Tetszett a cikk?

Jogerősen felmentette a közösség elleni izgatás vádja miatt elsőfokon felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt ifjabb Hegedűs Lórántot a Fővárosi Ítélőtábla csütörtökön kihirdetett ítéletében.

Ugyancsak felmentette másodfokon az Ébresztő felelős szerkesztőjét, Metes Györgyöt, aki lapjában közzétette a politikus Keresztény magyar állam című írását.
Az ítélőtábla indoklása szerint a szólásszabadság büntetőjogi korlátozására csak a legvégsőbb esetben van szükség, akkor, ha a köznyugalmat, a társadalmi rendet, békét konkrétan, közvetlenül fenyegető megnyilvánulásokról van szó. "Kétségtelen, hogy a magyarországi zsidóság Galíciából származó részére sértő, lealacsonyító lehet a vádbeli cikk, de bűncselekményt nem valósít meg" - szögezte le a bíróság.
Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek (Mazsihisz) Szövetségének elnöke és Zoltai Gusztáv ügyvezető igazgató az ítélethirdetést követően kijelentette: amennyiben jogi lehetőségeik itthon kimerültek, kénytelenek lesznek nemzetközi színtérre vinni az ügyet. A Mazsihisz vezetői az MTI-nek nyilatkozva hozzátették: "követeljük a magyar kormánytól, az igazságügyi szervektől, hogy a magyarországi zsidóság hathatós védelmét biztosítsák, csakúgy, mint minden állampolgárét".
Ifjabb Hegedűs Lóránt 2001 nyarán még országgyűlési képviselőként, a MIÉP alelnökeként írta a párt Ébresztő című XVI. kerületi lapjában cikkét, amelyben többi között a "galíciai jöttmentek hada" fordulatot használta, és egy helyütt úgy fogalmazott: "Rekeszd ki őket! mert ha nem teszed meg, ők teszik meg veled!"
A Fővárosi Bíróság tavaly decemberben nem jogerősen kimondta, hogy az írás alkalmas a gyűlöletkeltésére, és Hegedűs Lórántot elsőfokon egy év hat hónap, három évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte. Az Ébresztő felelős szerkesztőjét 525 ezer forintos pénzbüntetésre ítélte az elsőfokú bíróság. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Transzneműként bújt elő Ellen Page hollywoodi színész

Transzneműként bújt elő Ellen Page hollywoodi színész

Videó: Tankokkal vontatták vissza a kényszerleszállást végrehajtó repülőt Oroszországban

Videó: Tankokkal vontatták vissza a kényszerleszállást végrehajtó repülőt Oroszországban

Karácsony: Offshore hátterű céggel nem köt szerződést a főváros

Karácsony: Offshore hátterű céggel nem köt szerződést a főváros