A Háttér Társaság a Melegekért jogvédő szervezet súlyosan diszkriminatívnak tartja a hallgató eltávolítását és annak a nyilatkozatnak visszavonását követeli, amelyben a Károli Gáspár Egyetem egyetem kari tanácsa a „homoszexuális életmódot” folytatókat a hittudományi pályára alkalmatlannak nevezi.

"Az alkotmány, a magyar törvények nem írhatók felül holmi házszabályokkal, belső rendelkezésekkel" - mondta Magyar Bálint miniszter az MTI-nek. Rámutatott, a magyar alkotmány és a törvények tiltják a hátrányos megkülönböztetést akár nemre, fajra, vallásra, szexuális orientációra való hivatkozással. Ráadásul olyan intézményről van szó, amely közpénzekből tartja fenn magát, így a normáknak, amelyeket érvényesít, mindenképpen összhangban kell állniuk a magyar törvényekkel - mutatott rá a miniszter.Külön súlyosbítja a helyzetet, hogy az a tanár vitte a kari tanács elé az esetet, akivel a diák megosztotta problémáját, hiszen ha valaki bizalommal viseltetik egy tanára iránt, aki visszaélve az információval, a diák kiszolgáltatottságával, hátrányos helyzetbe hozza a hallgatót, az nemcsak jogilag, de erkölcsileg is negatívan ítélendő meg - vélte a miniszter. Magyar felhívta a figyelmet arra is, hogy a hallgatók jogorvoslatért fordulhatnak a bírósághoz egyetemi döntésekkel szemben, s ezt az érintett diák is megteheti.Az egyetem nem tehet különbséget hallgatói közt megélt szexuális orientációjuk alapján, mert ez ellentétben áll a Magyar Köztársaság Alkotmánya 70/A §-ával, továbbá az Egyenlő bánásmódról és esélyegyenlőség előmozdításáról szóló 2003. évi CXXV. törvény közvetlen diszkriminációt tilalmazó 8. §-ával – áll a Háttér Társaság a Melegekért egyesület hétfőn kiadott közleményében. A közhasznú jogvédő szervezet szerint a dékáni magyarázattal kiegészített állásfoglalás közvetlen hátrányos megkülönböztetést alkalmaz. A Háttér Társaság ezért az egyetem közleményének visszavonását követeli, ellenkező esetben az esélyegyenlőségi törvény január 27-i hatályba lépésének napján bírósághoz fordul.A Károli Gáspár Református Egyetem Hittudományi Kar Kari Tanácsának január 4-én, „ A homoszexualitásról” címmel közzétett állásfoglalása kiemelte: az egyház a Biblia alapján nem helyeselheti a homoszexuális kapcsolatok megáldását, a homoszexuális párok házasságkötését, gyermekvállalását, homoszexuális életet folytató, vagy azt propagáló vallástanárok és lelkészek képzését, szolgálatba állítását, illetve szolgálatban tartását. A Magyarországi Református Egyház szóvivője megalapozottnak tartja a kari tanács állásfoglalását.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Kézilabda-vb: óriásit küzdött, de kikapott a svédektől a válogatott

Kézilabda-vb: óriásit küzdött, de kikapott a svédektől a válogatott

Egy Banksy-graffitit találhattak Tokióban, hitelesíteni szeretnék – fotó

Egy Banksy-graffitit találhattak Tokióban, hitelesíteni szeretnék – fotó

Kocsis Györgyi: Az Atya és a fiúk

Kocsis Györgyi: Az Atya és a fiúk

Korcsolyapálya épül a Récsei Center helyén Zuglóban

Korcsolyapálya épül a Récsei Center helyén Zuglóban

Az egészségével játszik, aki sok túlórát vállal

Az egészségével játszik, aki sok túlórát vállal

Azt hitte, a menopauza miatt hízik, aztán kioperáltak belőle egy húszkilós tumort

Azt hitte, a menopauza miatt hízik, aztán kioperáltak belőle egy húszkilós tumort