Tetszett a cikk?

Az Egyesült Államok csak eseti alapon, a különösen veszélyeztetettnek tűnő légi járatok esetében tartaná szükségesnek felfegyverzett "fedélzeti rendészek" alkalmazását.

Az amerikai kormányzat illetékesei még a múlt év utolsó napjaiban arra szólították fel európai kollegáikat, hogy vizsgálják meg a fedélzeti rendészek alkalmazásának lehetőségét. A vezető beosztású amerikai és európai repülésügyi illetékesek mostani brüsszeli egyeztetésén, amelyen az Egyesült Államokat Adam Hutchinson közlekedési miniszterhelyettes, a többi országot az illetékes minisztériumok polgári repülésügyi főigazgatói képviselték, az álláspontok kölcsönös tisztázására szolgált.Az Európai Bizottság illetékesei tájékoztatása szerint az európaiak biztosították amerikai kollegáikat arról, hogy osztják a légi közlekedés biztonságával kapcsolatos aggodalmaikat, s mellettük állnak a terrorizmus elleni harcban. Értésre adták ugyanakkor, hogy az amerikai kezdeményezések váratlanul érték őket, és egyoldalú fellépés benyomását keltették.A fegyveres légi rendészek alkalmazását illetően az európai országok megosztottak. Egy részük határozottan ellenezné az intézkedést, mások bizonyos feltételekkel, eseti alapon hajlandók lennének bevezetni. Az államok többsége azonban vonakodik az amerikai igény teljesítésétől.Az amerikaiak a maguk részéről elmondták, hogy december végén nagyon súlyos kockázati tényezőket azonosítottak, és ezért tartották szükségesnek sürgős intézkedések meghozatalát. Mindezzel együtt e téren is teljes mértékben tiszteletben kívánják tartani az európai államok szuverenitását.A tanácskozáson az is tisztázódott, hogy az amerikaiak nem ragaszkodnának feltétlenül és minden esetben fegyveres rendőrök jelenlétéhez a gépek fedélzetén.

(MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Doku360: Annyira számítunk erre az évjáratra, kicsit gyengülnek idegeink

Doku360: Annyira számítunk erre az évjáratra, kicsit gyengülnek idegeink

A szegénység drámai terjedése várható a Covid–19-járvány miatt

A szegénység drámai terjedése várható a Covid–19-járvány miatt

20 millió amerikai még idén megkaphatja a Pfizer vakcináját

20 millió amerikai még idén megkaphatja a Pfizer vakcináját