Tetszett a cikk?

Polgári lakosok ellen elkövetett háborús bűntettek miatt húsz, illetve tizenöt évi börtönre ítélt a belgrádi kerületi bíróság négy személyt, aki 1992-ben 16 muzulmánt gyilkolt meg. Milan Lukicsot, Oliver Krsmanovicsot és Dragutin Dragicevicset húsz, míg Gyorgye Sevicset 15 évi szabadságvesztésre ítélték hétfőn; Lukics és Krsmanovics esetében távollétükben ítélkezett a bíróság, mindketten jelenleg is szökésben vannak.

Az ítélet szerint a bírósági eljárás során bebizonyosodott, hogy mind a négy vádlott háborús bűncselekményeket követett el, elraboltak, megkínoztak, bántalmaztak, majd meggyilkoltak 16 muzulmán személyt, akik a hajdani Jugoszláviának voltak az állampolgárai. A négy elítélt a Bosznia területén tevékenykedő, Milan Lukics parancsnoksága alatt álló Bosszúállók nevű halálosztagnak volt a tagja. 1992. október 22-én Szerbia területén, Mioce falunál útját állták a délnyugat-szerbiai Priboj és a Sjeverin között közlekedő autóbusznak, leszállítottak a járműről áldozataikat, kamionnal a délnyugat-boszniai Visegradba szállították, és ott kegyetlenül megkínozták őket. Ezután a Drina partján, a helybéliek szeme láttára lemészárolták a muszlimokat, a holttesteket pedig a folyóba dobálták. Az összes áldozat - közöttük egy asszony - a Priboj mellett Sjeverin lakója volt.
Szemtanúk vallomása szerint az emberrablásban állítólag legalább kilencen vettek részt, de a belgrádi bíróság csak négy gyanúsított ellen emelt vádat. A hétfői ítélet szerint egyértelműen kiderült, hogy a sjeverini muzulmánok kivégzésének Milan Lukics volt az értelmi szerzője. Lukics ellen a hágai Nemzetközi Törvényszék is vádat emelt a boszniai háborúban emberiesség ellen bűntettek elkövetése és háborús szokások megsértése miatt. Több száz polgári áldozat meggyilkolásával, megkínzásával és bántalmazásával vádolják. A szökésben lévő Lukicsot szerb hatóságok egy másik emberrablással is gyanúsítják.
A Bosszúállók elleni per január 20-án kezdődött, s viszonylag gyorsan befejeződött, javarészt annak köszönhetően, hogy az ügyészség koronatanúja - egy nő, név szerint Dragana Gyekics - a halálosztag egyik tagjának barátnőjeként mindvégig jelen volt a kínzásoknál és a kivégzéseknél, s a 11 évvel ezelőtt történtekről részletesen beszámolt a bíróság előtt.
Az áldozatok hozzátartozói elégedetlenek a hétfői ítélettel, s felelősnek tartják a mindenkori hatalmat azért, hogy 11 évet kellett várniuk az elégtételre. Bejelentették, hogy kártérítési keresetet nyújtanak be az állam ellen. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hoppál azt mondja, a beosztottjánál pattant el a húr és ő senkiházizott a Facebookon

Hoppál azt mondja, a beosztottjánál pattant el a húr és ő senkiházizott a Facebookon

A Lodgy volt a legnépszerűbb kedvezményes nagycsaládos autó

A Lodgy volt a legnépszerűbb kedvezményes nagycsaládos autó

Tornádó okozott pánikot egy szicíliai tengerparti sétányon

Tornádó okozott pánikot egy szicíliai tengerparti sétányon