Tetszett a cikk?

A költségvetés bevételi oldalának növelésével, illetve átcsoportosítással elő lehet teremteni a tömegközlekedés normatív finanszírozásához szükséges 12 milliárd forintot - jelentette ki Mandur László, az MSZP budapesti elnöke. Kósa Lajos fideszes debreceni polgármester szerint a normatíva nem növelheti az adóterheket, Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke szerint "célszerű lenne abbahagyni az ötletbörzét".

A költségvetés bevételi oldalát egy 40-42 százalékos adókulcs bevezetésével lehetne növelni, ami a legmagasabb jövedelműeknél lépne életbe - mondta Mandur, aki többletbevételi lehetőségként említette a nyugdíjjárulék felső határának eltörlését is. "A nyugdíjbefizetések felső korlátja megszűnhetne (...), s azt kell mondani, akinek magasabb jövedelme van, legyen magasabb a nyugdíjjárulék-befizetése is" - vélte. A politikus szerint a gazdasági és a környezetvédelmi tárca, a gyorsforgalmi úthálózat építésére elkülönített keret, a MÁV-támogatás, illetve a Vásárhelyi-terv forrásainak átcsoportosításával is előteremthető a tömegközlekedési normatíva finanszírozásához szükséges 12 milliárd forint.
Korábban Demszky Gábor, Budapest főpolgármestere figyelmeztetett: ha nem növelik a főváros - és más városok - tömegközlekedését finanszírozó normatívát, összeomlik a tömegközlekedés.
A tömegközlekedési normatíva bevezetése nem növelheti az adóterheket, a Fidesz belső átcsoportosítással biztosítaná a pénzt erre a célra - mondta Kósa Lajos Mandur bejelentésére reagálva az MTI-nek. A Fidesz ellenzi, hogy a normatíva fedezetét adóemelés, vagy a nyugdíjjárulék limitjének eltörlése biztosítsa, hiszen így is nőnek a lakosság adóterhei - közölte a fideszes képviselő, Debrecen polgármestere, aki szerint pártja a költségvetésen belüli átcsoportosítást tartja megfelelőnek a szükséges 12 milliárd forint előteremtéséhez. "Elsősorban olyan kormányzati programokra gondolunk, amelyek eddig is kudarcot kudarcra halmoztak" - mondta a képviselő. Példaként a Sulinet programot, illetve a hírközlési tárca egyes programjait említve, amelyek szerinte "kifejezetten az SZDSZ-t reklámozó" cikkek megjelenését is finanszírozzák. Kósa szerint az lenne igazságos, ha a normatíva egyharmadát a főváros, kétharmadát pedig a tömegközlekedést saját forrásaikból támogató, szolgáltató önkormányzatok kapnák.
Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke szerint "célszerű lenne abbahagyni a nyilvánosság előtti ötletbörzét a költségvetéssel és az adótörvényekkel kapcsolatban". "Az SZDSZ továbbra sem támogatja újabb személyi jövedelemadó-kulcsok bevezetését, hanem kitart az MSZP-vel közösen elfogadott adótábla mellett" - szögezte le a pártelnök. A költségvetéshez és az adótörvényekhez benyújtható módosító indítványokról egyeztetni fognak és megállapítják, melyek támogathatóak, melyek nem - mondta, hozzátéve: a két párt által elfogadott javaslat volt - amely elől a kormány sem zárkózik el -, hogy a most elindított társasági nyereségadó-csökkentés folytatódjon a következő években. "Erre vonatkozóan már most is megszülethet a döntés" - vélekedett az SZDSZ elnöke, megjegyezve: ezt úgy is el lehet érni, hogy a helyi iparűzési adó egy bizonyos hányada leírható legyen a társasági nyereségadó alapjából. Az SZDSZ egyébként kezdeményezni fogja, hogy a 2005-ös szja-táblát már most fogadják el; "ennek lényege az, hogy a középső kulcs 26 százalékról 24 százalékra csökkenjen" - mondta az SZDSZ elnöke. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Így szigorodnak a maszkviselési szabályok: egymilliós bírságot, egyéves boltbezárást lehet kiszabni

Így szigorodnak a maszkviselési szabályok: egymilliós bírságot, egyéves boltbezárást lehet kiszabni

Milyen rendszert használ? Teljesen új kinézetet kaphat jövőre a Windows 10

Milyen rendszert használ? Teljesen új kinézetet kaphat jövőre a Windows 10

Egy főre jutó GDP: Magyarország tavaly előrelépett az EU-rangsorban

Egy főre jutó GDP: Magyarország tavaly előrelépett az EU-rangsorban