ismeretlen tettes ellen tett feljelentést különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt. Szerinte a kamat-kockázat lefedésének hiánya csaknem 1 milliárd forintos kárt okozott. Az ORFK Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatósága az elrendelt nyomozást idővel megszüntette, mert a feljelentett cselekmény nem bűncselekmény. Az ügyészségi határozat szerint a bank tisztségviselői a kötvénykibocsátást a kormány döntése alapján készítették elő. A bank tisztségviselői tehát nem szeghették meg vagyonkezelői kötelezettségüket, a tulajdonos pedig nem lehetett hűtlen kezelés alanya.
A martinsalakos házak ügyében szintén feljelentés nyomán indult büntetőeljárás. Ennek megszüntetése ellen terjesztett elő panaszt a közpénzügyi államtitkár. A hűtlen kezelés miatti feljelentés szerint a martinsalakos házak felújításához nyújtott mintegy 2,4 milliárd forintos állami támogatás 2001-2002-es felhasználása során pénzügyi visszaélések történtek. A közpénzügyi államtitkárság szerint a költségvetésnek okozott vagyoni hátrány 1,8-2,1 milliárd forint. Az ügyészségi határozat szerint az ügyben a vagyoni hátrányt egyértelműen és kétséget kizáróan nem lehetett megállapítani. A határozat tartalmazza: "önmagában az, hogy a BAUMAG Holding Rt. gazdasági erőfölényét és a térségbeli viszonyokat maximálisan kihasználva - a részben az érdekeltségébe tartozó - alvállalkozókkal kötött, számára előnyös szerződések révén a helyreállítás során extraprofitot realizált, nem képezheti büntetőjogi értékelés tárgyát".
Keller László az MTI érdeklődésére elmondta: különösnek tartja, hogy egyik ügy vizsgálatába sem vontak be szakértőket. "Az ügyészség rögzítette, hogy nem történt bűncselekmény, de ezzel nincs vége. Mindkét esetben vizsgálni fogjuk, hogy van-e lehetőség pótmagánvádra vagy polgári eljárás indítására, továbbá az sem zárható ki, hogy parlamenti interpelláció formájában kerülnek megvitatásra az ügyészségi döntések ellentmondásai" - nyilatkozta a közpénzügyi államtitkár. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kevesebb erőfeszítéssel több eredményt? Próbálja ki a coachingot!

Kevesebb erőfeszítéssel több eredményt? Próbálja ki a coachingot!

Újra az angol első osztályban a Fulham

Újra az angol első osztályban a Fulham

Narancs riasztást adtak ki a várható ítéletidő miatt

Narancs riasztást adtak ki a várható ítéletidő miatt