A gyorsított tárgyalás hétfői napján a bíróság helyt adott a védők újabb bizonyítási kérelmeinek, s az ügy tárgyalását március 18-ra napolta el.

M. Giorgio a hétfői bírósági tárgyaláson - hasonlóan az ügyészségen tett vallomásához - azt állította: a demonstráción egy ismeretlen férfitól feltehetőleg kábítószertartalmú cukorkát kapott. A vádlott azt mondta: a mentolos cukorka bevétele után már alig emlékszik valamire, s később, családtagjaival együtt megdöbbenve nézte magát a tüntetésről készült felvételeken. A tárgyaláson különben arra is fény derült, hogy M. Giorgio Richard részt vett a 2002. július 4-i Erzsébet-hídi tüntetésen, amelyen az parlamenti választásokon leadott szavazatok - megítélésük szerint - törvénytelen módja ellen demonstráltak a tüntetők. Akkor rendzavarás miatt figyelmeztetésben részesítették M. Giorgiót.B. Miklós vallomásában hangsúlyozta: nem ért egyet a váddal, szerinte nem történt bűncselekmény. A Tilos Rádió elleni tüntetésre politikai hovatartozásának kifejezésre juttatása miatt ment el - tette hozzá. Elismerte, hogy kormányellene jelszavakat skandáltak, "de zsidóságról nem volt szó". A bírónő kérdésére kijelentette, hogy a Tilos Rádió és a cionizmus között összefüggés van. B. Miklós azt is elismerte, hogy ő gyújtotta meg a zászlóégetés előtt a Tilos-pólót. A szerb-montenegrói állampolgárságú F. Zoltán szintén nem érezte magát bűnösnek. Vallomásában elmondta, hogy a tüntetés félidejében hazaszaladt az izraeli zászlóért, s akkor vette magához az égetésnél használt oldószert is. F. Zoltán kijelentette: tettét szimbolikus üzenetnek szánta a Tilos Rádió és a mögötte álló körök felé.Kora délután a demonstráción jelen volt újságírókat és fotóriportereket hallgatta meg tanúként a bíróság. Nehéz-Posony Katinka a 168 óra fotóriportere elmondta, hogy F. Zoltán nyitotta szét a zászlót, amit azután M. Giorgio és B. Miklós tartott a tűzben. Egy másik tanú, Almássy Szabolcs a Klubrádió riportere Nehéz-Posony Katinkához hasonlóan azt állította, hogy M. Giorgio Richard nem tűnt zavartnak. Mindkét riporter kijelentette azt is, hogy a rendőrök látták a történteket.A bíróság elrendelte M. Giorgio orvosszakértői vizsgálatát, annak megállapítására, hogy milyen szer okozhatta az átmeneti tudatmódosulást. A bíróság új tanuk meghallgatását is elrendelte, s döntött arról, hogy a következő tárgyalási napon minden filmfelvételt megtekintenek. A bíróság a tárgyalást március 18-ig elnapolta.(MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Milliós olasz ajánlat érkezett MTK magyar tehetségéért

Milliós olasz ajánlat érkezett MTK magyar tehetségéért

Újabb génszerkesztett babák születhetnek

Újabb génszerkesztett babák születhetnek

Közel 1,5 milliárdért hirdet idén az MNB

Közel 1,5 milliárdért hirdet idén az MNB

Egy rasszista kampány nem tesz jót a karriernek

Egy rasszista kampány nem tesz jót a karriernek

A Fővárosi Közgyűlésen nem ment át a túlóratörvény elleni határozat

A Fővárosi Közgyűlésen nem ment át a túlóratörvény elleni határozat

Árulkodó kormányzati számok: az oktatás és az egészségügy 2020-ban és 2021-ben sem kap elsőbbséget

Árulkodó kormányzati számok: az oktatás és az egészségügy 2020-ban és 2021-ben sem kap elsőbbséget