Tetszett a cikk?

Alkotmányellenesek a rendőrségi törvénynek a bűnmegelőzési ellenőrzésre vonatkozó rendelkezései - mondta ki az Alkotmánybíróság kedden Budapesten, nyilvános ülésen kihirdetett határozatában, amely azt is tartalmazza: a bűnmegelőzési ellenőrzésre vonatkozó szabályok nagymértékben kidolgozatlanok, ami a jogintézmény működését kiszámíthatatlanná és ellenőrizhetetlenné teszi. A támadott rendelkezéseket az Alkotmánybíróság a határozat kihirdetésének napjával megsemmisítette.

A kedden alkotmányellenesnek talált rendőrségi törvény 1999-es módosítása teremtette meg annak a lehetőségét, hogy a bíróság egyes esetekben - a rendőrség kezdeményezésére - a háromévi szabadságvesztésből szabadult elítélteket egy évre bűnmegelőzési ellenőrzés alá helyezze. Ugyancsak alkotmányellenes a rendőrségi törvény ezen szabályaihoz kapcsolódó belügyminiszteri rendelet, és a büntetések és intézkedések végrehajtásáról szóló törvénynek a bűnmegelőzési ellenőrzés elrendelésére vonatkozó szabálya is. Mind a rendőrségi törvény, mind a kapcsolódó jogszabályok rendelkezései sértik a jogbiztonság követelményét, és alapvető jogok alkotmányosan meg nem engedhető mértékű korlátozásához vezetnek - áll az Alkotmánybíróság keddi határozatában.
Az Alkotmánybíróság azt is kifejtette, hogy a bűnmegelőzési ellenőrzésre vonatkozó szabályok nagymértékben kidolgozatlanok, ami a jogintézmény működését kiszámíthatatlanná és ellenőrizhetetlenné teszi. Az alkalmazással összefüggő egyes részletszabályok hiányoznak, a meglévő rendelkezések pedig a szubjektív vagy akár az önkényes jogértelmezésnek teret adó, bizonytalan fogalmakat tartalmaznak. Hiányoznak továbbá az eljárási garanciák, és nem megfelelő a jogorvoslat szabályozása sem.
A támadott rendelkezéseket az Alkotmánybíróság a határozat kihirdetésének napjával megsemmisítette. A testület ugyanakkor rámutatott arra is, hogy a közrend és a közbiztonság védelme olyan alkotmányosan elismert államcélok, amelyek indokolttá tehetik rendészeti eszközök és eljárások alkalmazását, ezek szükségességéről a jogalkotónak kell döntenie.
(MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A 27. leggazdagabb magyar milliárdos borászata is kapott állami támogatást

A 27. leggazdagabb magyar milliárdos borászata is kapott állami támogatást

Hétvégén lesz az egyik legszerethetőbb magyar fesztivál

Hétvégén lesz az egyik legszerethetőbb magyar fesztivál

Hogy meddig tart a koronavírus-járvány? Bill Gates két dátumot is mondott

Hogy meddig tart a koronavírus-járvány? Bill Gates két dátumot is mondott